ایران در رسانههای جهان
سرویس سیاسی _
رسانههای بینالمللی و منطقهای روزانه اخبار و تحلیلهای مختلفی را درباره ایران منتشر میکنند. ترجمه گلچینی از این گزارشات و تحلیلها به معنای تأیید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانههای خارجی درباره کشورمان است.
پولیتیکو: آیا ایران
در مذاکرات هستهای جدی است؟
نشریه «پولیتیکو» چاپ واشنگتن در مطلبی نوشت: دولت جدید ایران موافقت کرد که مذاکرات توافق هستهای را تا پایان نوامبر از سر بگیرد؛ اما برخی در ایالاتمتحده با شک و تردید زیادی با این ادعا روبرو شدند. این اولین باری است که دولت جدید ایران بهجای کلمه «بهزودی» معمول خود، جدول زمانی برای بازگشت خود به مذاکرات چندجانبه در وین ارائه میدهد.
یکی از دستیاران ارشد دموکرات کنگره گفت: «به نظر میرسد این مضحکترین تاکتیک ایجاد تأخیر در تاریخ باشد. درحالیکه آنها فعالیتهای خود را سرعت میبخشند ادامه این مذاکرات به بنبست کشیده شده برای آنها یک بازی برد-برد است.» ما پرسیدیم پس شما اصلاً ایران را باور ندارید؟ این مقام کنگره پاسخ داد: «نه حتی برای یک میلیثانیه.» در این مورد شک و تردید موجه است. از زمان انتخاب ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور جدید در ژوئن، ایران علاقه چندانی به احیای مذاکرات نشان نداده است. وقتی آنها تمایل به گفتوگو را نشان میدهند، هرگز تاریخی را مشخص نمیکنند و بهطور مداوم برنامههای ازسرگیری مذاکرات را به تعویق میاندازند.
اما اریک بروئر، معاون بخش مسائل هستهای در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در واشنگتن دی سی، گفت که پیشنهاد جدید ایران بسیار معتبرتر است.
او گفت که جدی گرفتن مذاکرات میتواند منجر به تصمیم آمریکا برای عدم ورود مجدد به توافق شود. همچنین، ایران نمیخواهد در نشست بعدی آژانس بینالمللی انرژی اتمی سانسور شود.
بروئر گفت: این منطق ایران خواهد بود، اما این هنوز یک ماه دیگر به ایران فرصت میدهد تا فعالیتهای هستهای خود را افزایش دهد.
بااینحال، در حال حاضر، دولت بایدن مایل است به ایران فرصتی برای گفتوگو بدهد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید امروز به خبرنگاران گفت: «تعهد ما همچنان ادامه مسیر دیپلماتیک روبهجلو است».
بااینحال، وزارت خارجه بسیار کمتر از کاخ سفید خوشبینانه به نظر میرسد. سخنگوی وزارت امور خارجه به ما گفت: «ما گزارشها را دیدهایم، اما جزئیات بیشتری در مورد بازگشت احتمالی به مذاکرات وین در ماه نوامبر نداریم». این پنجره [برای مذاکره] برای همیشه باز نخواهد ماند زیرا ایران به اقدامات تحریکآمیز هستهای ادامه میدهد، بنابراین ما امیدواریم که آنها برای مذاکره سریع و با حسن نیت به وین بیایند.
هاارتص: ایران با بازی زمان متوجه میشود
که ایالاتمتحده صبر خود را از دست میدهد
روزنامه صهیونیستی «هاارتض» در مطلبی نوشت: حمله به اهداف غیرنظامی باعث افزایش بیاعتمادی عمومی به ایران نمیشود. بااینحال، فشار اقتصادی ممکن است تهران را به مذاکرات هستهای بازگرداند. در صف ایستادن هزاران راننده ایرانی در پمپبنزینها، در پی حمله سایبری به سیستم پرداخت آنلاین، امید بزرگی بود برای کسانی که میخواهند حکومت را سرنگون کنند. [!]
حدود 65 میلیارد دلار، تقریباً نیمی از بودجه ملی، به یارانه برای محصولات مختلف از نان و روغن گرفته تا برق، آب و بنزین اختصاص مییابد. دولتهای قبلی سعی کردند این یارانهها را قطع کنند اما بهسرعت متوجه شدند که انجام این کار عملاً غیرممکن است. در ماه سپتامبر گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور جدید، برای مقابله با بحران شدید اقتصادی، قصد دارد دوباره قیمت بنزین را افزایش دهد. وزیر بودجه و توسعه بهشدت این موضوع را تکذیب کرد و این گزارشها را «شایعات بدخواهانه» خواند.
اما وقتی ایرانیها متوجه شدند که پمپبنزینهایشان موردحمله قرار گرفته و نمیتوانند از کارتهای هوشمندشان استفاده کنند، بلافاصله این را بهعنوان یک توطئه دولتی برای افزایش قیمتها از طریق مجبور کردن آنها به خرید بنزین به قیمت تمامشده تعبیر کردند. [!] ازآنجاییکه بنزین بدون یارانه نیازی به استفاده از کارت هوشمند ندارد، بهراحتی در دسترس بود.
مردم ایران برای اعتراض به خیابانها نیامدند
توضیح دولت مبنی بر اینکه این یک حمله خارجی توسط نیروهایی بود که میخواستند به کشور آسیب برسانند، آنها را قانع نکرد. [!] انتقاد آنها مستقیماً متوجه دولت بود. اما برخلاف امید به اینکه کسی پشت این حمله سایبری باشد، هزاران نفر برای اعتراض به خیابانها نیامدند. در کمتر از یک روز، اکثر پمپبنزینها دوباره به حالت عادی کار کردند.
این فرض که امکان جایگزینی یا سرنگونی نظام ایران از طریق حملات دقیق وجود دارد در حال حاضر بیاساس به نظر میرسد.
بااینحال، موضوع نیات ایران در موردتوافق هستهای بیارتباط با فشارهای داخلی، چه عمومی و چه سیاسی نیست. اظهارات عبداللهیان مبنی بر ازسرگیری مذاکرات هستهای در پایان آبان ماه (بدون تعیین تاریخ مشخص) ناشی از حمله به جایگاههای سوخت نبود. این ناشی از سنگینی هشدارها، فشار اقتصادی و پتانسیل آمریکاست که نهتنها حکایت از کم شدن صبر، بلکه قصد شکلدهی استراتژی جدید با کشورهای اروپایی علیه ایران در صورت عدم ازسرگیری مذاکرات دارد.
هدف واقعی ایران اقتصادی و نه نظامی است
درخواست عبداللهیان مبنی بر لغو انسداد 10 میلیارد دلاری سپردهشده در بانکهای آمریکا و سایر کشورها بهعنوان حسن نیت، درخواست وی برای تضمین عدم اعمال تحریمهای اضافی از سوی آمریکا و شرکا و اصرار وی بر ایجاد سیستمی برای نظارت بر حذف تحریمها نهتنها نشاندهنده نقاط اختلاف باقیمانده است، بلکه نشاندهنده این است که هدف واقعی ایران اقتصادی و نه نظامی است.
بایدن به انعطافپذیری در قبال تحریمها تمایل دارد
یک دیپلمات از یک کشور اروپایی درگیر در مذاکرات گفت،
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به نظر میرسد مایل به انعطافپذیری در قبال تحریمها است و قبلاً برخی از تحریمها را بر مؤسسات و افراد ایرانی لغو کرده است. بهعنوانمثال، او گفت، واشنگتن با خرید نفت کره جنوبی از ایران و پرداخت پول از طریق لغو مسدود کردن وجوه ایران در آن کشور مخالفتی نداشت. بنابراین او فکر نمیکرد که آزادسازی وجوه اضافی مانعی برای مذاکرات باشد. اما حتی او هم نتوانست توضیح دهد که ایران با ادامه مذاکرات به چه چیزی دست یافته است. بههرحال، حتی اگر ایران اورانیوم غنیشده بیشتری ذخیره کند، باید پس از امضای توافقنامه جدید، آن را کنار بگذارد؛ زیرا همه طرفهای مذاکره، ازجمله دولت قبلی ایران، توافق کردند که هرگونه توافق جدید بر اساس همین توافق باشد و آن توافق قبلی موردحمایت رهبر معظم ایران آیتالله علی خامنهای بود.
اگر ایران به دنبال مذاکره مجدد درباره مفاد غنیسازی اورانیوم باشد، با مخالفت گسترده طرفهای دیگر و احتمالاً تحریمهای جدید، نهتنها از سوی آمریکا، بلکه از سوی شورای امنیت سازمان ملل نیز مواجه خواهد شد. تا قبل از انتخاب بایدن، این شورا با تحریمهای بینالمللی مخالف بود و استدلال میکرد که آمریکا هیچ جایگاهی برای پیگیری این موضوع ندارد زیرا دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از توافق هستهای اولیه خارجشده است؛ اما الآن وضعیت فرق کرده است.
بایدن میتواند تلاشهای خود برای ازسرگیری مذاکرات، توافقهای حاصلشده با دولت قبلی ایران و نقض فاحش مفاد توافق هستهای توسط ایران را بهعنوان دلیلی بر عدم علاقه تهران به احیای توافق ارائه کند. و او احتمالاً موردحمایت شرکای اروپایی خود قرار خواهد گرفت، حتی اگر روسیه و چین همچنان هرگونه قطعنامهای را برای لغو توافق و اعمال تحریمها وتو کنند.
قول عبداللهیان مبنی بر ازسرگیری مذاکرات تا پایان نوامبر، تضمینی برای پایان یافتن مذاکرات در مدت کوتاهی پس از آن نیست.