بایدها و نبایدهای نامزدهای سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری- بخش دوم
انتـخابـات و میلیونها چشمِ نظارهگرِ داخلی و خارجی
انتخابات بهعنوان یکی از بارزترین موارد تجلی مردمسالاری دینی در کشورمان، تقریباً هرساله برگزار شده و مردم خود در انتخاب مسئولان محلی، شهری، استانی و کشوری مؤثرند. موضوعی که مشابه آن در کمتر نقطهای از منطقه و حتی جهان، با این کیفیت و مشارکت به چشم میخورد.
امامین انقلاب اسلامی از همان ابتدا بر حضور پویای مردم تأکید ویژهای داشتند و با تولید گفتمانهای قوی و خالصانه (که نشات گرفته از باور قلبیشان بود و هست) با تأکید بر عباراتی همچون؛ « انتخابات هم حق و هم وظیفه آحاد مردم است؛ میزان رأی ملت است؛ و...» رسالت خود را به بهترین نحو ممکن در تبیین این مهم انجام دادهاند.
مردم متدین کشورمان نیز با حضور حماسی خود در انتخابات مختلف همواره به فرمان حضرت امام(ره)و امام خامنهای لبیک گفته و در بحث میزان مشارکت تفاوت معناداری با کشورهای همسایه و سایر کشورها رقم زدهاند. البته همواره مسئولینی که از جنس مردم نبودهاند، سعی در ایجاد شکاف میان واجدین شرایط رأی دادن و صندوقها داشتهاند.
رضا عرفانیان فعال فرهنگی و اجتماعی در این باره به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «آنانی که نه توانایی چرخاندن چرخ اقتصاد را داشتند و نه چرخ حرکت علمی کشور را، در طی این چهل واندی سال تلاش کردهاند تا وجه «جمهوریت» نظام اسلامی را کمرنگ کنند.»
او ادامه میدهد: «این دسته از مسئولان متأسفانه گاه با طرح مباحثی چون مادامالعمر کردن دوران ریاستجمهوری، گاه با فضاسازی و القای دروغ تقلب، گاه با حمله به نهادهای مهم نظام مثل شورای نگهبان، سپاه و... آگاهانه یا غیر آگاهانه پازل دشمن را تکمیل کردهاند.»
این فعال فرهنگی تصریح میکند: «در شرایط فعلی، ظاهراً با جریانی مواجه هستیم که آنچه قبلیها داشتند، خود یکجا دارند! یعنی تجمیعی از بیعرضگیها، تنبلی و رخوتها، ارتباطهای پنهانی و آشکار با دشمنان قسمخورده مردم و... همه در چند سال اخیر بهوفور به چشم خورد. تا آنجا که نخبگان این جریان حاضر شد با طرح جملاتی چون؛ آمریکا با یک بمب میتواند کلّ تجهیزات دفاعی ما را از بین ببرد، یا آب خوردن ما همبستگی به رفع تحریمها دارد و... ذلت باطنی خود را به مردم تسری دهد.»
او درخصوص تحرکات این جریان برای انتخابات پیشرو معتقد است: «خوشخیالی است اگر گمان بریم این جریان، دست روی دست میگذارد تا مردم انتخابی درست داشته باشند. غرب باوران تا آنجا که میتوانند از همه ابزار و ظرفیتهای نظام استفاده میکنند تا بذر ناامیدی را در دل مردم بکارند و مانع مشارکت پرشور و انتخاب اصلح (آنچه مرضی خدا و نارضایتی دشمنان خداست) بشوند اما مردم انقلابیمان یکبار دیگر نشان خواهند داد کید شیطان (و اعوانش) از هر چه فکر کنیم، ضعیفتر است.»
چالش شرکت در انتخابات
آنچه به قطع در انتخابات از ما مردم انتظار میرود و برمیآید، شرکت پرشور در انتخابات، همچون سالهای گذشته است. حضوری که عزت و اقتدار ایران را هر روز بیشتر
میکند.
در سالهای اخیر به دلیل انفعال و ناکارآمدی مسئولان دولت موجی از ناامیدی در کشور ایجاد شده که حضور مردم در انتخابات را تحتالشعاع قرارداده است. شیوع بیماری جدید کرونا عامل دیگری است که بر شدت این تردید میافزاید.
خانم زهرا حاجی حیدری، فعال دانشگاهی در گفتوگو با گزارشگر روزنامه کیهان اظهار میدارد: «شاید سؤال بشود به افرادی که میگویند رأی نمیدهیم چه بگوییم؟ افرادی که در جو رسانهای و تهاجمی دشمن، بر طبل رأی ندادن میکوبند. همان موضوعی که رسانههای معاند نیز بر آن تأکید فراوان دارند؛ به عقیده من باید به این دسته از افراد گفت به آینده فکر کنید، به فردایی که خود شما معترضانه میگویید چرا دولت اقتصاد را به این نقطه رسانده، چرا دولت گرانی آورده، چرا و چراهای فراوان دیگر! در حالی که امروز وقت آن است که نگذاریم فردا پشیمان شویم، حتی یک رأی، باعث میشود یک کاندیدا بالا برود یا نروند، حتی یک رأی باعث میشود رئیسجمهور کشور ما مشخص شود؛ یعنی هر یکبهیک رأی ما تکلیف شرعی برای ماست، هر یک رأی ما مهمترین مسئولیت کشور را مشخص میکند.»
فکرکردن به اینکه هر یک از مصوبات و اقدامات قوه مجریه در تحقق دولت اسلامی و یک گام روبهجلو بهسوی تمدن اسلامی است موجب میشود بهراحتی از کنار انتخابات نگذریم.
حاجی حیدری در این باره میگوید: «اگر یک رأی غلط یا بدتر از آن، رأی ندادن، باعث شود تحقق مرحله دولت اسلامی در فرایند تحقق اهداف انقلاب عقب بیفتد به همه مردم بدهکار خواهیم شد. حداقل وظیفهای که به دوش داریم وظیفه ایست که در مقابل خون شهدا بر گردنمان سنگینی میکند. اگر رأی ندهیم چطور خواهیم توانست جواب مادران شهدا را بدهیم؟ مادرانی که بعضی از آنها ۳۰ سال در فراق دوری فرزندشان سوختند اما حتی یک استخوان از پیکر عزیزشان هم سهم آنها نبود.»
این فعال دانشجویی تأکید میکند: «من فکر میکنم همه ما در راستای ایجاد زنجیره تواصی که حضرت آقا بیان فرمودند، موظفیم به یاد یکدیگر بیاوریم که با هر رای ما ایران عزیز ساخته و ظهور منجی بشریت محقق خواهد شد. در صورت رأی ندادن بایستی حداقل پاسخگوی ۸۰ میلیون ایرانی باشیم. ما موظفیم یا خودمان تحقیق کنیم یا به افراد قابل اعتمادی که دارای بصیرت و معتقد به ولایت در عمل هستند مراجعه کنیم تا انتخاب درستی داشته باشیم، در این صورت در پیشگاه خدا ولو با رأی غلط ماجور
خواهیم بود.»
ملاک انتخاب درست
بر اساس بیانات رهبر انقلاب، یکی از ملاکهای فرد اصلح برای ریاستجمهوری ایمان است؛ اگر فردی که انتخاب میکنیم ایمان راستین به اسلام داشته باشد باید به خدا و وعدههایش اعتماد بیشتری داشته باشد تا وعدههای دیگران.
خانم حاجی حیدری معتقد است: «کاندیدای ریاستجمهوری باید باور داشته باشد خدا از همه چیز و همهکس بزرگتر است و به مبانی اسلام از بن دندان مسلح باشد، این را میتوان از گفتار و عملکرد آنها در سایر مسئولیتهایشان فهمید. مثلاً اگر فردی وعده بدهد برای زنان آزادی لباس و پوشش و رفتن به ورزشگاه میآورد، مشخص میشود بیش از اینکه به فکر ما زنان باشند به فکر رسیدن به قدرت و رأیآوری خودش هست. زیرا مشکل زنان امروز ما این نیست؛ نباید بگذاریم فریبمان بدهند و از مشکلات اقتصادیای که با تفکر غلط لیبرالی ایجاد شده غافلمان کنند؛ به نظر میرسد باید با هوشیاری فراوان کاندیداها را رصد کنیم تا با وعدهها، خود را انقلابی و مسلمان واقعی جان نزنند.»
او اضافه میکند: «در فرد اصلح باید شجاعت وجود داشته باشد، باید شجاعت دفاع از اسلام، دفاع از آرمانها، دفاع از مردم و حتی شجاعت عذرخواهی از عملکرد احیاناً غلطشان وجود داشته باشد؛ این را میتوان در مواجهه آنها با دشمنان و موضعگیریهایشان در فتنهها و یا مثلاً همین مذاکرات و برجام فهمید؛ اینکه با شجاعت از اسلام دفاع میکنند یا برای خشنودی دشمن از خطوط قرمز جمهوری اسلامی حاضرند
بگذرند.
ملاک دیگر این است که فرد اصلح باید عدالتخواه باشد و با روحیه جهادی مقابل فساد بایستد؛ این معیار را چطور باید تشخیص دهیم؟ با تمرکز در فعالیتهای گذشته آنها. اینکه فرد در جایگاههای اجرایی گذشته، چقدر کارآمد، مؤثر و فساد ستیز بوده، اینکه چقدر تحولخواه بوده است؛ در این صورت میتوان احراز کرد که در قوه مجریه نیز با فساد مقابله خواهد کرد و در برابر هرگونه ناعدالتی محکم میایستد یا خیر.»
یکی دیگر از شاخصهایی که به گفته کارشناسان برای انتخاب درست در شرایط کنونی کشور اهمیت دارد این است که کاندیدای اصلح باید برایش معیشت مردم در اولویت باشد، باید برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم تلاش کند و برنامه داشته باشد. برای احراز این گزاره باید بررسی کرد که فرد موردنظر در مسئولیتهایی که پیش از این برعهده داشته، چقدر به مسئله تولید ملی و رفع موانع آن توجه کرده، چقدر در راستای آن کار انجام داده و چقدر در عمل از جوانان و برنامههای اقتصادیشان حمایت کرده، به آنها اعتماد کرده و در عمل چقدر به اقتصاد کشور در جایگاه خود توجه داشته و کمک
کرده است.
علاوهبر همه اینها کاندیدای اصلح کسی است که برایش حفظ عزت مردم کشورمان مهم باشد، کسی که مدام بر طبل مذاکرههای بیفرجام که سفرههای مردم را کوچک کرده میکوبد، پس از تجربه تلخ برجام دیگر قابلاطمینان نیست. رئیسجمهور اصلح کسی است که به امنیت ملی توجه کافی را داشته باشد و با اقتدار از دستاوردها و حقوق مردم حمایت کند. او باید بتواند دست هر نفوذی، دزد، جاسوس و تروریست را از سر مردم کوتاه کند.
دولت آینده مسیر سختی پیش روی دارد
دکتر مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان و سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در جمعی از جوانان اصفهان مشکلات متعدد و ریشهای اقتصاد را امری دشوار بر سر راه دولت آتی توصیف کرده و میگوید: «نباید با ایجاد انتظارات بهگونهای رفتار شود که میتوان تمامی مشکلات را در 6 ماه حل کرد. البته درعینحال از حل مشکلات نیز نباید ناامید بود و بایستی به معنای واقعی کلمه دغدغه اصلاح اقتصادی و معیشت مردم را داشت.»
طغیانی تولید کشور را تولید وابستهای توصیف میکند که در تمامی زنجیره ارزش، به ارز وابسته است. نماینده مردم اصفهان با اشاره به پژوهش مؤسسههای آمریکایی، دو عامل کلیدی جهت موفقیت در تحریمها را تحریم مواد اولیه تولید و تغییر ادراک کشور نسبت به تحریم دانسته و اظهار میدارد: متأسفانه در دولت قبل همواره یک کوچکبینی نسبت به تحریمها وجود داشت و در دولت فعلی نیز یک بزرگنمایی از تحریمها وجود دارد درحالیکه لازمه موفقیت در گذراندن تحریمها، واقعبینی و سیاستگذاری مبتنی بر عقلانیت است.