فرسایش آبی در بالادست سدهای البرز زنگ خطری برای منطقه است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: فرسایش آبی در بالادست سدهای این استان زنگ خطری برای محیط زیست و منابع آب و خاک استانهای تهران، البرز و قزوین به شمار میرود.
حامد فرضی افزود: بیشترین فرسایش آبی را در بالادست سدهای کرج و طالقان که تامینکننده آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی سه استان تهران، البرز و قزوین هستند، شاهد هستیم.
فرضی در ادامه با بیان اینکه ۵۰ هزار هکتار از عرصههای طبیعی استان را بیابانها تشکیل میدهند، تصریح کرد: ۲۴ هزار هکتار از این عرصهها جزو کانونهای بیابانی ریزگرد هستند که باید با توجه به ظرفیتها و قابلیتهای موجود در کشور برنامهای تدوین شود تا شاهد حداقل خسارات از این طریق در کشور و استان باشیم. وی یکی از این اقدامات را اجرای عملیات بیابانزدایی دانست و گفت: تاکنون در ۱۰ هزار هکتار از عرصههای بیابانی کانون ریزگرد عملیات بیابانزدایی همچون بوته کاری و کاشت نهال انجام شده تا میزان فرسایش خاک به حداقل برسد.
وی بیان داشت: سالانه بین ۹ تا ۱۸ تن فرسایش آبی را در استان داریم که متوسط آن ۱۳.۵ تن در هکتار است. وی ادامه داد: در طول پنج سال گذشته در سطح ۱۵۰ هزار هکتار از عرصههای بیابانی اقدامات آبخیزداری بسیار خوبی صورت گرفته تا کمکی در جهت کاهش مخاطرات سیل، جلوگیری از تخریب خاک، جلوگیری از انتقال فرسایش و رسوب به داخل مخازن سدها باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز افزود: در طول چهارسال گذشته ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار آبخیزداری برای اجرای طرح در ۱۵۰ هزار هکتار از عرصههای آبخیز صورت گرفته است. وی اضافه کرد: با طرحهای مختلف از طریق این اعتبارات توانستیم بالغ بر ۷۶ میلیون مترمکعب آب را در سطح حوضههای آبخیز در داخل مخازن سازههای آبخیز کنترل و مهار کنیم. فرضی گفت: با اجرای طرحهای متنوع آبخیزداری سعی شده تا از انتقال رسوب به داخل مخازن سدها جلوگیری شود تا به نوعی شاهد تثبیت خاک و پوشش گیاهی خاک در حوضههای آبخیز باشیم که در این مدت ۵۸۰ هزار مترمکعب رسوب که میتوانست بسیار خطرناک باشد در پشت سازههای آبخیزداری کنترل و مهار شد.