kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۴۸۴
تاریخ انتشار : ۰۷ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۳
دبیر کانون برنج پیش‌بینی کرد

تولید بیش از 2 میلیون تن برنج در سال جاری

دبیر کانون دانش و صنعت برنج گفت: با توجه به شرایط اقلیمی شالیزارهای کشور و سطح زیرکشت این محصول پیش‌بینی می‌شود بیش از دو میلیون و 300 هزار تن برنج در سال جاری تولید شود.


غلامرضا خانکشی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: گرچه ارزیابی‌های نهایی از میزان تولید سطح زیرکشت و سایر آمارهای مرتبط با برنج چندهفته آینده از نهادهای رسمی اعلام می‌شود اما با توجه به این که شرایط اقلیمی برای شالیزارهای برنج از ابتدای فصل تولید تاکنون مناسب بوده و از نظر سطح زیرکشت و عملکرد محصول نیز وضعیت مناسبی حاکم بوده به نظر می‌رسد میزان تولید برنج سفید در سال جاری به بیش از دومیلیون و 300 هزار تن برسد.
وی افزود: سطح زیرکشت شالیزارهای کشور در استانهای شمالی نه‌تنها افزایش پیدا نکرده بلکه تحت تاثیر تغییر کاربری‌های فراوان در این منطقه نیز قرار گرفته چرا که انتظار افزایش سطح زیرکشت برنج را باید زمانی داشت که شالیکاران از تولید محصولشان احساس امنیت اقتصادی و حاشیه سود مناسب داشته باشد. اما سطح زیرکشت برنج در استانهای دیگر مانند خوزستان با توجه به ارائه روش‌های جدید از سوی مؤسسه تحقیقات برنج (کشت مستقیم به جای نشاءکاری) حدود 50 هزار هکتار نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است که این عامل خود سبب افزایش تولید نسبی این محصول در سال جاری شده است.
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات برنج تصریح کرد: از آنجا که آمار میزان تولید در برنج را براساس نمونه‌گیری از روستاهای نمونه برآورد می‌کند و از سوی دیگر نیز بخش‌های خصوصی و واردکنندگان به عنوان نهادی قوی همواره بر این آمارها در راستای تحت تاثیر قرار نگرفتن میزان وارداتشان نظارت می‌کنند، می‌توان گفت آمارهای اعلام شده از میزان تولید برنج در سالهای گذشته چندان با واقعیت فاصله نداشته و اختلافات آماری نهایتا در حد یک تا دو درصد بوده است.
خانکشی‌پور ادامه داد: نباید مبادی ورودی غیررسمی به کشور را نیز دست‌کم گرفت چرا که برنجی که وارد کشور می‌شد در چندین مرحله از کشور مبدأ تا مقصد تحت آزمایشات بهداشتی فراوان و شرایط قرنطینه 40 روزه قرار می‌گیرد. اما این در حالی بود که در سال گذشته توسط نهاد رسمی کشور مانند وزارت بهداشت آلودگی برخی برنج‌های وارداتی تایید شد که این نشان از وجود مبادی غیررسمی برای واردات برنج مانند واردات از طریق مرزنشینان دارد که هیچ نظارتی بر کمیت و کیفیت آنها نمی‌شود.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از چنین مسائلی از جمله جلوگیری از ورود برنج‌های آلوده به کشور دولت باید با همتی قوی و با هماهنگی مجلس به سمت اجباری کردن شناسنامه برنج برود تا بتوان در آینده تضمین کرد که هیچ محصول آلوده‌ای در بازار وجود نخواهد داشت.
دبیر کانون دانش و صنعت برنج اعلام کرد: به نظر می‌رسد با توجه به شرایط موجود دولت برای اعلام نرخ خرید تضمینی برنج در سال زراعی آینده دو راه پیش رو دارد یکی آن که با توجه به مبادله و عرضه برنج در بازار آزاد و این که دولت در هر سال چندان برای خرید تضمینی برنج اعلام نیازی مشاهده نمی‌کند، قیمت این محصول را تا حد بسیاری بالا ببرد و برای خرید تضمینی احتمالی آن نیز اعتبار هنگفتی را اختصاص دهد که به نظر می‌رسد این راهکار با توجه به شرایط اقتصادی دولت چندان امکان‌پذیر نیست.
خانکشی‌پور گفت: اما راه دیگر برای تعیین نرخ خرید تضمینی برنج آن است که دولت با در نظرگرفتن نرخ تورم احتمالی از آغاز فصل زراعی پیش رو تا پایان آن به سمت تضمین قیمت و بازار برنج در راستای قراردادن چتر حمایتی ویژه شالیکاران حرکت کند. به گونه‌ای که نرخ خرید تضمینی اعلام شده از نظر میزان افزایش و زمان اعلام شده بتواند تاثیر مثبتی در معیشت شالیکاران و افزایش انگیزه آنها داشته باشد.