واردات بدون انتقال ارز آزاد شد
دولت تصمیم گرفت اجازه واردات در برابر صادرات یا واردات بدون انتقال ارز را با وجود نگرانیهای بانک مرکزی و برخی کارشناسان، به فعالان اقتصادی بدهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، واردات کالا با ارز متقاضی یا همان واردات بدون انتقال ارز با تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی دولت مجدداً در دستور کار دستگاههای اجرایی قرار گرفت. البته بانک مرکزی اعتقاد دارد واردات کالا بدون انتقال ارز منعی ندارد، مگر اینکه منشأ ارز مشخص باشد اما وزارت صنعت میگوید که این ارز حتی اگر از بازار داخل هم تهیه شده باشد، از کشور خارج شده و چه بهتر که اکنون با کالاهایی که مورد نیاز خطوط تولیدی است، باز به چرخه اقتصاد کشور بازگردد.
این اولین باری نیست که موضوع واردات بدون انتقال ارز، مثل یک توپ سرگردان در زمین بانک مرکزی و وزارت صمت این پا و آن پا میشود. بانک مرکزی معتقد است ارزی که برای خرید این کالاها استفاده شده، همان فشارهای سنگینی است که نرخ دلار را به این نرخهای عجیب و غریب کشانده و از این پس هم معلوم نیست با آزادسازی رویه واردات بدون انتقال ارز، چه سرنوشتی برای بازار رقم میخورد.
اما وزارت صنعت، دیدگاه دیگری دارد؛ چراکه بهدلیل معطلی برای تخصیص ارز به مواد اولیه وارداتی، خطوط تولید بسیاری از کارخانجات کشور که اتفاقاً صادراتی هم هستند و محصول صادراتیشان ارزآور است، تعطیل شده یا با ظرفیت پایین کار میکنند. البته در این میان، بازیگر سومی هم به نام گمرک حضور دارد. مقامات گمرکی میگویند که این شیوه واردات بدون انتقال ارز میتواند تا حدود زیادی منجر به تسریع در ترخیص کالاها شوند.
پیش تر از این نیز یک بار ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، واردات کالا بدون انتقال ارز را مجاز اعلام کرده بود که البته همان زمان نیز، رئیسکل بانک مرکزی بارها مخالفت خود را با این تصمیم اعلام نموده بود؛ و همین مخالفتها موجب شد این مصوبه هیچگاه عملیاتی نشود؛ در این رابطه عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی اعلام کرد واردات بدون انتقاد ارز میتواند به قاچاق کالا دامن بزند.
با این حال، حمید زادبوم رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران در مورد علت استفاده از ارز متقاضی برای واردات، اظهار داشت: «در این سیاست اصل این نیست که بگوییم واردات با ارز متقاضی آزاد شده است بلکه این مسئله یک مورد حاشیهای است. اصل موضوع این است که واردات در مقابل صادرات بتواند همچون سال قبل برقرار باشد اما این بار وارداتی که مورد نیاز کشور است؛ یعنی مواد اولیه کارخانجات.»
قیمت دلار بالا رفت
گفتنی است، در هفته جاری که این طرح مورد موافقت دولت قرار گرفت، قیمت دلار در بازار نیز تا حدودی رو به افزایش گذاشت، چنانچه، نرخ دلار از ابتدای هفته جاری به کانال 27 هزار تومان و سپس به کانال 28 هزار تومان برگشت، به عبارتی، علیرغم کاهش نرخ دلار در هفته گذشته به 26 هزار و 700 تومان، تا روز دوشنبه قیمت دلار به حدود 28 هزار و 200 تومان افزایش یافت. البته باید مقداری صبر کرد تا ثمرات آن را بهطور دقیق ارزیابی کرد.
در این زمینه، مجیدرضا حریری، رئیساتاق بازرگانی ایران و چین در واکنش به این مصوبه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «زور قانونشکنان به قدرت همتی چربید و دستور واردات با ارز متقاضی صادر شد، کسی اگر ارزی خارج از کشور داشته به کالا و در نهایت به ریال تبدیل نمیکند؛ حتماً این تصمیم تقاضای ارز را در بازار به شدت بالا میبرد و در شرایطی که امکان عرضه وجود ندارد بار دیگر به قیمت فقر عمومی، عدهای چاق میشوند.»
همچنین، محمد صادقالحسینی، کارشناس اقتصادی نیز، این تصمیم را که با فشار وزیر صمت توسط دولت اتخاذ شده را مورد نقد قرار داد و نوشت: «وزیر صمت نیامده دو تصمیم غلط را موجب شد: آزاد شدن واردات با ارز اشخاص و آزادی کالاهای گمرک بدون کدرهگیری. اینها سیاستگذاری منابع ارزی را بیمعنی کرده، فشار بر نرخ ارز وارد کرده و فساد گستردهای را دامن میزند. فردا بایدن هم انتخاب شود، اثرات این اشتباه زیر قالی پنهان میشود.»