رقابت بیش از 3 هزار نامزد برای تصاحب 329 کرسی در پارلمان عراق
سرویس خارجی-
پنجمین دور از انتخابات پارلمانی و نخستین انتخابات زودهنگامِ عراق، امروز برگزار میشود تا بیش از 3 هزار نامزد انتخاباتی برای کسب 329 کرسی پارلمانی رقابت کنند. البته یکشنبه آغاز رأیگیری عموم مردم است و انتخابات برای گروههای خاص از جمعه آغاز شده است.
امسال 25 میلیون از 40 میلیون عراقی، واجدِ شرایطِ شرکت در انتخابات پارلمانی این کشورند. امروز عموم مردم به پای صندوقهای رأی خواهند رفت تا سرنوشت ۳۲۹ کرسی پارلمان را تعیین کنند، پارلمانی که قرار است نخستوزیر این کشور را گزینش کند. کمیساریای عالی انتخابات عراق، پیشتر اعلام کرده بود که ۲۱ ائتلاف سیاسی، ۱۶۷ حزب که ۵۸ حزب در ائتلافها گنجانده شدهاند و ۳ هزار و ۲۴۹ نامزد انتخاباتی از جمله ۹۵۱ زن در این تاریخ به رقابت با یکدیگر میپردازند. ۷۸۹ نامزد عراقی قرار است به عنوان مستقل، ۹۵۹ نامزد در قالب ائتلافها و ۱۵۰۱ نفر در فهرستهای حزبی در این انتخابات برای دستیابی به ۳۲۹ کرسی پارلمانی به رقابت کنند. هرچند کمیساریای انتخابات اعلام کرده است که ۶ نامزد از شرکت در این رقابت به دلایل مختلف از جمله سوءاستفاده از بیتالمال برای تبلیغ انتخاباتی محروم شدند به این ترتیب قرار است ۳ هزار و ۲۴۳ نامزد در این انتخابات با یکدیگر رقابت کنند. گفتنی است، یک تفاوت این دور از انتخابات عراق با دوره پیشین این است که در این دور از انتخابات، عراقیهای مقیم خارج از کشور شرکت نخواهند داشت.
مشارکت بالا در مرحله اول رأیگیری
اما یک نکته را باید توجه داشت که روند رأیگیری از گروههای خاص از روز جمعه شروع شده است؛ گروههای خاص شامل نظامیان، نیروهای امنیتی، زندانیان و آوارگان داخلی میشود. رأیگیری گروههای خاص دیروز نیز ادامه داشت. به گزارش فارس، دفاتر کمیساریای انتخابات در استانهای عراق از میزان بالای مشارکت نیروهای مسلح عراق در رایگیری ویژه انتخابات پارلمانی این کشور خبر دادند. میانگین میزان مشارکت کلی در استانهای عراق به ۶۹ درصد رسیده است. نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از نیروهای امنیتی، آوارگان جنگی و زندانیان واجدین شرایط برای حضور در مرحله نخست انتخابات عراق بودند. دو روز تا آغاز انتخابات همگانی در این کشور مانده است.
دخالتِ آلسعود
این انتخابات در حالی برگزار میشود که سعودی لیکس به تازگی مطلبی را از قول برخی منابع عراقی با هویتی فاش نشده، منتشر کرده که نشان میدهد آلسعود با صرف مبالغ هنگفت به دنبال تاثیرگذاری در انتخابات عراق به نفع خود است. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، این منابع تصریح کردند که پولهای آلسعود تهدیدی جدی برای اصل برابری در انتخابات عراق بوده و در چارچوب مداخله منفی ریاض در سطح منطقه است. به گفته این منابع، عربستان قصد دارد حضور و نفوذ خود را در عراق افزایش دهد. قانون انتخابات عراق به تعیین سقف برای هزینه تبلیغات انتخاباتی توجهی نداشته و همین امر راه را برای پولهای سیاسی باز کرده است که موجب میشود کفه گروههای صاحب نفوذ و قدرت از دیگر گروهها سنگینتر باشد.
حشدالشعبی میماند
شیخ «قیس الخزعلی» دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق
عراق تاکید کرد نتایج انتخابات عراق به دنیا نشان میدهد که اراده مردمی بر ماندن الحشدالشعبی است. وی افزود: «خواسته ملت عراق پیروزی نامزدهایی است که به معتقدند الحشدالشعبی باید قوی باقی بماند و انحلال، ادغام یا تضعیف آن جایز نیست.»
«مقتدی الصدر» نیز مدعی شد:«جریان اصلاحات در گذشته به اکثریت قاطع در پارلمان یا به نخستوزیری عراق دست نیافت. مسیر اصلاحات، طولانی است و اکثریت پارلمان و نخستوزیری عراق در مقطع پیش رو
متعلق به جریان صدر خواهد بود تا سلاحی مهلک در برابر بیعدالتی، سازش، فقر و اشغالگری باشد.»
گفتنی است، ۳۲۹ کرسی پارلمان عراق به طور کلی میان احزاب و ائتلافهای شیعی، سنی و کُرد تقسیم خواهد شد و برخی از کرسیها نیز به افراد احزاب مستقل که شمار آنها زیاد نیست، خواهد رسید. رهبران سیاسی عراق بر اساس یک قانون نانوشته، پستهای کلیدی کشور شامل نخستوزیری، ریاستجمهوری و رئیسپارلمان را بین طوایف قومی و مذهبی بزرگ این کشور تقسیم کردهاند بهنحوی که نخستوزیری برای شیعیان، ریاستجمهوری در اختیار کُردها و ریاست پارلمان با اهلسنت است.
البته باید توجه داشت که موضوع مهم رقابتهای پساانتخاباتی است که حتی میتوان گفت اهمیتی بیشتر از رقابتهای پیش از انتخابات دارد. پس از برگزاری انتخابات، مهمترین موضوع تشکیل «کتله اکبر» یا فراکسیون بزرگتر است که با حمایت 50 درصد به علاوه یک نماینده یعنی 165 نماینده پارلمان شکل میگیرد و هیچ ائتلافی نیز نمیتواند به تنهایی این تعداد کرسی را به دست آورد. کتله اکبر فرصت معرفی نخستوزیر و تشکیل کابینه را خواهد داشت.