به عنوان اولین نمونه در جهان انجام شد
رونمایی از واکسن تزریقی- استنشاقی کرونا تولید شده در مؤسسه رازی
در مراسمی با حضور وزرای بهداشت و جهاد کشاورزی و معاون علمی و فناوری رئیسجمهور از نخستین واکسن تزریقی- استنشاقی کرونا تولید شده در مؤسسه رازی رونمایی شد.
به گزارش وبدا، وزیر بهداشت دیروز در مراسم رونمایی از کارآزمایی بالینی نخستین واکسن تزریقی- استنشاقی کووید ۱۹ ساخت مؤسسه رازی (کوو پارس) با بیان اینکه یکی از کارهای بسیار مهمی که صورت گرفت تکیه بر دانش داخلی برای ساخت واکسن بود، بیان کرد: تولید واکسن کووید ۱۹ کار سادهای نیست؛ همانطور که ویروس کووید۱۹ ساده نیست. البته باید دانست که آینده کرونا روشن نیست و به همین دلیل است که آینده واکسن کووید ۱۹ هم مشخص نیست و ایمونولوژیستها و واکسن سازها هم نمیتوانند بگویند واکسنها تا چهاندازه آینده کووید ۱۹ را تعیین خواهند داد؛ این تشکیکی است که در ذهن تمام دانشمندان جهان وجود دارد، اما واکسن تنها چارهای است که جهان اجباراً باید به آن فکر کند. جهان در حال بازی شطرنج با این ویروس است و آینده واکسیناسیون کووید 19 هم برای جهانیان روشن نیست.
ایران در آینده بسیار نزدیک
یکی از قطبهای مهم واکسن جهان خواهد شد
سعید نمکی با اشاره به اینکه اقدامی که در موسسه رازی شروع شد بسیار خوب بود، افزود: واکسن سازی خُم رنگ رزی نبوده و بسیار پیچیده است؛ یک بخش آن آزمایشگاه است و بخشی هم تولید صنعتی است که هریک از این مراحل، پیچیدگیهای خاص خودش را دارد.
نمکی ادامه داد: شاید یکی از نقاط مثبت کووید۱۹ این بود که ما یکبار دیگر نهضت واکسن سازی را در منطقه راه بیندازیم. ایران در آینده بسیار نزدیک (ماههای آینده) با لطف خدا، تکیه بر دانش بومی و با همراهی همه عزیزان یکی از قطبهای مهم واکسن جهان خواهد شد؛ این ریل گذاشته و این راه گشوده شد. وی تاکید کرد: ما در آیندهای بسیار نزدیک بهترین واکسنهای دنیا را خواهیم داشت؛ امیدوارم روزی کووید۱۹ تمام شود اما وقتی ما صاحب زیرساخت و تکنولوژی شدیم و به بلوغ رسیدیم، برای ساخت همه واکسنهای نوپدید آمادهایم. یک زیرساخت قابل استناد برای روزهای سخت کشور در آینده ایجاد کردیم که یکی از آنها همین کاری است که عزیزان من در رازی انجام دادند.
ویژگیهای واکسن کرونای جدید
وزیر بهداشت بیان کرد: واکسنی که در رازی ساخته میشود، اولین فرم واکسنی است که به این گونه در جهان درحال ساخت است؛ مجموعهای از فرم استنشاقی به عنوان دوز یادآور و فرم نوترکیب است که میتواند سیستم ایمنی را تحریک کند. این واکسن بسیار کم عارضه است و این قابلیت را دارد که در صورت جهش، این دوز را باز طراحی کنیم و باتوجه به فرمهای جهش یافته از آن استفاده کنیم.
نمکی اظهارداشت: همچنین عارضه بسیار کمی دارد و با دوز استنشاقی میتواند کمک کند تا فرد به طور کلی قابلیت ناقل بودن ویروس را از دست دهد که کار بسیار بزرگی است. امروز روز مبارکی است، کارآزمایی بالینی با دقت و وسواس شروع شد و امیدواریم بعد از گذراندن فازهای کارآزمایی بالینی این واکسن را به عنوان گنجینهای نفیس هم برای داخل و هم برای خارج از کشور عرضه کنیم.
آغاز واکسیناسیون از 21 بهمن
وی افزود: طبق قولی که داده بودیم ان شاءالله قبل از 22 بهمن واکسیناسیون را در کشور آغاز خواهیم کرد؛ بر این اساس منابع مختلف را ارزیابی کردیم و تلاش کردیم که سالمترین و کم خطرترین را از بین منابع انتخاب کنیم. گرچه واکسن امروز به یک کالای سیاسی برای تحت فشار قراردادن کشورهایی که با برخی قطبهای قدرت مشکل دارند، تبدیل شده است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه واکسنی که ما انتخاب کردیم از سبد کوواکس بود که در این سبد واکسنهای چینی و استرازنکا هم بودند که قرار است به ما برسد، توضیح داد: فکر کردیم ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کوواکس جوابگوی گروه آسیب پذیر ما نیست زیرا برای هشت میلیون و ۴۰۰ هزار نفر که قرار است برای هر نفر 2 دوز تزریق شود، استفاده خواهد شد، به همین دلیل واکسنهای دیگری را از کشورهای مختلف و قبل از رسیدن واکسن خودمان ارزیابی کردیم که یکی از آنها مجموعه اسپوتنیک روسیه بود؛ روزهای اول خیلی بر ما تاختند، افاضات مختلفی را شنیدیم اما صبوری کردیم و دیدند که امروز آمریکاییها میخواهند این واکسن را دریافت کنند. وقتی مشخص شد که استرازنکا در گروههای بالای ۵۵ سال ایمنی کافی نمیدهد، به سراغ اسپوتنیک رفتند تا یک دوز از آن زده و دوز یادآور را استرازنکا تزریق کنند؛ اروپاییها هم داوطلب ثبت و خرید این واکسن هستند. ما به عنوان اولین کشور مذاکرات این واکسن را آغاز کردیم اما خواستیم پانزدهمین کشوری باشیم که آن را میخریم؛ زیرا دو اصل را برای خرید واکسن دنبال کردیم، اول اینکه واکسن باید فاز سه مطالعه انسانی را گذرانده باشد، در حالی که کشورهای همسایه که حرف از واکسیناسیون زدند، فاز آزمایش بالینی را با کشور سازنده آغاز کردند اما ما میخواستیم همه آزمایشها در بیرون از مرزها گذشته باشد. دومین شرط هم این بود که حتما باید پنج یا 6 کشور معتبر واکسن را ثبت کرده و تزریق را آغاز کرده باشند تا ما خیالمان راحت باشد که به مردم یک واکسن معتبر و قابل اعتماد تزریق میکنیم.
نمکی ادامه داد: از سه شنبه صبح واکسیناسیون گروههای هدف را که در این دوره همکاران شاغل در آیسییوها هستند، آغاز میکنیم. بعد از آن هم سراغ سایر کادر سلامت، گروههای آسیب پذیر در سرای سالمندان، افراد بالای ۶۵ سال و دیگر افراد براساس سند ملی واکسیناسیون مرحله به مرحله پیش میرویم.
زمانی پروانه واکسن خواهیم داد که
تستها با موفقیت طی شوند
وی با تاکید بر اینکه ما در دنیا به شدت زیر ذره بین هستیم و اگر حرفی را بزنیم که خارج از عرف باشد امشب برای آن میزگرد تشکیل میدهند، گفت: توجه داشته باشید این جلسه رونمایی از واکسن نیست، بلکه واکسن زمانی واکسن است که همه این مراحل را گذرانده باشد. امروز از فرآوردهای رونمایی کردیم که برای آزمایش بالینی بر روی انسان آماده است؛ فرآوردهای که امروز رونمایی شد، با زحمت فراوان بعد از گذراندن تستهای حیوانی و طبق پروتکلهای بسیار سختگیرانه برای تست روی انسان آماده شده است، اسم این هنوز واکسن نیست؛ زمانی پروانه واکسن خواهیم داد که تستها با موفقیت طی شوند.
توان تولید هر سه نوع واکسن کرونا در کشور وجود دارد
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهور نیز در این مراسم با اشاره به اینکه واکسن رازی یک واکسن استنشاقی با فناوری بایوتکنولوژی است که امروز فاز مطالعه بالینی آن آغاز شد، گفت: در سالهای اخیر و با همت وزارت بهداشت پیشرفتهای بزرگی در زمینه تولید واکسن به دست آورده ایم، به طوریکه امروز توان تولید هر سه نوع واکسن کرونا اعم از واکسن با فناوری ویروس ضعیف شده، ویروس غیر فعال و mRNA در کشور وجود دارد.
موسسه رازی
یکی از مهمترین مراکز تحقیقاتی خاورمیانه است
وزیر جهاد کشاورزی نیز در این مراسم اظهار داشت: موسسه رازی از سال ۱۳۰۳ تشکیل شد، در سال ۱۳۲۱ واکسن کزاز را معرفی کرد و پس از آن واکسنهای دیفتری، سرخک، سرخجه و اوریون را تولید کرد. هم اکنون 6 نوع از واکسنهایی که برای کودکان تزریق میشود را این موسسه تولید میکند.
کاظم خاوازی افزود: تولید واکسن کرونا در موسسه رازی یک پروژه کامل علمی است که با وسواس دنبال میشود و امیدواریم با همکاری وزارت بهداشت در تولید واکسن معتبر بتوانیم با موفقیت این بیماری را کنترل کنیم و هر روز شاهد موفقیتهای بیشتر محققان جهت کنترل بیماریها باشیم.