تحمیل واردات 5 تا 7 میلیون تن گندم به دولت سیزدهم
به گزارش خبرگزاری فارس، مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با بیان اینکه میزان خرید تضمینی گندم تا روز چهارشنبه گذشته، به دو میلیون و ۵۹۰ هزار تن رسیده است، گفت: این میزان خرید نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱درصد کاهش داشته است.
سید جعفر حسینی با اشاره به اینکه در سال جاری دولت مجبور است بخش زیادی از منابع ارزی را صرف واردات گندم کند، اظهار کرد: اگر دولتمردان ماهها قبل که بخش خصوصی هشدار میداد، در تعیین قیمت گندم هوشیارانه عمل میکردند، با چالش کمتری مواجه میشدیم.
در همین رابطه محمدجواد عسکری، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس شورای اسلامی، عنوان کرده است که مجبوریم پنج تا هفت میلیون تن گندم وارد کنیم.
اما این سوال مطرح است که چرا در کشوری که سالها روی خودکفایی گندم سرمایهگذاری کرده و برای آن زحمت کشیده شده تولید به چنین وضعی دچار شود؟
سیاستهای غلط خرید تضمینی دولت مهمترین عامل برای کاهش تولید گندم و تحویل ندادن به سیلوهای دولتی است. دولت قانون خرید تضمینی را که در آن تاکید شده نرخ بر اساس تورم و هزینهها در نظر گرفته شود، رعایت نکرد. نرخ خرید تضمینی سال گذشته دو هزار و 500 تومان و امسال چهار هزار تومان بود که بعدا به پنج هزار تومان افزایش یافت و حتی این میزان هم نسبت به هزینههای کشاورزان بسیار کم است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، با انتقاد از قیمتگذاری غیرواقعی گندم در سال جاری میگوید: در صورت عدم موافقت با افزایش قیمت مناسب گندم، در سال جاری باید پنج میلیون تن واردات گندم داشته باشیم.
این گزارش میافزاید، بیش از دو برابر زمینهای کشت آبی گندم در کشور به صورت دیم کشت میشود، بنابراین تاثیر بارش در کشوری که میانگین 230 میلیمتر است، بسیار تعیینکننده میباشد.
زمینهای دیم کشور بیش از هر مولفهای به بارندگی نیاز دارند که اگر نباشد کل تولید تقریبا از بین میرود و کشاورزان مجبور میشوند، برای تعلیف دام استفاده کنند.
اما دو راهکار اساسی در این مورد اشاره میشود که نخست، استفاده از بذور مقاوم به کمآبی و تنشهای محیطی است. دلیلی که بذرهای اصلاح شده از سوی کشاورزان کمتر استفاده میشود این است که بخش ترویج کشاورزی، مجهز به روشهای نوین فنآوری برای ارتباطگیری با کشاورزان نیست و هنوز نتوانسته علم و تحقیق را به مزرعه ببرد. کارمندان ترویج کشاورزی از پشت میزهای خود میخواهند کشاورزان مزرعه را هدایت کنند و این نشدنی است.
دوم استفاده از عملیات آمادهسازی مطابق با شرایط دیم است که در این هم وزارت جهاد کشاورزی نتوانسته به خوبی عمل کند در این روش عملیات خاکورزی یا انجام نمیشود و یا به حداقل میرسد تا رطوبت خاک حفظ شود این کارها هم نیاز به ادوات و هم نیاز به دانش دارد که در هر دو مورد دولت نتوانسته کشاورزان را تجهیز کند.