kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۲۰۰۵
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۲

«دورریز مواد غذایی» در ایران معادل نیمی از صادرات مواد نفتی است

رئیس‌دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: دورریز مواد غذایی در کشور ما ۳۵ میلیون تن در سال یعنی هفت برابر فرانسه و معادل ۵۰ تا ۶۰ درصد صادرات مواد نفتی است.


 

به گزارش خبرگزاری فارس، علیرضا زالی، در مراسم افتتاح فاز سوم مرکز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی با اشاره به اینکه مرکز رشد و نوآوری می‌تواند حلقه وصل صنایع غذایی و بخش خصوصی و کریدوری برای پردازش ایده‌های فناورانه و سرمایه‌گذاران باشد، اظهارداشت: راه‌اندازی مرکز رشد در انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، به پیشنهاد و حمایت معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت
گرفت.
زالی ارزش صنایع غذایی در اقتصاد مقاومتی را بسیار بالا دانست و افزود: ۱۰ درصد اقتصاد صنعتی، ۱۵ درصد وجه اشتغالی و ۱۲ الی ۱۵ درصد ارزش افزوده استحصالی، سهم صنعت غذایی کشور است. همچنین دو هزار و ۵۰۰ کارگاه از مجموع ۱۳ هزار کارگاه متوسط تولیدی در همین حوزه فعالیت می‌کنند.
وی درخصوص آسیب‌های این صنعت گفت: استفاده بهینه از ظرفیت تولید۵۰ میلیون تنی در داخل کشور صورت نمی‌گیرد و نیاز به توسعه کمی و کیفی در این زمینه به شدت حس می‌شود. همچنین باید از فرصت صادرات جهانی که ناشی از بروز چالش بحران کرونا و تحریم‌ها ایجاد شده، استفاده کرد.
رئیس‌دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: از فرآیند تولید تا بسته بندی باید در مراکز رشد صنایع غذایی مورد توجه قرار گیرد. نکته بسیار مهم این است که بخش عمده دورریز محصولات غذایی، پیش از رسیدن به دست مصرف‌کننده صورت می‌گیرد. در حالی که در کشورهای توسعه یافته، اینگونه نیست و محصولات پس از رسیدن به دست مصرف‌کننده، دورریز دارند.
زالی ادامه داد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) بارها اعلام کرده است هر شهروند ایرانی، بالغ بر ۱۳۴ کیلوکالری در روز، محصولات غذایی را هدر می‌دهد. اگر فرض کنیم از ۹۰ میلیارد متر مکعب مصرف سالیانه آب، ۸۰ میلیارد متر مکعب سهم صنعت کشاورزی است، میزان اهمیت این هدررفت را درک می‌کنیم. این آمار با کیفیت مواد غذایی ارتباطی مستقیم
دارد.
وی‌، دورریز مواد غذایی در ایران را هفت برابر فرانسه اعلام کرد و گفت: دورریز مواد غذایی در مجموع ۲۷ کشور اروپایی، ۹۰ میلیون تن در سال گزارش شده که این آمار در کشور ما ۳۵ میلیون تن در سال، یعنی معادل ۵۰ تا ۶۰ درصد صادرات مواد نفتی است. استفاده بهینه از فناوری‌های نوین در مراکز رشد می‌تواند در این حوزه بسیار کمک‌کننده باشد.
به گفته رئیس‌دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، باید به سهم صنایع غذایی در صادرات، اشتغال‌زایی، تحریم زدایی و تجلی اقتصاد مقاومتی و لزوم ایجاد شرایط تسهیل یافته برای وجود تنوع غذایی توجه ویژه
شود.
معاون علمی رئیس‌جمهور نیز در این مراسم با اشاره به اهمیت توسعه مراکز رشد و شرکت‌های فناورانه در کاهش وابستگی به واردات در کشور، بیان کرد: نمی‌توان با تفکر سایر دولت‌ها در حوزه تولید و واردات، کشور را اداره کنیم؛ چراکه اقلیم و شرایط آب و هوایی متفاوت است، باید به پتانسیل موجود در صنعت غذا توجه و شرکت‌های قوی راه‌اندازی کنیم.
سورنا ستاری، ادامه داد: خط تولید شرکت‌های فناورانه باید بومی ‌سازی شود و تمام طراحی‌های آن در داخل کشور صورت گیرد. مهم این است مغز سیستم دست ما باشد و تمام تغییرات را با تصمیمات خود اعمال
کنیم.
ستاری، صنعت غذا را بعد از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و گفت: در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم و بخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک می‌کند.
وی بر ضرورت استفاده از پتانسیل موجود در دانشکده‌های مهندسی و اهمیت ایجاد ارتباط بین رشته‌ای در حوزه صنایع غذایی تاکید کرد.