علت افزایش موارد سرخک در کشور
رئیساداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن گفت: شیوع کرونا، گسترش شیوع سرخک در مرزها، افزایش بار کاری کارکنان بهداشتی و تبلیغات ضد واکسن سبب شده است تاکنون در سال جاری ۲۴ مورد ابتلا به سرخک گزارش شود.
سید محسن زهرایی در گفتوگو با ایسنا، درباره موارد بروز سرخک در ایران، اظهارداشت: از ابتدای امسال تاکنون ۲۴ مورد ابتلا به سرخک گزارش شده است که عمده آنها مربوط به استان سیستان و بلوچستان است اما مواردی از بیماری هم در استانهای هرمزگان، خراسان رضوی و تهران مشاهده شده است؛ این درحالی است که در سال ۱۳۹۹ نیز سه مورد ابتلا به سرخک گزارش شده است.
زهرایی افزود: سرخک مسریترین بیماری عفونی است. اگر درمورد کرونا اعلام میشود که هر یک مبتلا میتواند ۲ تا ۳ نفر را بیمار کند، در مورد سرخک هر یک بیمار در تماس با افراد دیگر میتواند تا ۱۸ نفر را بیمار کند؛ بنابراین سرخک بسیار مسری است و باید در نظر داشت که مهمترین سد حفاطتی ما در این بیماری واکسیناسیون است و میبایست پوشش واکسیناسیون کودکان در حد بالایی بماند تا بتواند جلوی چرخش ویروس را بگیرد.
وضعیت سرخک در کشورهای همسایه
وی با تاکید بر اینکه بیماریهای عفونی محدود به مرزهای جغرافیایی سیاسی نمیشوند، ادامه داد: بیماریهای عفونی به راحتی میتوانند میان کشورها جابهجا شوند؛ در نتیجه وقتی یک بیماری بر اساس پوشش واکسیناسیون بالا در یک کشور کاهش پیدا کند به آن معنا نیست که بیماری در آن منطقه تمام شده است. کشور ما در محلی قرار دارد که در مرزهای افغانستان، پاکستان و حتی عراق موارد سرخک بسیار بالایی داریم و علت این موضوع هم پوشش واکسیناسیون ناکافی در این کشورها به خصوص در افغانستان و پاکستان است. پوشش واکسیناسیون ضعیف این کشورها سبب میشود بیماریهایی مثل فلج اطفال هنوز در این کشورها در چرخش باشد.
رئیساداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت گفت: در یک سال و نیم گذشته به دلیل پاندمی کرونا عملیات واکسیناسیون تکمیلی متوقف شد یا کیفیت اجرای آن دیگر مانند قبل نبود به همین دلیل سرخک که در افغانستان و پاکستان بیماری بسیار شایعی است، طی ماهها اخیر به وضعیت حادی رسید به شکلی که در نقشههایی که سازمان بهداشت جهانی از این دو کشور منتشر میکند شیوع بسیار بالای سرخک کاملا مشهود است. وقتی بیماری در هر کشوری در هر نقطه جهان شایع شود میتواند به نقاط دیگر هم برسد. همانطور که کرونا ابتدا در چین مشاهده شد اما الان تمام کشورهای دنیا درگیر آن شدند. وقتی یک بیماری میتواند از کشورهای همسایه به کشور ما هم برسد حتی ممکن است افرادی که پیشتر ایمن شدند نیز در مواجهه بالا با بیماری، باز هم مبتلا شوند.
زهرایی با اشاره به اینکه تجربه بازگشت مجدد سرخک به کشورها وجود دارد، تاکید کرد: مثلا در کشور انگلستان همان سالی که ما توانستیم تاییدیه حذف سرخک را بگیریم، آنها تاییدیه حذف را به دلیل شیوع بالای بیماری از دست دادند. بنابراین مراقبت از پوشش واکسیناسیون اهمیت بالایی دارد. موضوع مهم این است که شرایط کرونا به هیچ وجه نباید سبب شود که خانوادهها فکر کنند که میتوانند واکسیناسیون کودکان را به تعویقاندازند، واکسینه نشدن کودکان و نوزادان مانند این است که آنها را آماده کنیم تا در معرض خطر سرخک قرار گیرند. بنابراین دقت در واکسیناسیون کودکان اهمیت بسیار بالایی دارد.
وی با بیان اینکه واکسیناسیون همه افراد ساکن در کشور رایگان است، افزود: در برخی بررسیها مشخص شد پوشش واکسیناسیون برخی اتباع ساکن در ایران به طور معنی داری کمتر از واکسیناسیون کودکان ایرانی است؛ زیرا شاید فکر کنند واکسن در اختیارشان قرار نمیگیرد اما باید بدانند واکسن در اختیار آنها قرار خواهد گرفت و در ارائه واکسن برای ما ملیت فرقی ندارد و همه بچههای کشور چه ایرانی و چه غیر ایرانی باید از پوشش بالای واکسیناسیون برخوردار شوند.
این مسئول وزارت بهداشت اظهارداشت: در نهایت اگر خانوادهها حس کردند فرزندشان تب دارد یا دانههایی روی صورت و بدنش زد حتما به پزشک اطفال مراجعه کنند و خواهان دریافت اقدامات تشخیصی و درمانی باشند.
تاثیر کرونا بر پوشش واکسیناسیون در کشور
زهرایی با بیان اینکه شیوع کرونا بر پوشش واکسیناسیون اثرگذار بوده است، گفت: اول به خاطر نگرانی خانوادهها از حضور در مراکز بهداشتی برای دریافت واکسن و دوم به دلیل اینکه همکاران سیستم بهداشتی هم طی ۱۵ ماه اخیر شدیدا پیگیر موارد مربوط به کووید۱۹ بودند و نیروی جدیدی هم در سیستم بهداشتی اضافه نشده است. در نتیجه ممکن است فرصت پیگیری عدم مراجعه برخی برای دریافت واکسن توسط همکاران ما کمتر شده باشد.
وی با بیان اینکه در کل جمیع این شرایط بهویژه افزایش موارد بیماری سرخک در مرزها سبب بروز بیشتر بیماری در کشور شده است و خانوادهها و پزشکان باید بدانند بیماری سرخک تمام نشده است، درباره میزان پوشش واکسیناسیون در کشور، بیان داشت: خوشبختانه پوشش واکسیناسیون در کشور همچنان بالای ۹۵ درصد است اما باید به جایی برسیم که مطمئن باشیم که حتی واکسیناسیون یک کودک هم به تعویق نیفتاده است.