ایران، آماده پر کردن خلأ است آمریکا در منطقه شکست خورد(خبر ویژه)
این تحلیل را روزنامه نزاو یسمایا گازتا منتشر کرده و نوشته است: خروج نیروهای آمریکایی از عراق و سوریه و گریز آنان از افغانستان، یعنی به موضع ایران بهعنوان قدرت منطقهای تحکیم بخشیدن سیاست داخلی در ایران رو به تغییر است، زیرا با به قدرت رسیدن دولت ابراهیم رئیسی، قدرت از دست اصلاحطلبان به دست اصولگرایان منتقل شده است.
ساختار دولتی جمهوری اسلامی ایران بسیار پیچیده است. این ساختار متشکل از سیستم کنترل و توازن است و عناصر دموکراسی را با هنجارها و اصول مذهبی ترکیب میکند. آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب از قدرت فوقالعادهای برخوردار است، اما ترجیح میدهد، از این قدرت به طور کامل، استفاده نکند و برای روندهای دموکراتیک جاباقی بگذارد. او هرازگاهی، مانند یک رهبر دینی و معلم، سخنان آموزندهای ایراد میکند، از جمله، با اعضای فعلی و یا سابق دولتها. او در میان درسهای اصلی برای دولتهای جدید به بیهودگی مشی دستیابی به توافقهای بینایی با غرب و تلاش برای ایجاد روابط قابل اعتماد با دولتهای غربی اشاره میکند. رئیسی به توصیه رهبری، اعلام کرده که هیچ برنامهای برای توافق جدید با کشورهای غربی ندارد و این مسیر غیر قابل قبول است.
مذاکرات در وین با هدف بازگشت به توافق هستهای سال 2015 میلادی ادامه دارد. آیتالله خامنهای از تلاشهای دیپلماتهای ایران قدردانی کرد، اما خاطرنشان کرد که به رغم تلاشهای آنان، آمریکاییها قصد ندارند از خصومت خود علیه ایران دست بکشند و به سوی توافقهای قابل قبول دوجانبه حرکت کنند.
میتوان چنین نتیجهگیری کرد که رهبر ایران قصد ندارد در برابر کاخ سفید، نرمشی نشان دهد. او رضایت خود از رویدادهای جاری در افغانستان و توسعه رویدادها در عراق و سوریه را کتمان نمیکند. به گفته آیتالله خامنهای، آمریکا پس از 20 سال حضور نیروهایش در افغانستان، نتوانست با افتخار از این کشور خارج شود.
هفته نخست ماه سپتامبر خبرهایی منتشر شد مبنی بر این که پنتاگون سه پایگاه خود در سوریه را ترک کرده است. گام بعدی میتواند، خروج نیروهای ناتو از عراق باشد. در مجموع، خلأای در حال شکلگیری است و ایران خود را برای پر کردن آن آماده میکند. احتمال دارد که انتقادهای بایدن از رژیمهای مصر و عربستان سعودی به خاطر عدم رعایت حقوق بشر، به قرابت این کشورها با ایران منجر شود.