۴ ویژگی پیام رهبر انقلاب به جوانان فرانسه
علی علیزاده
این روزها موضوع هتک حرمت نشریه و رئیسجمهور فرانسه به ساحت پیامبر اسلام(ص) مطرح است و واکنش مردم و بسیاری از رهبران اسلامی را درپی داشته است.
تحلیل محتوای پیام یا واکنش رهبران اسلامی نشان میدهد پیام یا واکنش دارای دو ویژگی است؛ نخست آنکه ارائه پیام یا سخنرانیشان با هدف اقناع افکار عمومی داخلی خودشان بوده است تا مبادا با عدم اعلام موضع در مظان اتهام وابستگی به غرب قرار گیرند و مشروعیتشان بر باد برود.
دوم آنکه بدون نقد سیاست اسلامهراسی در غرب و اینکه غرب خود علتالعلل افراطگرایی در غرب آسیاست با تاکید بر ویژگیهای خاص پیامبر اسلام(ص) و در نهایت و بدون توجه به اینکه از کت و شلوار تنشان تا سلاحهای نظامیشان متعلق به اروپا و آمریکاست به صورت نمادین خواهان تحریم محصولات فرانسوی شدهاند.
به نظرم گرچه کافی نیست اما همین مقدار واکنش را هم باید غنیمت دانست. پرسشی که طی دو روز گذشته بسیار مطرح شده این است که چرا پیام کوتاه رهبر حکیم انقلاب اسلامی بیشتر دیده شده و با ترجمه به اکثر زبانهای دنیا در مدت کوتاهی حجم تاثیرگذاری بیشتری داشته است.
به نظر میرسد 4 دلیل روشن برای این تاثیرگذاری قابل ذکر است که اهمیت و حکمت و البته ذکاوت سیاسی رهبری را آشکار میکند.
نخست آنکه پیام رهبری مخاطب اصلیاش جوانان فرانسه است. جوانان گروه مرجع فضای مجازی و شبکههای اجتماعی هستند و طی چند روز گذشته همین جوانان با هر موضعی نقش اصلی را در انتشار پیام رهبری در جامعه فرانسه به عهده داشتهاند.
دوم آنکه جوانان و نسل جدید شهروندان اروپایی و به ویژه فرانسوی نسبت به وابستگی هویتیشان به آمریکا معترض و به شدت حساس هستند. به عبارت دیگر موضع مکرون و رهبران سیاسی فرانسه ضرورتا موضع ملت و جوانان فرانسه نیست.
سوم آنکه مهمترین راه بیداری و روشنگری در یک نسل یا ملت یا حتی یک فرد نشان دادن تناقضات و مواجه کردن آن با خود واقعیاش است. بر این اساس و از زاویه روانشناختی یک پرسش ساده مطرح میشود که این چه آزادی بیان است که توهین به پیامبران و رهبران مقدس آزاد اما پرسش از یک واقعه مفروض تاریخی جرم و گناه محسوب میشود؟ بر اساس قوانین فرانسه حق پرسش بر زمینه هولوکاست وجود ندارد و این روزها پیام رهبری به زنان و جوان جامعه و جوانان فرانسه تبدیل شده است به عبارتی دیگر با خود دارد پیام رهبران هم سؤال و احترامشان را بهاشتراک میگذارند و هم جرمی مرتکب نمیشوند.
چهارمین ویژگی پیام حکیمانه رهبر انقلاب که در قالب 5 سؤال مطرح شده این است که رهبری در این پیام به صراحت اشارهای به اسلام یا پیامبر اسلام نمیکند و یا حتی اشارهای به حقانیت و برتری هیچ دینی هم نمیکند بلکه از جوانان فرانسه میخواهد از رهبرانشان بپرسند اگر توهین به پیامبر خدا آزادی است پس توهین به پیامبر مسیحیت بزرگان دین مسیح هم آزاد است و اگر اینگونه است آیا این توهین به جامعه و فرهنگ و ملت فرانسه نیست؟ بسیاری از فرانسویان حتی اگر به عیسی مسیح یا هیچ دینی باور هم ندارند اما بالاخره مسیحیت بخشی از هویت سیاسی آنهاست و به این موضوع حساساند.
خلاصه آنکه طرح 5 سؤال رهبری بیش از هزاران سخنرانی اثرگذار بوده است و حجم توجه به آن نیز جایگاه ایشان را به عنوان رهبر جبهه مقاومت نشان میدهد.