kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۳۵۷۷
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۳۷

بهره‌برداری از 1400 اتاق دادرسی الکترونیک با حضور رئیس‌قوه قضائیه

رئیس‌دستگاه قضا گفت: موضوع قوه قضائیه هوشمند را جزء محور‌های تحولی در دستگاه قضایی قرار‌داده‌ایم.




به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، آیت‎الله سید ابراهیم رئیسی که صبح دیروز در پنجمین نشست اعضای شورای راهبری دادرسی الکترونیکی سخن می‎‌گفت، تسهیل دسترسی مردم به عدالت را از وظایف مهم دستگاه قضایی در دوره تحول عنوان کرد.
رئیسی، استفاده از فناوری اطلاعات برای حرکت به سوی قوه قضائیه هوشمند را ضروری دانست و از راه ‎اندازی هزار و ۴۰۰ اتاق دادرسی الکترونیک به عنوان گامی بزرگ و قابل تقدیر یاد کرد که تسهیل دسترسی مردم به عدالت و افزایش رضایتمندی عمومی از دستگاه قضایی را در پی خواهد داشت.
وی از صداوسیما خواست که مردم را نسبت به خدمات الکترونیکی قوه قضائیه آگاه کند تا از این خدمات هر چه بیشتر استفاده کنند. رئیس‌قوه قضائیه با‌اشاره به کاهش یک میلیونی مراجعات مردمی به دستگاه قضایی به دلیل استفاده از این خدمات در ایام شیوع بیماری کرونا، گفت: ارتقاء خدمات کاهش دهنده حضور مردم در دادگستری‌ها و دیگر مراجع قضایی، باعث رفاه و آسایش خاطر آنها می‌شود.
رئیسی با تأکید بر همکاری همه بخش‌های حاکمیتی برای شکل گیری دولت الکترونیک در کشور، اظهار داشت: دولت الکترونیک ضرورت امروز ماست که اگر می‌خواهیم شکل بگیرد، باید ارتباط همه سازمان‌ها و دستگاه‎ها با یکدیگر سازمان یافته باشد و راضی شوند که در تبادل اطلاعات با هم همکاری کنند.
وی، «ایجاد بانک اطلاعاتی جامع، دقیق و به روز» را از الزامات شکل‌گیری دولت الکترونیک دانست و افزود: ارتباط همه بخش‌های دارای بانک اطلاعاتی و ذخیره‌‌سازی اطلاعات انبوه و قابل دستیابی برای مسئولان کشف جرم و تحقیق و قضات، برای انجام دادرسی الکترونیک ضروری است. رئیس‌قوه قضائیه گفت: یکی از علت‎های اصلی اینکه تاکنون دولت الکترونیک در حد انتظار تحقق نیافته، امساک و خودداری دستگاه‎ها از ارائه اطلاعات است و هرچه تعاملات و ارتباطات دستگاه‎ها و پیوستگی بانک‎های اطلاعاتی در حوزه‎های مختلف مثل نظام بانکی و سازمان مالیاتی و گمرکات بیشتر باشد، کار‌ها بهتر پیش می‌رود.
رئیسی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خواست که برای ارائه هر چه بهتر خدمات عمومی و رفع مشکلات مردم در دسترسی آسان و سریع به عدالت، اقدامات لازم برای افزایش پهنای باند، کاهش تعرفه‌های خدمات و بهبود خدمات الکترونیکی را انجام دهد. وی، اعتبارسنجی اسناد و احراز هویت را از موضوعات مهم در ارتقاء نظام دادرسی دانست و تأکید کرد: احراز هویت برخط و تسریع در استعلامات، پشتوانه ضابطان قضایی و قوه قضائیه در دادرسی سریع و عادلانه خواهد بود.
تشکیل 22 هزار جلسه آنلاین دادرسی در دوران کرونا
پیش از سخنان رئیس‌دستگاه قضا، رئیس‌مرکز آمار و فناوری قوه قضائیه و دبیر شورای راهبری دادرسی الکترونیکی با ارائه گزارشی از فعالیت‎های این شورا اظهار داشت: در حال حاضر ماهانه ۲۵۰ هزار نوبت در محاکم و مراجع قضایی به‎صورت الکترونیک ارائه می‌شود که موجب کاهش قریب نیم میلیون مراجعه به مراجع قضایی و ساماندهی نیم میلیون مراجعات طرفین دعوا در این مراجع شده است. در مرحله تحقیق و بررسی الکترونیکی نیز بیش از نیم میلیون استعلام الکترونیکی از دستگاه‎های اجرایی انجام شده و بیش از یک میلیون مکاتبه الکترونیکی صورت گرفته است. زارع‎پور اظهار داشت: از زمان فعال شدن سامانه تبادل الکترونیکی لوایح، بیش از ۱۲۰ هزار لایحه توسط وکلا از طریق سامانه ارسال شده و بیش از ۳۰۰ هزار نظریه کارشناسی نیز به‎صورت سیستمی به دستگاه قضایی ارسال شده است. وی با‌اشاره به تأمین زیرساخت‎های لازم برای استعلامات از قوه قضائیه، گفت: در ۸ ماه گذشته بیش از۳۰ نوع استعلام الکترونیکی از دستگاه قضایی صورت گرفته که بر مبنای ۱۰ نوع مکاتبه الکترونیک بوده است، تا پایان سال نیز بیش از ۱۰ نوع دیگر استعلامات به این سامانه اضافه می‌شود. به گفته رئیس‌مرکز آمار و فناوری قوه قضائیه، تاکنون مجموعاً بیش از ۵۰۰ هزار استعلام الکترونیک از قوه قضائیه انجام شده است که بیش از دو میلیون مراجعه به مراجع قضایی را کاهش داده است.
زارع پور ادامه داد: طی ۷ ماه گذشته در برگزاری آنلاین جلسات رسیدگی به پرونده‎های قضایی ۲۰ هزار جلسه تحقیق از زندان انجام شده و ۲۵ هزار پرونده نیز به‎صورت آنلاین مورد رسیدگی قرار گرفته که ۲۰ مورد آن از خارج کشور بوده است. وی با‌ اشاره به برگزاری ۲۲ هزار جلسه آنلاین تحقیق از زندان خاطر نشان کرد که این کار باعث کاهش تردد ۲۰ هزار زندانی و اصحاب دعوا در ۲۵ هزار پرونده شده و موجب جلوگیری از آسیب‎های احتمالی ناشی از اعزام و بدرقه به ویژه در مسافت‎های دور نیز خواهد شد. رئیس‌مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با بیان اینکه در پی شیوع کرونا و از اسفند ماه سال گذشته، طرح برگزاری دادگاه آنلاین پس از ۵۰ جلسه کارشناسی و در راستای یکپارچه‎‌سازی شیوه دادرسی عملیاتی شده، اعلام کرد: از فروردین ماه امسال ۲۲ هزار جلسه با این روش انجام شده که پیش‌بینی شده تا پایان سال تعداد اتاق‌های دادرسی الکترونیک به سه هزار اتاق در شعب منتخب در سراسر کشور برسد. در حاشیه این نشست، بهره‌برداری از هزار و ۴۰۰ اتاق دادرسی الکترونیک در سراسر کشور با حضور رئیس‌قوه قضائیه آغاز شد.