واکسن «پاستوکووک» آماده تزریق به کودکان 3 سال به بالا است
به گزارش کیهان، عیلرضا بیگلری، در نشست خبری وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالات خبرنگاران، با اشاره به اثربخشی واکسن پاستوکووک، واکسن مشترک انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا که اخیراً به سبد واکسیناسیون کشور افزوده شد، اظهارداشت: کارآزمایی بالینی فاز سه واکسن پاستوکووک وقتی در کشور انجام شد که واریانت دلتا یا هندی در ایران شایع بود که اکثر واکسنها در مقابل این واریانت، کارایی کمتری داشتهاند. واکسن پاستوکووک تنها واکسن دنیا است که از ابتدا برای آن، یادآور یا بوستر اختصاصی ساخته و طراحی شده است.
تحویل یک میلیون دُز واکسن
به صورت هفتگی به وزارت بهداشت
بیگلری همچنین درباره تولید انبوه پاستوکووک بیان داشت: از شنبه هفته گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار دُز از یک بچ بیش از
6 میلیونی را تحویل وزارت بهداشت دادیم. اواخر این هفته مجدداً حدود یک میلیون دُز از همین واکسن تقدیم وزارت بهداشت میشود. تولید و تحویل واکسن طوری برنامه ریزی شده که به طور متوسط هفته ای حداقل یک میلیون دُز را داشته باشیم. وی افزود: اما با توجه به سیاست وزارت بهداشت که چگونه از این واکسن استفاده خواهد کرد، اگر عمدتا معطوف به کودکان شود که در این صورت دُز یادآور این واکسن را نیاز نخواهند داشت و به این ترتیب تعداد بیشتری واکسن یادآور در اختیار خواهیم داشت برای کسانی که واکسنهای دیگر را تزریق کردهاند. به این ترتیب با برنامهریزی به طرفی خواهیم رفت که تصمیم بگیریم کدامیک را بیشتر تولید کنیم؛ واکسن اصلی پاستوکووک یا یادآور؟ ولی فعلا برنامه این است که ماهانه چهار یا پنج میلیون دز را تقدیم کنیم، اما با توجه به نیاز کشور این قابل تعداد ارتقا خواهد بود.
پاستوکووک آماده تزریق به کودکان
رئیسانستیتو پاستور ایران همچنین درباره تزریق واکسن پاستوکووک به کودکان بالای
12 سال، عنوان کرد: با توجه به تایید سازمان غذا و دارو و سیاست های وزارت بهداشت، این واکسن آماده توزیع و تزریق به کودکان از رنج سنی سه تا 18 سال است. البته به سیاست وزارت بهداشت هم بستگی دارد که تصمیم بگیرد ابتدا بالای 15 سال را واکسن بزند یا ابتدا بالای 12 سال را، اکنون واکسن در اختیار وزارت بهداشت است و در هر گروه سنی که سیاست و برنامهشان باشد، میتوانند استفاده کنند. بیگلری همچنین درباره تولید «پاستوکووک پلاس» (دز یادآور) در ایران گفت: این واکسن نیز در کشور تولید شده که دوران قرنطینه را طی میکند و پس از طی مراحل، تحویل وزارت بهداشت میشود؛ نتیجه بسیار خوبی از تزریق دُز بوستر (یادآور) این واکسن گرفتیم و عوارض دُز یادآور هم بسیار کمتر از خود واکسن است.
اقدام برای اخذ تاییدیههای جهانی
وی در پاسخ به سؤالی درخصوص اقدامات صورت گرفته برای اخذ مجوزهای بین المللی و تاییدیه سازمان جهانی بهداشت اظهارداشت: این واکسن چندین ویژگی دارد؛ ابتدا آنکه تنها واکسن پروتئینی کُنژوگه دنیاست که برای کووید ساخته شده است و فناوری آن هم محدود است و بسیاری از کشورها آن را ندارد و این موضوع خود یک امتیاز است. از طرف دیگر این واکسن طوری طراحی شده که مولتی والان باشد و برای جهشهای آتی ویروس هم موثر باشد و این موضوع هم منحصر به فرد است. این واکسن برای کودکان هم مورد مطالعه قرار گرفته و تاییدیه دریافت کرده است. به این ترتیب با ویژگیهای این واکسن و دقتی که در انجام کارآزمایی صورت گرفته، مدارک در حال آماده شدن است تا تحویل سازمان جهانی بهداشت شود.
اثربخشی 91 درصدی واکسن پاستوکووک
همچنین سخنگوی پروژه کارآزمایی بالینی واکسن پاستوکووک اظهار داشت: در کشور کوبا فاز سوم مطالعه 1.5 ماه زودتر از ایران روی 44 هزار نفر انجام شد و نشان داده شد که دو دز واکسن باعث پیشگیری 65 درصدی از ابتلای علامتدار میشود و این اثربخشی با دز سوبراناپلاس (دز سوم) 91.6 بود؛ زمانی این مطالعه در کوبا انجام شد که سوش آفریقایی غالب بود که نوعی سویه واکسنگریز است.
تزریق 3 دُز واکسن
چقدر در پیشگیری از ابتلا موثر است؟
احسان مصطفوی ادامه داد: تأثیر سه دز واکسن در پیشگیری از کرونای قطعی علامتدار 70.58 درصد برآورد شده است یعنی تزریق سه دز واکسن پاستور 70.58 درصد در پیشگیری از ابتلا به فرم علامتدار کووید، اثربخش است؛ اثربخشی واکسن پاستور در پیشگیری از بستری 91.76 درصد به دست آمد و این واکسن در پیشگیری از فرمهای شدید بیماری کارایی مطلوبی دارد به طوری که در پیشگیری از فرمهای شدید ابتلا به کرونا 83.52 درصد اثربخش بوده است.
عوارض واکسن پاستوکووک
وی درباره بررسی عوارض واکسن نیز بیان داشت: عوارض جدی منتسب به واکسن درباره هیچ یک از سه دز گزارش نشد و مواردی که گزارش شده اکثراً فرمهای خفیف بوده و شایعترین عارضه درد محل تزریق بود که در 38 درصد داوطلبان رخ داد؛ بیحالی عمومی در 13 درصد داوطلبان رخ داد. دز یادآور واکسن عوارض کمتری نسبت به تزریق دو دز نشان داد. همچنان مطالعه عوارض واکسن ادامه دارد و برای اطمینان بیشتر، در شهرهای دو دزه به مدت 6 ماه و در شهرهای سه دزه به مدت 7 ماه تحت پیگیری قرار خواهند گرفت.