عقبنشینی وزارت علوم از مصوبه ممنوعیت تغییر رشته در آزمون کارشناسی ارشد
به گزارش خبرگزاری مهر، روز یکشنبه نامه اداره کل برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم به دانشگاهها درخصوص یکی از مصوبات شورای سنجش و پذیرش دانشجو منتشر شد که بر اساس آن با اشاره به مصوبه شورا، پذیرش داوطلبان در کنکور کارشناسی ارشد را از سال ۱۴۰۱ در رشتههای غیرمرتبط غیرممکن اعلام کرده بود.
انتشار این نامه با واکنشهای متعدد و انتقادات زیادی روبهرو شد. خیل عظیم این واکنشها پس از انتشار این مصوبه باعث شد، وزارت علوم در اینباره واکنش نشان دهد. برخی از منتقدان این موضوع معتقدند اغلب داوطلبان کنکور تحت تأثیر راهنمایی و علایق غیرواقعی هستند و تازه بعد از ورود به دانشگاه و فارغالتحصیلی راه و علاقه واقعی خود را پیدا میکنند که با این ممنوعیت امکان تجربه دیگر از آنها گرفته میشود.
وزارت علوم صبح دیروز با صدور اطلاعیهای از سوی مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزش عالی در این زمینه اعلام کرد: تصمیمگیری درباره تغییر در رشتههای مرتبط برای داوطلبان ورود به دوره کارشناسی ارشد به انجام مطالعات و بررسیهای بیشتر موکول شده است.
در بخشی از نامه محمدرضا آهنچیان آمده است؛ بر اساس مصوبه هفدهمین جلسه «شورای سنجش و پذیرش دانشجو»، آزمون کارشناسی ارشد به روال سالهای گذشته انجام میشود و تصمیمگیری درباره تغییر در رشتههای مرتبط برای داوطلبان ورود به دوره کارشناسی ارشد به انجام مطالعات و بررسیهای بیشتر موکول شده است. مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزش عالی توضیح داده است که این دفتر مرجع تصمیمگیری درباره آزمونهای ورودی دانشگاهها نیست و تصمیمات مقتضی درخصوص اجرای مصوبه «شورای سنجش و پذیرش دانشجو در تحصیلات تکمیلی» پس از انجام بررسیهای کارشناسی در سطح کارگروههای تخصصی و طرح و تصویب در شورای گسترش و برنامهریزی آموزش عالی اتخاذ خواهد شد.
همچنین در این نامه درخواست شده است که نقطه نظرات دانشگاهها برای ارتقای کیفیت آموزش و توانمندی داوطلبان پذیرفته شده در دورههای تحصیلات تکمیلی به این دفتر اعلام شود. اگرچه وزارت علوم در این اطلاعیه با صراحت و قاطعیت اعلام نکرده که مصوبه لغو شده است اما خبر لغو این مصوبه به سرعت در فضای مجازی پیچید. خبری که به گفته یکی از مسئولان وزارت علوم درست نبود چراکه به گفته این مقام مسئول، مصوبه به کلی لغو نشده فقط تصمیمگیری درباره آن به زمان دیگری موکول شده است.
مصوبه شورای سنجش و پذیرش
فقط توسط همان شورا قابل تجدیدنظر است
با این وجود محمدرضا آهنچیان در پاسخ به سؤال مهر درباره اینکه آیا مصوبه ممنوعیت ادامه تحصیل در رشتههای غیرمرتبط کارشناسی ارشد لغو شده است یا اینکه در حال بررسی بیشتر است تأکید کرده است: مصوبه شورای سنجش و پذیرش فقط توسط همان شورا قابل تجدیدنظر است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزشعالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شده است: شورا نظر به اجرای مصوبه خود نداشته است بلکه اجرای آن را منوط به بررسی و مطالعه کارشناسی کرده است.
مصوبه نبود؛ نامه نظرخواهی
از دانشگاهها بود
همچنین ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش در گفت وگو با مهر اظهار داشت: موضوعی که به تازگی با عنوان مصوبه شورای سنجش و پذیرش کشور درباره ممنوعیت ادامه تحصیل در رشتههای غیرمرتبط کارشناسی ارشد مطرح شده، مصوبه نیست و تنها نامه نظرخواهی کارشناسی از دانشگاهها است.
وی افزود: این موضوع مورد تصویب نهایی قرار نگرفته است و نامهای که در فضای مجازی مطرح شده است نامه نظرخواهی کارشناسی از دانشگاهها است.
دبیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو در تحصیلات تکمیلی تأکید کرد: شورا برای سال ۱۴۰۱ و بعد از آن هیچ مصوبهای در این زمینه ندارد و اینکه گفته میشود ادامه تحصیل در کارشناسی ارشد رشتههای غیرمرتبط ممنوع میشود برداشت ناصحیح از این نامه است. ضمن اینکه این نظرخواهی پس از جمعبندی باید در شورای سنجش و پذیرش دانشجو مطرح و مصوب شود که این اتفاق نیافتاده است.
خدایی تأکید کرد: از نظر دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش دانشجو این موضوع مصوبه نیست و هر زمان شورا تصمیمی بگیرد، سازوکار و اطلاعرسانی این موضوع هم از طریق دفترچههای راهنمای ثبتنام و اطلاعیه رسمی سازمان سنجش است.
چند نکته درباره یک نامه جنجالی
در نامه اولیه وزارت علوم صراحتاً عنوان «مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو» درج شده بود. مقایسه این نامه با اظهارنظرهای بعدی مسئولان، تعارضهایی را در گفتار و تصمیمگیری درباره اطلاعرسانی در میان مسئولان این وزارتخانه نشان میدهد.
با مشاهده نظرات مسئولان وزارت علوم پس از موج انتقادات، در نگاه اول بهنظر میرسد این وزارتخانه از اجرای مصوبه و اطلاعرسانی درباره اجرای آن یا عقبنشینی کرده و یا دستکم آن را به تعویق انداخته است.
در صورتی که هیچکدام از این فرضیات درست نباشد، عدم مدیریت درست و ناهماهنگی مسئولان این دستگاه اجرایی در اطلاعرسانی یا عدم اطلاعرسانی از تصمیمات درونسازمانی، منجر به این شد که دغدغهای به دغدغههای موجود داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد و مخاطبان آموزش عالی اضافه شود.