اعلام حکم دستیاران سرمربی پیشین تیم ملی
35 میلیارد تومان دیگر به بدهیهای فوتبال اضافه شد/مسئولان به جای راهکار، دنبال همسو کردن رسانهها هستند!
سرویس ورزشی-
محکومیت جدید فوتبال ایران در فیفا بیش از 35 میلیارد تومان است؛ حالا باید دید استراتژی فدراسیون برای مقابله با این بحرانها چیست، ظواهر امر نشان میدهد که آنها بیشتر از آنکه به فکر حل مشکلات باشند دنبال همسو کردن جریان رسانهای با خود هستند.
24 ساعت پس از انتشار اخباری مبنی بر مصادره ساختمان فدراسیون فوتبال و باشگاه پرسپولیس از سوی شستا، این بار فدراسیون فوتبال از سوی فیفا به پرداخت یک میلیون و 400 هزار یورو به دستیاران مارک ویلموتس محکوم شد.
روز پنجشنبه رسانههای خبری اعلام کردند حکم دستیاران بلژیکی و اسپانیایی این سرمربی در دوران حضور در ایران از سوی فیفا ارسال شده که هر کدام از مربیان این فدراسیون را 700 هزار یورو و در مجموع یک میلیون و 400 هزار یورو محکوم کردند.
با توجه به نرخ یورو در بازار ایران، محکومیت جدید فدراسیون فوتبال بیش از 35 میلیارد تومان برای شهابالدین عزیزی خادم و همکارانش آب میخورد. البته فدراسیون فوتبال همانند پرونده مارک ویلموتس، نسبت به حکم دستیاران وی هم اعتراض دارد و این پرونده را در دادگاه داوری ورزش دنبال خواهد کرد.
این محکومیت در شرایطی است که در روزهای گذشته، ساختمان فدراسیون فوتبال نیز به علت بدهی به شستا بابت استقراض برای پرداخت طلب ویلموتس، بر باد رفته و حالا این فدراسیون باید به فکر مکان یا راهکاری جدیدی برای آینده باشد. به جز این موارد، در حال حاضر پرونده محکومیت 6.2 میلیون یورویی فدراسیون فوتبال در دادگاه داوری ورزش جریان دارد و اهالی خیابان سئول امیدوارند بخشی از این حکم سنگین شکسته شود.
تایید رسمی حکم دستیاران ویلموتس
غلامرضا رفیعی، مشاور حقوقی فدراسیون فوتبال با تایید حکم محکومیت فدراسیون فوتبال در پرونده دستیاران ویلموتس، گفت: بله حکم به فدراسیون فوتبال رسیده و آن را تایید میکنم. حکم صادر شده و ما تقاضای گراند حکم را از فیفا کردهایم و با وصول آن، در مورد اعتراض به آن حکم به دیوان حکمیت ورزشی تصمیم گیری خواهیم کرد. وی ادامه داد: اعتراض ما به محکومیت پرونده مارک ویلموتس به دادگاه حکمیت ورزش رفته و روزهای چهارم و ئنجم تیرماه سال جاری این دادگاه برگزار خواهد شد تا تکلیف آن پرونده نیز مشخص شود.
پروندههای بزرگ از راه رسیدند
با گذشت حدود دو ماه از تغییرات مدیریتی در این فدراسیون، پروندههای بزرگ و پردردسری از راه رسیده که نمیتوان به هیچ وجه به آنها بیتوجهی کرد. اگر از دست رفتن میزبانیهای بینالمللی مانند انتخابی جام جهانی یا رد درخواست تیمهای ایرانی برای میزبانی در لیگ قهرمانان آسیا را هم نادیده بگیریم، قطعا مسائل مالی و بدهیهای گذشته و جدید، نیازمند برنامه فوری است. آخرین مورد از این قبیل مسائل مالی، محکومیت یک میلیون و 400 هزار یورویی (36 میلیارد تومانی) فدراسیون فوتبال به پرداخت دستمزد دستیاران مارک ویلموتس است که به تازگی از سوی فیفا به ساختمان خیابان سئول رسیده است. از سوی دیگر، محل استقرار فدراسیون فوتبال هم به علت بدهی به شستا، به این شرکت واگذار شده است. در واقع شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی به علت پرداخت نشدن بدهی 2 میلیون یورویی (50 میلیارد تومان) که سال 98 به نمایندگی از فدراسیون به حساب ویلموتس واریز کرده و اصل پول را دریافت نکرده بود، ساختمان این فدراسیون را مصادره کرده است. اگر چه از این مبلغ 29 میلیارد تومان پرداخت شده اما ساختمانهایی (ساختمان فدراسیون و سه دانگ ساختمان پرسپولیس) با ارزشی بیش از 2 میلیون یورو به شستا واگذار شده است!
البته حکم نهایی دادگاه عالی ورزش درباره درخواست تجدیدنظر ایران بابت پرداخت غرامت 6.2 میلیون یورویی (158 میلیارد تومان) به مارک ویلموتس صادر خواهد شد و حداقل در این زمینه فدراسیون امیدوار است که حکم شکسته شود و رقم کمتری به این مربی پرداخت کند. با یک حساب سرانگشتی، فدراسیون فوتبال در بدبینانهترین حالت باید برای ماههای آینده و حداقل تا اواخر تابستان مبلغی در حدود 7.6 میلیون یورو به اضافه دیرکرد این مبلغ، به ویلموتس و دستیارانش پرداخت کند. همچنین فدراسیون برای حل و فصل ماجرای بدهی به شستا، باید نظر مثبت این شرکت را جلب کند که طبق نظر شستا این اتفاق با پرداخت حدود یک میلیون یوروی دیگر محقق خواهد شد. مشخصا هیچ یک از بخشهای دولتی حاضر نمیشود مبلغی در حدود 9 میلیون یورو به فدراسیون فوتبال قرض دهد. تنها راههای فدراسیون، درآمدزاییاندک از طریق تبلیغات محیطی یا البسه تیم ملی است که شاید یک پنجم این مبلغ هم نشود اما راه نهایی، رسیدن به مطالبات این فدراسیون در فیفاست. از چندین سال قبل تاکنون، فدراسیون نتوانسته بخش اعظمی از مطالبات خود را از فیفا دریافت کند و همین موضوع باعث دردسر مهدی تاج در پرونده ویلموتس و دستیارانش شد ولی اگر این منابع مالی آزاد نشود، چه راهکار دیگری وجود دارد؟
استراتژی فدراسیون فوتبال چیست؟
باید دید استراتژی فدراسیون فوتبال برای مقابله با این بحرانها چیست، ظواهر امر نشان میدهد که فدراسیون نشینان بیشتر از آنکه به فکر حل مشکلات باشند دنبال جلسه با تعدادی از سردبیران ورزشی و همسو کردن جریان رسانهای با خود هستند. به گفته مدیر روابط عمومی فدراسیون فوتبال آنها برای این کار حتی از امکانات باشگاه سایپا نیز استفاده کردهاند.
این روزها تعدادی از اعضای هیات رئیسه به جای ارایه راهکار، نوک پیکان انتقادات خود را به سمت مسئولان سابق فدراسیون فوتبال نشانه گرفتهاند. در اینکه مهدی تاج و مسئولان سابق فدراسیون باید به وقتش پاسخگوی اتفاقات فدراسیون فوتبال باشند،شکی نیست (روزنامه کیهان 31 مرداد 1399 در همین صفحه در مطلبی با عنوان «مطالبه مردم از مسئولین؛ محاکمه تاج و رفقا» خواستار برخورد با مسئولان پیشین فدراسیون فوتبال شد) منتها به نظر میرسد، فضای رسانهای ایجاد شده نوعی فرار رو به جلو است. عزیزی خادم در اولین مصاحبه اش پس از انتخاب به عنوان رئیسفدراسیون فوتبال، در برنامه فوتبال برتر اظهار داشت: «اولویت اصلیمان تیم ملی فوتبال است و از تمام امکانات استفاده خواهیم کرد. دو ماه حیاتی برای فوتبال کشور در پیش است و کاری فوتی و فوری را باید انجام دهیم.»
حالا باید از عزیزی خادم پرسید که در این دو ماه طلایی چه کار فوتی و فوری انجام داده است؟! تا قبل از همسو شدن برخی رسانهها با عزیزی خادم انتقادات تندی نسبت به رفتار مدیریتی از او میشد. به عنوان نمونه خبرگزاری تسنیم 25 فروردین در این باره نوشت: «بررسی دیدارهای شهابالدین عزیزی خادم در 45 روزی که به عنوان رئیسفدراسیون فوتبال انتخاب شده، نشان میدهد که عمده دیدارهای او، کمترین ارتباط را با فوتبال دارند. دیدارهایی که خروجی آنها برای فوتبال یا بیثمر است یا ثمره چندانی ندارد اما شاید برای عزیزی خادم کلی امتیاز داشته باشد.»
اشاره تسنیم به دیدارهای رئیسفدراسیون فوتبال با ظریف وزیر امور خارجه، حناچی شهردار تهران، مومنی رئیسمناطق آزاد کشور، نیکزاد نایبرئیسمجلس شورای اسلامی و سعدمحمدی مدیرعامل صنایع ملی مس ایران بود. با تمام این تفاصیل باید چشم انتظار روزهای آینده بود و دید مسئولان فدراسیون فوتبال چگونه میتوانند آرامش را به این رشته ورزشی برگردانند؟ فوتبال متعلق به مردم است و آنهایی که به فکر مصالح ورزش و منافع ملی هستند دوست دارند این رشته مهیج و پرطرفدار موفق شود و ان شا الله که با یک برنامهریزی مناسب این اتفاق هرچه سریعتر رخ دهد.