فدراسیون فوتبال پیگیر تغییرات رنکینگ شد/ابهام در میزبانی ایران از مسابقات مقدماتی جام جهانی
سرویس ورزشی-
فدراسیون جهانی فوتبال در اقدامی غیر منتظره و برخلاف اعلام قبلی خود اقدام به انتشار رنکینگ تیمهای آسیایی کرد تا سیدبندی بازیهای مرحله نهایی انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را در قاره کهن دستخوش تغییر کند.این موضوع سبب شد تا تیمهای فوتبال عربستان و امارات که درخواست میزبانی این بازیها را نیز با توجه به شیوع جهانی کرونا به AFC داده بودند در یک گلدان قرار گیرند و احتمال بازی مستقیم آنها منتفی شود. اتفاقی که شائبه حمایت فیفا و AFC از میزبانی آنها را افزایش داد چراکه امارات و عربستان سعودی دیگر میتوانند به راحتی در دو گروه قرار گرفته و بازیها را در صورت متمرکز شدن میزبانی کنند.
تغییرات به وجود آمده در این خصوص باعث پیگیری رسانهها شد تا نظر شهابالدین عزیزی خادم را نیز به خود جلب کند. روز گذشته خبرگزاری مهر خبر داد که رئیسفدراسیون فوتبال از کمیته بینالملل خواست تا با ارسال نامههای جداگانه به نهادهای بینالمللی فوتبال پیگیر این تغییرات شده و از فیفا در این باره پاسخ بگیرد.
چرا فیفا رنکینگ خارج از نوبت داد؟
آنطور که در ماده 20 آیین نامه مقدماتی جام جهانی 2022 قطر آمده، «قرعه کشی باید بر اساس رنکینگ» انجام شود اما جزئیات آن را فیفا یا کنفدراسیون هر قاره اعلام خواهد کرد. در این آیین نامه که البته پیش از شیوع ویروس کرونا منتشر شده، تاریخ دقیقی برای قرعه کشی، اعلام رنکینگ و موارد این چنینی نیامده اما مسئله اصلی این است که قرار بود رنکینگ تازه فیفا در ماه آگوست (مرداد و شهریور) اعلام شود.
اگر فیفا بر قرار قبلی پایبند بود و رنکینگ تازه را اعلام نمیکرد، قرعه کشی بدون احتساب بازیهای اخیر تیمها برگزار میشد. به هر حال نکته اصلی این است که دلیل اعلام رنکینگ جدید که فیفا آن را «رنکینگ خاص» خوانده، قرعه کشی قریبالوقوعی است که سیدبندی در آن اهمیت زیادی دارد و به هر حال نتایج بازیهای اخیر باید در آن دخالت داده میشد.
این در حالی است که فیفا تغییری در رتبه بندی قارههای دیگر به وجود نیاورده و به عبارتی رنکینگ اعلام شده، تنها برای قاره آسیاست. تا ماه آگوست نیز بعید است تغییری در این رنکینگ ایجاد شود چرا که تیمهای شناخته شده بازی ندارند و تنها عمان باید در عرب کاپ به میدان برود.
در سال 2018 آخرین بازی مرحله پیش مقدماتی روز 29 مارچ 2016 برگزار شد و فیفا نیز 7 آپریل رنکینگ جدید را اعلام کرد تا سیدبندی و قرعه کشی روز 12 آپریل با احتساب بازیهای اخیر هر تیم انجام شود. البته آن موقع باتوجه به اینکه خبری از پاندمی کرونا نبود، مسابقات هماهنگی بیشتری داشتند و نیازی به اعلام رنکینگ خاص برای قاره نبود.
با این حال مسئله روشن این است که شاید همگروهی ایران با امارات یا عراق، تفاوت خاصی در سرنوشت تیم ملی نداشته باشد. مسئله اصلی این است باید دید تصمیم نهاییای اف سی درباره مکان برگزاری 10 بازی مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی برای هر تیم چه خواهد بود و آیا کنفدراسیون فوتبال آسیا قصد دارد دوباره میزبانی متمرکز را در دستور کار قرار دهد یا ایران پس از مدتها فرصت برگزاری یک بازی بینالمللی را به دست میآورد. اگر قرار بر میزبانی متمرکز باشد، امارات و عربستان از حالا آمادگی خود را برای میزبانی مسابقات اعلام کردهاند.
لازم به یادآوری است که قرعه کشی روز اول جولای (10 تیر ماه) در کوالالامپور مالزی برگزار خواهد شد.
VAR بهانهای برای ندادن میزبانی به ایران
طبق اعلام سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در تمامی 60 بازی مرحله نهایی انتخابی جام جهانی در منطقه آسیا، از سیستم کمک داور ویدئویی (VAR) استفاده خواهد شد. پس از این موضوع برای برخی ابهام ایجاد شد که شاید ایران نتواند به دلیل نداشتن سیستم VAR میزبان مرحله نهایی مسابقات باشد، در حالی که دیروز خبرگزاری تسنیم در گزارشی مدعی شد که چنین چیزی صحبت ندارد.
در گزارش تسنیم آمده: «نداشتن VAR در مسابقات داخلی در ایران دلیلی بر عدم اعطای میزبانی نخواهد بود چرا که این سیستم در مسابقات تحت نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا توسط یک شرکت بریتانیایی به نام Hawk Eye اجرایی میشود. حتی در قطر که فدراسیون فوتبال این کشور برای تمام مسابقات داخلی از VAR بهره میبرد، برای مسابقات لیگ قهرمانان آسیا از این امکانات استفاده نمیشد به این دلیل که AFC از تجهیزات و پرسنل این شرکت بریتانیایی استفاده کرد و آنها با تمام تجهیزات خود راهی قطر شدند.
بنابراین نبود سیستم VAR در ایران، دلیلی بر عدم اعطای میزبانی به ایران نخواهد بود، چرا که این تجهیزات توسط شرکت بریتانیایی تامین و اجرا میشود اما این مسئله به گونهای دیگر میتواند میزبانی ایران را بگیرد. با توجه به تحریمهای ظالمانهای که علیه ایران وضع شده، اتباع اروپایی و آمریکایی نمیتوانند برای مسافرتهای کاری به ایران بیمه شوند و همچنین تجهیزات کاری را با خود به ایران بیاورند و از ایران به کشورشان بازگردانند. یعنی در صورت میزبانی ایران، شرکت بریتانیایی
Hawk Eye نمیتواند به ایران سفر کند و این مشکلی برای اجرای سیستم VAR خواهد بود. مشکلی که مشمول اسپانسرهای مسابقات هم میشود.»
در واقع VAR دلیلی بر عدم اعطای میزبانی به ایران نیست و اگر مشکلات تحریمی و کرونا از اعطای میزبانی به ایران جلوگیری نکند، شرکت Hawk Eye مانند سایر کشورها این تکنولوژی را در ورزشگاههای ایران نیز اجرایی میکند.