در محضر امام خمینی(ره)
چرا خود را معطل میکند
حضرت امام خمینی(ره) در تشویق اهل علم و محصلان علوم دینی به فرا گرفتن فقه و اصول و دستیابی به درکی عالی، شیوههای مختلفی را انتخاب میکردند. گاهی اگر کسی به بطالت و سستی ایام خود را میگذرانید، با وجود آنکه وجوه شرعی باید مصرف طلبهها و محصلان بشود، آمادگی نداشتند که از سهم مبارک امام(ع) به او کمک کنند.
در سال قبل از تبعید حضرت امام(ره) یکی از فضلا و طلبههای قم که علاقۀ شدیدی به حضرتشان داشت، قرار بود که از اول ماه که شهریه و مستمری دریافت میکند، برای ازدواج به ولایت خود برود. این طلبه آنقدر به حضرت امام علاقه داشت که اگر روزی صورت شریفشان را نمیدید، جداً ناراحت میشد. او هر روز به بیرونی امام که ارباب رجوع رفت و آمد داشتند، سری میزد. این فرد، بهوسیلۀ اینجانب از حضرت امام(ره) شهریۀ خود را طلب کرد. چرا که قرار بود از اول هر ماه قمری شهریۀ طلبهها را پرداخت کنند. حضرت امام فرمودند که جناب حجتالاسلام آقای شیخ حسن صانعی ترتیب پرداخت شهریۀ آن طلبه را بدهند. من بدون اینکه آن طلبه چیزی گفته باشد، اضافه کردم که این آقا برای ازدواج به ولایت خود دعوت شده و ناگزیر مخارجی را متقبل میشود؛ اگر ممکن است چون طلبۀ خوب و درسخوانی است، چیزی اضافه بر مستمری به او داده شود. امام فرمودند: من اضافهای ندارم. اگر ایشان طلبهای درسخوان است، هر روز در بیرونی منزل من که کاری ندارد، چرا خود را معطل میکند؟
این موضوع نمایانگر این مطلب است که حضرت امام به تمام افرادی که به منزل وارد و یا از آن خارج میشدند، دقت دارند و اشخاص و حرکتها و مقصود آنان را بدون اینکه طرف متوجه شود، زیرنظر میگیرند.
* آیتالله سید عبدالمجید ایروانی- کتاب پا به پای آفتاب- ج 2- ص 286.