ایران در رسانههای جهان
سرویس سیاسی-
رسانههای بینالمللی و منطقهای روزانه اخبار و تحلیلهای مختلفی را درباره ایران منتشر میکنند. ترجمه گلچینی از این گزارشات و تحلیلها به معنای تایید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانههای خارجی درباره کشورمان است.
اسپکتاتور: مسئله کلیدی در روابط ایران و افغانستان
مربوط به حوزه آب است
«دیوید پاتریکاراکس» خبرنگار انگلیسی در مجله «اسپکتاتور» نوشت: ایران رابطه پیچیدهای با طالبان دارد. همانطور که دکتر مایک مارتین، همکار مطالعات جنگ در کالج کینگ لندن و نویسنده کتاب «یک جنگ نزدیک: تاریخ شفاهی درگیریها در هلمند» اشاره میکند، «ایرانیان روابط پیچیدهای با طالبان دارند.» «مسئله کلیدی در جنوب غربی افغانستان، هیرمند و غیره و در جنوب شرقی ایران آب است. و این همان چیزی است که در پشت بسیاری از آنچه در حال حاضر در کشور اتفاق میافتد نهفته است.»
این خبرنگار انگلیسی در ادامه نوشت:دولت بایدن در حال فرار از افغانستان، زنجیرهای از رویدادها را به راهانداخته است که تأثیرات منطقهای آن در سالهای آینده کاملاً آشکار خواهد شد. اما در حال حاضر نیز واضح است که ایالات متحده به گروه طالبان اجازه میدهد تا بخشی از دولت جدید افغانستان شود. مجموعه عوامل، حکایت از آن دارد که ایران سریعترین برنده در تحولات افغانستان لقب بگیرد. همه چیز میتواند به طور طبیعی، سریع و جبرانناپذیر تغییر کند. اما واشنگتن به زودی توجه خود را به بن بست هستهای ایران معطوف خواهد کرد که این تلاشی است برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک 2015 (برجام)، و یا شاید یک توافق جدید با ایران.
سوفان سنتر: ایران به افغانستان تحت کنترل طالبان
با احتیاط نزدیک میشود
موسسه «سوفان سنتر» در گزارشی اعلام کرد طالبان در طول حکومت خود بین سالهای 1996-2001، اقلیتهای طرفدار ایران مانند هزارههای شیعه در مرکز افغانستان و تاجیکهای فارسی زبان غالب در شمال و غرب را سرکوب کرد.
ایران از سقوط طالبان در سال 2001 استقبال کرد. ایران متعاقباً با کابل در زمینههای مختلف از جمله مبارزه با مواد مخدر، استفاده از منابع آب، کشاورزی، ساخت و ساز مسکن و تجارت و سرمایهگذاری در افغانستان همکاری کرد.
از زمانیکه در دوران دولت ترامپ مشخص شد که ایالات متحده دخالتهای طولانی مدت خود در افغانستان را متوقف میکند، مقامات ایرانی دیدار با رهبران طالبان را آغاز کردند و ایران در فوریه 2021 میزبان یک هیئت ارشد طالبانی در تهران بود. مقامات ایران امیدوارند که تسلط طالبان به بیش از چهل سال جنگ داخلی در افغانستان پایان دهد و تا حدی ثبات را برای همسایه شرقی ایران به ارمغان آورد.
یک افغانستان با ثباتتر احتمالاً جریان پناهندگان به ایران را که حدود 600 هزار افغانی شناسنامه دار و دو میلیون افغان بدون شناسنامه است، را کاهش میدهد. با این وجود، بسیاری از مهاجران افغان که سالها در ایران بودهاند، احتمالاً به بازگشت به افغانستان تحت رهبری طالبان تمایلی ندارند.
سران ایران همیشه حضور نظامی آمریکا در افغانستان را تهدیدی برای امنیت ملی ایران میدانند. ایران بسیار تلاش کرد تا توافقنامه
دو جانبه امنیتی آمریکا و افغانستان در سال 2014 را از مسیر خارج کند، که عملاً حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان و امکان استفاده آمریکاییها از پایگاههای افغانستان را که به طور بالقوه میتواند در عملیات ایالات متحده علیه آنها استفاده شود را مشخص میکرد.
ارتش آمریکا نه تنها افغانستان را ترک کرده و یکی از تهدیدهای احتمالی برای ایران را از بین برده است، بلکه تصرف طالبان نیز ایالات متحده را از نظر بسیاری از ناظران در سراسر جهان، از جمله در نظر متحدان سنتی ایالات متحده، تحقیر کرد. رئیسجمهور جدید ایران حتی سقوط دولت افغانستان را «شکست» آمریکا توصیف کرد. برخی ناظران سقوط دولت افغانستان را با سقوط شاه ایران تحت حمایت آمریکا در جریان انقلاب اسلامی 1979 مقایسه
کردهاند.
تجزیه و تحلیل استراتژی گذشته تهران در افغانستان نشان میدهد که اگر طالبان بار دیگر با ایران و متحدان افغان آن دشمنی کند، ایران با نفوذ خود در این گروه، این توطئه را خنثی خواهد کرد. ایران به احتمال زیاد سیاست قبلی خود را در حمایت از افغانها در شمال، غرب و مرکز افغانستان که از حکومت طالبان حمایت نمیکنند، تکرار میکند.
جروزالم پست: اسرائیل واقعاً میخواهد با ایران و غزه
چه کند؟
روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» مینویسد آنچه میتوان انجام داد بسیار سادهتر است: از دولت بخواهید به مردم توضیح دهد که چه میکند و میخواهد نه فقط در مسئله ایران، بلکه در مورد غزه هم به چه چیزی برسد؟
اولین زنگ خطر اینکه بنی گانتز وزیر دفاع، در دیدار خود با
60 نفر از دیپلماتها هشدار داد که ایران تنها دو ماه تا تبدیل شدن به یک قدرت هستهای فاصله دارد.
از سوی دیگر نفتالی بنت نیز در اولین سفر خود به واشنگتن به عنوان نخستوزیر، قصد داشت تا از دیدار یک ساعته خود با جو بایدن برای متقاعد کردن رئیسجمهور آمریکا برای ادامه فشار بر تهران استفاده کند. در حالی که بنت در اوایل هفته جاری در مورد برنامه جدیدی که برای توقف ایران طراحی کرده بود صحبت میکرد، اما واقعاً آنقدرها چیز جدیدی برای ارائه به ایالات متحده نداشت که با آنچه دولتهای قبلی اسرائیل از شرکای آمریکایی خود خواسته بودند تفاوت اساسی داشته باشد.
از سوی دیگر جایی که به نظر نمیرسد در آن اسرائیل چیزی به نام استراتژی داشته باشد، نوار غزه است که این هفته به نظر میرسید درگیریهای گستردهای در آنجا اتفاق بیفتد.
آیا میتوان این نوع رویکرد را اصلاح کرد؟ من واقعا نمیدانم. اما آنچه میتوان انجام داد بسیار سادهتر است: از دولت بخواهید برای مردم توضیح دهد که میخواهد با این دو مورد چه کند؟
الگماینر: تهران جو بایدن را در افغانستان
و حتی در موارد دیگر آزمایش میکند
به نوشته وبگاه «الگماینر» یکی از نتایج شکست تحقیرآمیز آمریکا در افغانستان از قبل مشخص بود. شیوه ناهنجار و آشفته خروج آمریکا، این دیدگاه تهران را ثابت کرد که جو بایدن فردی ضعیف است که میتوان با خیال راحت او را نادیده گرفت.
این ارزیابی از بایدن حتی قبل از به قدرت رسیدن وی وجود داشت.. در اوایل دسامبر 2019، رسانههایی چون «روزنامه کیهان»، «خبرگزاری تسنیم»، «خبرگزاری فارس» به این نتیجه رسیدند که بایدن یک فرد خسته و ملول است. پس از روی کار آمدن بایدن، برخی رسانههای ایرانی تأکید کردند که دولت وی بشدت مشتاق بازگشت به برجام است. این رسانهها همچنین درخصوص«رابرت مالی»، نماینده بایدن در مسائل ایران، به این نتیجه رسیدند که « دولت آمریکا بیش از ما به برجام نیاز دارد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد که ایران در حال حاضر اورانیوم را تا 60 درصد غنی سازی کرده و غنی سازی اورانیوم فلزی را تا 20 درصد آغاز کرده است که هر دو بسیار فراتر از محدودیتهای برجام است.
ایران بایدن را در عرصههای دیگر نیز آزمایش کرده است. این کشور عملیات دریایی را علیه کشتیهای متحدان آمریکایی انجام داده، و...همانطور که انتظار میرفت، دولت بایدن تقریبا هیچ پاسخ درخوری به این تحریکات نداد.