افت 50 میلیارد دلاری صادرات در دولت دوازدهم
سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به افت 50 میلیارد دلاری صادرات در دولت دوازدهم نسبت به دولت یازدهم گفت: این کاهش به معنای از دست رفتن یک میلیون و 230 هزار میلیارد تومان بازار صادراتی است.
محمدرضا مودودی در گفتوگو با فارس اظهار داشت: در دولت دوم روحانی یعنی در دولت دوازدهم افت شدیدی را در بخش تجارت خارجی کشور نسبت به دولت اول روحانی و به عبارتی دولت یازدهم شاهد بودیم، لذا در سال 99 ارزش صادرات غیرنفتی کشور به 35.5 میلیارد دلار رسید که این میزان صادرات حتی نسبت به سال 90 که آغاز دهه 90 بود نیز کمتر است.
وی درباره دلایل این افت صادرات گفت: دلایل مختلفی در کاهش رابطه تجاری کشور مؤثر بوده است که یکی از این عوامل، محدودیتهای ناشی از تحریمها است که به شدت گریبان تجارت خارجی کشور را گرفته است. اما عوامل دیگری نیز بر کاهش تجارت خارجی تأثیرگذار بوده که میتوان به سیاستهای غلط تجاری و سیاستهای غلط ارزی اشاره کرد البته محدودیتهای ناشی از کرونا نیز به نوعی بر شرایط تجاری سال 99 تأثیر منفی داشت. سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت افزود: براساس بررسی که از وضعیت تجاری طی هشت سال گذشته و به عبارتی دو دولت روحانی داشتهام، در طول دولت دوازدهم نسبت به دولت یازدهم تقریباً حدود 49.5 میلیارد دلار یا به عبارتی حدود 50 میلیارد دلار کاهش صادرات داشتهایم و اگر میزان صادرات را طی ده سال اخیر سالانه در حدود 50 میلیارد دلار در نظر بگیریم که البته در هیچ سالی صادرات ما به 50 میلیارد دلار نرسیده و همواره کمتر از این رقم بوده است، میتوان گفت که در 4 سال دوم دولت روحانی ما در یک سال اصلا صادراتی نداشتهایم و صادراتمان کاملا به صفر رسیده است. در مجموع در چهار سال دولت دوازدهم یا همان دولت دوم روحانی مجموع صادرات کشورمان 128 میلیارد دلار بوده که در چهار سال اول دولت روحانی و به عبارتی دولت یازدهم ارزش صادرات کشور تقریباً 177.5 میلیارد دلار بوده است لذا مقایسه این ارقام نشان میدهد طی چهار سال دوم دولت روحانی نسبت به چهار سال اول صادرات کشور حدود 50 میلیارد دلار افت داشته است.
مودودی ادامه داد:کاهش 50 میلیارد دلاری صادرات طی چهار سال رقم قابل ملاحظهای است و اهمیت این رقم زمانی بیشتر نمایان میشود که بدانیم در هیچ سالی به غیر از سال 94 که ارزش صادرات غیرنفتی کشور 50 میلیارد دلار بود این میزان صادرات را تجربه نکردهایم. اگر بخواهیم این رقم را روشنتر تصویر کنیم باید بگویم که 49.5 میلیارد دلار کاهش صادرات برابر است با از دست دادن یک میلیون و 230 هزار میلیارد تومان بازار و اگر بخواهیم این عدد را از نظر وزنی بررسی کنیم، با توجه به اینکه هر تن کالا تقریباً با 385 دلار برابر میشود، به معنای آن است که 130 میلیون تن کالای کمتری در این چهار سال صادر کردهایم و همچنین به معنای آن است که 60 میلیون و 500 هزار کامیون 20 تنی و چیزی حدود 2600 کشتی 50 هزار تنی طی چهار سال گذشته کمتر صادر کردهایم. بنابراین افت این عدد عظیم در صادرات چرخه بزرگی از تولید و خدمات در گردش و لجستیک را متوقف کرده است و لذا با توقف خطوط تولیدی میتوان سهم تورم و سهم کاهش اشتغال را در آن پیدا کرد.