kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۱۰۸۵
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۸
وزیر خارجه روسیه:

غرب در تلاش است تا برجام جدیدی را به ایران تحمیل کند

 

سرویس سیاسی-
وزیر امور خارجه روسیه گفت: غرب در تلاش است از اوضاع برجام استفاده کند تا توافق را به شکل تغییر یافته به ایران تحمیل کند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در سخنانی اعلام کرد که بازگشت آمریکا به برجام باید به معنای احیای کامل تعهدات واشنگتن در قبال این توافق و قطعنامه شورای امنیت باشد.
لاوروف افزود: غرب در تلاش است از اوضاع برجام استفاده کند تا توافق را به شکل تغییر یافته به ایران تحمیل کند.
تعمیم خسارت محض برجام
آمریکا با شراکت تروئیکای اروپا در پی آن است که در گام اول بدون هیچ هزینه‌ای و به عبارتی بدون لغو تحریم‌ها به برجام بازگشته و در گام بعدی در قالب برجام جدید و یا همان برجام 2 و 3 و...، خسارت محض برجام را به دیگر مؤلفه‌های قدرت ایران از جمله توان دفاعی و قدرت منطقه‌ای تعمیم دهد.
آمریکا با صراحت و رسماً اعلام کرده است که خواستار توقف صنایع موشکی ایران و کنترل حضور کشورمان در منطقه است.
در همین رابطه «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری- اول تیرماه - گفته بود: «توافق هسته‌ای با ایران ضروری است اما برای پرداختن به مسائلی مانند برنامه موشکی این کشور کافی نیست»!
همچنین «آنتونی ‌بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در نشستی با کمیته سنا - ۱۸ خرداد - گفته بود: «حتی در صورت احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام و بازگشت آمریکا و ایران به تعهدات هسته‌ای خود، بازهم «صدها» تحریم ایالات‌متحده علیه ایران همچنان باقی خواهد ماند»! بلینکن در اظهارات دیگری تأکید کرده بود که برای توافق با ایران، این کشور باید صنایع موشکی خود را متوقف کند و به حضورش در منطقه خاتمه بدهد.
وانگ یی، وزیر خارجه چین در سخنانی درخصوص موضوع هسته‌ای ایران گفت بسیار مهم است که ایالات متحده زودتر تصمیم به بازگشت به برجام بگیرد. 
به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه «ژاپن‌تایمز»، وی افزود: خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام و فشار حداکثری آن علیه ایران ریشه‌های اصلی بحران فعلی هسته‌ای ایران است. 
نماینده چین چهارشنبه هفته گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی یازدهمین گزارش دبیرکل این سازمان درباره روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، از آمریکا خواست با توجه به اینکه نخستین کشوری بوده که از توافق هسته‌ای خارج شده بدون هیچ قید و شرطی به این توافق بازگردد.
فیلم دوربین‌ها را به آژانس نمی‌دهیم
یک مقام ارشد ایرانی در گفت‌وگو با شبکه آمریکایی «سی‌ان‌ان» تصریح کرد، تا زمانی که مذاکرات وین برای احیای برجام به نتیجه نرسد، اطلاعات موجود بر روی دوربین‌های نصب‌شده در تأسیسات هسته‌ای ایران را در اختیار بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ قرار نخواهند داد.
شبکه سی‌ان‌ان بدون آن‌که نام مقام ایرانی را ذکر کند، گزارش کرد که یک مقام ارشد جمهوری اسلامی در گفت‌وگو با این شبکه آمریکایی این‌گونه گفته است: «اگر مذاکرات به موفقیت برسد، ایران قطعاً نوارهای ویدئویی را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ نشان خواهد داد».
وی ادامه داد: «به ‌اشتراک‌گذاری نوارها به شیوه پیشروی مذاکرات (وین برای احیای برجام) بستگی دارد. کلید این مسئله، توافق است. (توافقی که طبق آن) آنها درخصوص چیزی توافق کنند که درهای همکاری و فهم بهتر از جمله در زمینه شفافیت را باز کند.»
تفاهم بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌که مجوز بازبینی تصاویر ویدئویی موجود بر روی دوربین‌های نصب‌شده در برخی سایت‌های هسته‌ای ایران را به بازرسان آژانس می‌دهد، سوم تیرماه منقضی شد و تاکنون تمدید نشده است.
با این‌ حال، این مقام جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد که تهران به ‌هیچ‌ عنوان تا زمان ادامه مذاکرات وین، قصد از بین ‌بردن داده‌های موجود در تصاویر ویدئویی ضبط‌شده را ندارد اما تصمیم گرفته است در حال حاضر این تصاویر را از دید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌مخفی نگه دارد تا به دیپلماسی اجازه پیشروی دهند.
این مقام ایرانی هرگونه ادعا را مبنی بر اینکه ممانعت از دسترسی فعلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌به داده‌های ضبط‌شده بر روی دوربین‌ها، احتمال حصول توافق هسته‌ای را از بین می‌برد، رد کرد و گفت که آژانس در نهایت در صورت احیای برجام، می‌تواند تمامی تصاویر را به‌صورت یکجا مشاهده کند.
سفر معاون گروسی به تهران
لارنس نورمن، خبرنگار روزنامه آمریکایی «وال‌استریت ژورنال» در رشته توییتی درخصوص ایران، مدعی شد در هفته جاری معاون مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌به تهران سفر خواهد کرد. 
این خبرنگار در‌ اشاره به گزارش اخیر خبرگزاری رویترز، در توییتی نوشت: همان‌طور که رویترز گزارش داد، انتظار می‌رود بازرسان هفته آینده (به ‌وقت غرب) دسترسی مناسب به نطنز داشته باشند. متوجه شدم که یک مقام ارشد آژانس هفته آینده، بعد از آنکه ایران درخواست دیدار او به ‌منظور گفت‌وگو را در اواخر ژوئن رد کرده بود، به تهران سفر خواهد کرد. 
وی همچنین مدعی شد: برخی دیپلمات‌ها فکر می‌کنند بسته به بازخوردی که معاون مدیرکل آژانس هفته آینده در تهران می‌گیرد، ممکن است گزارشی در روزهای آینده به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌داده شود که می‌تواند به برگزاری شورای ویژه (جلسه ویژه شورای حکام) منتهی شود.
خبرنگار آمریکایی در ادامه اعلام کرد: همه این‌ها در شرایطی است که ایران هیچ شفافیتی درخصوص این‌که آیا توافق نظارت با آژانس (تفاهم‌نامه فنی موقت ایران و آژانس) را تمدید کرده یا خیر نداشته و همچنین در حالی است که تاریخ جدید برای گفت‌وگوهای وین به‌ منظور از سرگیری مذاکرات احیای برجام که متوقف شده، مشخص نشده است. 
پیش‌تر خبرگزاری رویترز به نقل از منابع غربی مدعی شد ایران بعد از وقوع خرابکاری در تأسیسات نطنز دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌به این سایت را بنا به ملاحظات امنیتی محدود کرده است.
کاظم غریب‌آبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌در توئیتی با‌ اشاره به سفر معاون مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌نوشت: «موسیمو آپارو» معاون مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌هفته جاری به ایران سفر خواهد کرد.
وی افزود: آپارو همچنین یکی از بازرسان تعیین‌شده برای ایران است و هدف بازدید او از تهران در راستای فعالیت‌های روتین پادمانی و در چارچوب موافقت‌نامه جامع پادمان است.
نماینده ایران در آژانس یادآور شد: اگرچه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌در تماس مداوم هستیم، اما هیچ برنامه گفت‌وگوی از پیش تعیین ‌شده‌ای برای آپارو در مدت حضورش در تهران پیش‌بینی نشده است.
سفر هفته جاری آپارو در راستای فعالیت‌های روتین پادمانی است و قرار هم نیست گفت‌وگویی در این سفر انجام شود.
لفاظی ضدایرانی
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی
نفتالی بنت، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در جریان دیدار با «فرانک والتر‌ اشتاین مایر» رئیس‌جمهور آلمان در قدس بار دیگر لفاظی‌های تکراری علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد.
خبرگزاری رسمی ‌چین (شینهوا) گزارش کرد، ‌اشتاین مایر و بنت در جریان دیدار دوجانبه در قدس از برنامه هسته‌ای ایران به‌عنوان «تهدید هسته‌ای ایران» یاد کردند و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد که رژیم صهیونیستی «برای جلوگیری از دستیابی ایران به توانمندی‌های نظامی هسته‌ای» مصمم است.