kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۶۶۲۶
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۵
معاون اتاق بازرگانی تهران:

تراز تجاری ایران با چین و ترکیه افزایش یافت

معاون بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران گفت: تراز تجاری ایران با ترکیه به میزان ۲۰۳ درصد به نفع ایران افزایش یافته و همچنین تراز تجاری ایران و چین به میزان ۵۹ درصد رشد کرده است.


به گزارش کنفدراسیون صادرات ایران، مریم خزاعی درباره روابط اقتصادی ایران با کشورهای دیگر اظهار کرد: صادرات غیرنفتی ایران به کشور ترکیه با رشد دو و چهار دهم برابری بهبود قابل توجهی را تجربه کرده و تراز تجاری ایران با ترکیه به میزان ۲۰۳ درصد به نفع ایران افزایش یافته است.
وی افزود: همچنین تراز تجاری ایران و چین به دلیل رشد صادرات غیرنفتی و افت واردات از چین به میزان ۵۹ درصد رشد کرده است.
معاون بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران همچنین به افت قابل توجه صادرات نفتی ایران به چین و تصاحب سهم ایران توسط سایر کشورهای نفتی منطقه نیز‌اشاره کرد.
به گفته خزاعی، تورم در ایران با نرخ 43 و شش دهم درصد هم‌چنان بالاترین نرخ پس از آرژانتین و حدود پنج و 9 دهم برابر تورم عراق، پنج و دو دهم برابر تورم پاکستان و دو و سه دهم برابر تورم ترکیه است.
وی با‌ اشاره به افزایش ۴۴۵ هزار میلیارد تومانی نقدینگی معادل 12 و هشت دهم درصد طی پنج ماه نخست سال ۱۴۰۰، از کاهش سرعت افزایش نقدینگی و پایه پولی در مرداد امسال خبر داد و گفت: عوامل محرک مسلط در رشد بهار ۱۴۰۰ از سمت فعالیت‌ها، شامل بخش نفت، خدمات و صنعت ساخت بوده و از سمت هزینه‌ها، مصرف بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان رقم خورده است. همچنین بخش‌های جامانده از رشد، فعالیت‌های کشاورزی و معدن بوده است.
معاون اتاق تهران با‌ اشاره به وضعیت شاخص مدیران خرید یادآور شد: سرعت افت تولید صنعت ایران در مرداد ماه ۱۴۰۰ افزایش یافته و سطح کمتر از ۵۰ شاخص به علت رکود تقاضا، نوسانات نرخ ارز و استمرار قطعی برق همچنان ادامه یافته است.
سیاسی کاری اتاق بازرگانی تهران
گفتنی است، در روزهای اخیر، اخباری مبنی بر کاهش صادرات نفت ایران به چین در هفت ماهه نخست سال 2021 در فضای مجازی دست به دست می‌شود.
این اخبار با استناد به گزارش سیاسی کارانه اتاق بازرگانی تهران بدون در نظر گرفتن روش فروش نفت ایران به چین منتشر شده و هدف آن، گره زدن فروش نفت به مذاکره و موضوعات مورد علاقه یک جناح خاص سیاسی از راه تحریف و پنهانکاری اصل موضوع است. اتاق بازرگانی تهران، در گزارش خود آورده است که فروش نفت ایران به چین در هفت ماهه نخست سال 2021 نسبت به مدت مشابه سال گذشته
99 درصد کاهش داشته است، به طوری که درآمدهای نفتی ایران از این صادرات از 766 میلیون دلار در هفت ماهه نخست سال 2020 به تنها 10 میلیون و 900 هزار دلار در هفت ماه سال جاری میلادی رسیده است.
در این بین رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز با استناد به این آمار، محاسبات خود را بدین صورت انجام داده‌اند که «اگر متوسط هر بشکه نفت را ۵۰ دلار در نظر بگیریم، ایران در این هفت ماه 2021 در مجموع
۲۲۰ هزار بشکه نفت به چین صادر کرده است. یعنی ماهی ۳۱ هزار بشکه.» به بیان دیگر طبق این محاسبات صادرات نفت ایران به چین در هفت ماهه نخست فقط «هزار بشکه در روز» بوده است!
در ادامه حتی مسعود خوانساری؛ رئیس ‌اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هم در توئیتی با‌ اشاره به گزارش این اتاق ادعا کرد که صادرات نفت ایران به چین با افت شدیدی مواجه شده است(!) و در نبود ایران، سایر کشورها سهم نفت ایران در بازار چین را گرفته‌اند.
همچنین بر مبنای جدول ارائه شده در این توئیت نیز برخی محاسبات جالب دیگری نیز مطرح شد مبنی بر اینکه «عربستان در هفت ماهه نخست امسال ۲۳ میلیارد دلار نفت به چین صادر کرده که دو هزار برابر میزان صادرات نفت ایران به چین بوده. این تفاوت درباره دیگر کشورها هم وجود دارد. در دوره‌ای که ایران فقط ۱۱ میلیون دلار نفت به چین صادر کرده، عمان و عراق ۱۳ میلیارد دلار، امارات و کویت هم ۹ میلیارد دلار نفت به این کشور صادر کرده‌اند.»
واقعیت فروش نفت ایران
واقعیت این است که فروش نفت ایران به همه خریداران از جمله چین، با روش‌های مخفیانه صورت می‌گیرد و نه تنها اتاق بازرگانی تهران بلکه همه دنیا از آن خبر دارند. اداره گمرک چین هم در آمارهای جدید خود اعلام کرده است که در هفت ماه ابتدایی سال 2021 هیچ نفتی از ایران وارد این کشور نشده و میزان واردات نفت از ایران را با عدد صفر نمایش داده است. با توجه به برقرار بودن جریان صادرات نفت ایران به چین، این موضوع نشان می‌دهد که پکن در هماهنگی کامل با تهران برای دور زدن تحریم‌های نفتی آمریکا به صورت چراغ خاموش است.
طبق گزارش سازمان برنامه و بودجه میانگین صادرات نفت ایران در سال 99 بین 300 تا 500 هزار بشکه در روز بوده است. این میزان صادرات توسط اسحاق جهانگیری معاون اول دولت دوازدهم نیز تایید شده است. همچنین آمارهای شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها نیز نشان می‌دهد که حجم صادرات نفت ایران به چین در سال گذشته میلادی حدود ۳۲۰ هزار بشکه در روز بوده است.
طبق آمار اتاق بازرگانی تهران در هفت ماهه نخست سال 2020 مجموع درآمدهای صادراتی نفت ایران به چین 766 میلیون دلار بوده است. با در نظر گرفتن قیمت هر بشکه نفت معادل 50 دلار یعنی میزان صادرات نفت ایران در این برهه زمانی 73 هزار بشکه در روز بوده است که این رقم با آمار رسمی کشور و موسسات معتبر (300 تا 500 هزار بشکه) اختلاف زیادی دارد. در نتیجه آمار ارائه شده توسط اتاق بازرگانی درباره هفت ماه نخست سال 2020 هم ‌اشتباه به نظر می‌رسد.
همچنین طبق آمار اوپک میزان تولید نفت ایران در هفت ماه نخست سال 2021 نسبت به هفت ماهه نخست 2020به میزان 350 هزار بشکه در روز بیشتر است که این اختلاف بیانگر بیشتر شدن میزان صادرات نفت ایران (که عمدتا به مقصد چین است) به میزان 350 هزار بشکه است. همه اعداد ذکر شده در گزارش اوپک درباره صادرات نفت ایران که بین 550 تا 850 هزار بشکه در روز هستند با عدد اتاق بازرگانی (هزار بشکه در روز) اختلاف فاحشی دارند.
همچنین غلط بودن اعداد و ارقام اتاق بازرگانی تهران، مبتنی بر اطلاعات ذکر شده توسط شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها ارائه می‌شود. طبق آمار شرکت کپلر میزان صادرات نفت ایران در شش ماه نخست سال 2021 حدود 650 هزار بشکه در روز بوده است. این آمار تقریبا نزدیک به آمار ارائه شده توسط اوپک است.
شرکت ردیابی‌تانکرها موسوم به ‌تانکر ترکرز هم صادرات نفت ایران به چین در برخی از ماه‌ها را یک و نیم میلیون بشکه در روز اعلام کرد.