آیا چاقی همسران بر افزایش احتمال بیماری قلبی مردان تاثیر دارد؟ (مراقبت)
رئیسمرکز تحقیقات متابولیک پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: نتیجه یک پژوهش ۱۶ ساله در این مرکز نشان داد مردانی که همسران آنها چاق یا دارای اضافه وزن بودند، نسبت به مردانی که همسرانشان وزن طبیعی داشت، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در آنها بیشتر است و جالب اینکه این ارتباط مستقل از عوامل خطر مردان است.
به گزارش مرکز تحقیقات متابولیک پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیماریهای قلبی عروقی که به عنوان اصلیترین عامل مرگ و میر در سطح جهان شناخته میشود، حاصل عوامل مختلفی اعم از محیطی و وراثتی است که به بروز آن منجر میشود.
پرفشاری خون، تغذیه ناسالم، مصرف سیگار و فعالیت بدنی نامناسب از مهمترین عوامل محیطی پیدایش این بیماری است که در کنار عوامل ژنتیکی به ابتلا افراد به این بیماریها منجر میشود.
اعضای یک خانواده، دارای قرابتهای فرهنگی زیادی هستند که باعث میشود عوامل خطر مشابهی را در ارتباط با بیماری قلبی و عروقی تجربه کنند و با توجه به عوامل وراثتی مشترک، ممکن است به لحاظ آماری نیز میزان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مشابه باشد.
اما همسران که عمدتا
تفاوتهای ژنتیکی دارند چطور؟
برای پاسخ به این پرسش، مرکز تحقیقات متابولیک پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، یک بررسی ۱۶ساله با استفاده از اطلاعات مطالعه قند و لیپید تهران انجام داد و میزان بروز بیماریهای قلبی را در مردانی که همسران چاق داشتند، اندازهگیری کرد.
فرزاد حدائق گفت: نتیجه بررسیهای پژوهش نشان داد مردانی که همسران آنها اضافه وزن داشتند یا چاق بودند، نسبت به مردانی که همسران آنها دارای وزن طبیعی بود، افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی داشتند و جالب اینکه این ارتباط مستقل از عوامل خطر مردان بود.
وی در این مورد توضیح داد: زوجین در موقعیتهای اقتصادی - اجتماعی، الگوهای غذایی و سایر عوامل محیطی و سبک زندگی مشترک اند، اما از نظر ژنتیکی بیارتباط هستند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: نتایج این مطالعه به نقش عوامل محیطی به ویژه رفتارهای مربوط به سبک زندگی اعضای خانواده در بروز بیماریهای قلبی عروقی تاکید میکند و این موضوع ممکن است به شناسایی زودهنگام افراد در معرض خطر در جامعه و خانواده برای اجرای برنامههای پیشگیری کمک موثری کند.
یافتههای این مطالعه در مجله تخصصی Atherosclerosis به چاپ رسیده است.