kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۱۹۶۸
تاریخ انتشار : ۰۹ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۱۷

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی



فراموش کردن تشهد
س) اگر نمازگزار در نماز چهار رکعتی، در رکعت دوم بعد از سجده دوم برخیزد و متوجه شود که تشهد را نگفته چه وظیفه‌ای دارد؟
ج) اگر پیش از رکوع رکعت سوم یادش بیاید، باید بنشیند و تشهد را بخواند و دوباره بایستد و آنچه باید در آن رکعت خوانده شود، بخواند و نماز را تمام کند و پس از نماز به‌خاطر ایستادن بیجا بنابر احتیاط مستحب دو سجده‌ سهو بجا آورد؛ اما اگر در هنگامی‌که به رکوع رکعت سوم رفته یا بعد از آن یادش بیاید، باید نماز را تمام کند و بعد از سلام، برای تشهد فراموش شده دو سجده‌ سهو بجا آورد و احتیاط آن است که پیش از سجده‌ سهو، تشهدِ فراموش شده را قضا کند.
سفر تحصیلی طلاب و دانشجویان بورسیه
س) آیا سفر تحصیلی طلاب و دانشجویان بورسیه ـ مانند ‌تربیت معلم و افسری ـ که تحصیل‌شان متصل به‌ اشتغال است، حکم سفر تحصیلی را دارد یا سفر شغلی؟
ج) سفری که مانند محصلان علوم دینی یا دانشجویان مذکور در سؤال، برای تحصیل انجام می‌دهند به طوری که از زمان تحصیل، جزو شاغلان حرفه خاصی قرار می‌گیرند، حکم سفر شغلی را دارد.
خمس نفقه و هدیه
س) آیا پرداخت خمس پولی را که همسر یا فرزندان به‌عنوان هدیه یا نفقه دریافت می‌کنند، بر ایشان واجب است؟
ج) نفقه و هدیه دریافت شده، خمس ندارد، هر چند احتیاط مستحب است که اگر از مخارج سال زیاد بیاید، خمس آن پرداخت شود.
وضو و غسل با وجود خالکوبی
س) آیا وضو یا غسل با وجود خالکوبی (تتو) صحیح است؟
ج) اگر خالکوبی، تنها رنگ باشد و یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزی که مانع از رسیدن آب به آن شود، وجود نداشته باشد، وضو و غسل صحیح است.
شرایط تحقق وطن
س) اهل شهر (الف) هستم، مدتی است در شهر (ب) سکونت دارم و مشغول به کار شده‌ام، آیا شهر (ب) وطن من محسوب می‌شود و نمازم در این شهر کامل است؟
ج) اگر در شهر (ب) قصد زندگی به مدت حدود ده سال یا بیشتر دارید، این شهر وطن شما محسوب می‌شود و در صورتی که معلوم نیست چه مدت سکونت خواهید داشت یا می‌دانید کمتر از ده سال سکونت خواهید داشت، وطن شما محسوب نمی‌شود ولی در صورتی که بنا دارید حداقل حدود یک سال در این شهر سکونت داشته باشید، مسافر محسوب نمی‌شوید و بدون قصد اقامت ده روز نیز نماز شما تمام و روزه صحیح است.
وضو گرفتن برای نماز، قبل از وقت
س) آیا می‌توان پیش از داخل شدن وقت - قبل از اذان - برای نماز وضو گرفت؟
ج) اگر با نیت  طهارت (با وضو بودن) وضو گرفته شود، ‌اشکال ندارد و وضو صحیح است.
 فروختن نذورات عزاداری
س) افرادی برای احسان دادن در هیئت عزاداری، برنج و گوشت نذر کرده‌اند، اگر برنج بیشتر از گوشت باشد آیا می‌توان مقدار اضافی برنج را فروخت و گوشت یا وسایل مورد نیاز احسان را تهیّه کرد؟
ج) نذورات و هدایا باید در همان جهتی که نذر‌کننده یا هدیه ‌کننده گفته و نیت کرده، مصرف شود و اگر نذر‌کننده صیغه شرعی نذر نخوانده باشد، می‌توان با اجازه او جنس اهدایی او را تعویض یا در محل دیگر مصرف کرد.