بزرگترین تحریمها یادگار دولت اوباما و بایدن است(خبر ویژه)
در شرایطی که برخی جریانهای سیاسی داخل کشور از به وجود آمدن یک تحول جدی در روابط بین ایران و امریکا سخن میگویند، یک نگاه گذرای تاریخی نشان میدهد، تحریمهای بخش پولی و بانکی، دقیقاً در همان دورهای وضع شد که بایدن معاون اول دولت اوباما بود.
روزنامه جوان ضمن انتشار این تحلیل مینویسد: یکی از این تحریمها که شاید از همه آنها برای ما مهمتر باشد، تحریمهای بانکی است. اساساً این تحریمها سختترین تحریمها بود. در این میان اگرچه ترامپ هم به شدت تلاش کرد تا تحریمهای بانکی را تشدید کند، اما در حقیقت پایه اصلی این تحریمها زمانی دیگر بنیان گذاشته شده بود.
جالب اینجاست که حتی با اجرای برجام هم هیچگاه تحریمهای فوق به طور کامل لغو نشد. در همان زمان هم بانکهای بزرگ جهانی از ترس تحریمهای امریکا با ما همکاری نمیکردند و «ولیالله سیف»، رئیس وقت بانک مرکزی در همان زمان هم شکست زودهنگام برجام را در برداشتن تحریمهای بانکی اعلام کرد.
واقعیت این است آنچه ما امروز به نام تحریم کامل نظام بانکی ایران میشناسیم، در دوران اوباما کامل شد.
اولین قدم اوباما در این مسیر محدود کردن خرید نفت از ایران بود. علاوه بر تحریم نفتی اعمال شده به موجب قانون سیسادا، امریکا بهدنبال تحریم بانک مرکزی ایران رفت تا بتواند از دسترسی ایران به درآمد حاصل از فروش نفت جلوگیری کند.
در همین راستا امریکا در اواخر سال ۲۰۱۱ تحریمهای مالی را در دستور کار خود قرار داد. در ۱۹ نوامبر ۲۰۱۱ وزارت خزانهداری اقدام به معرفی تحریمهای یکجانبهای به موجب قانون CISADA علیه ایران کرد. این قانون بخش صنایع پتروشیمی، بانک مرکزی و بخش مالی و زیرساختهای حملونقل را در ایران هدف گرفت. پس از تحریم بانک مرکزی، امریکا بهدنبال راههای دیگر مسدود کردن وجوه نفتی ایران بود. در یکم آگوست ۲۰۱۲ با تصویب قانون کاهش تهدیدات ایران اثرات قانون دفاع ملی ۲۰۱۲ بیشتر شد و براساس این قانون، تحریم سوئیفت بر ۲۶ بانک ایران اعمال شد. به موجب این قانون کشورهایی که از استثنای کاهش چشمگیر برخوردار بودند و شامل معافیت تحریمی شدند (از جمله چین بهعنوان واردکننده نفت ایران)، باید وجوه نفتی ایران را به صورت مبادلات تجاری دوجانبه پرداخت کنند. به این ترتیب درآمد نفتی ایران در بانکهای خارجی کشورهای خریدار نفت بلوکه میشد.