موشکهای پیشرفته آمریکایی در راه تایوان /چین: تحمل نمیکنیم
منابع مطلع میگویند کاخ سفید از کنگره خواسته اجازه فروش سه بسته نظامی از جمله موشکهای پیشرفته «اسلمر» به تایوان را صادر کند. سفارت پکن در واشنگتن اما با صدور بیانیهای به شدت علیه این درخواست موضع گرفته است.
سرویس خارجی-
ماجرای چین و تایوان قصهای درازدامن دارد که بررسی کامل آن در این مجال نمیگنجد. اما به این اشاره بسنده میشود که از سال 1949 شکافی بین چین و تایوان افتاد. سالهاست که جنبش استقلالطلب تایوان که از دهه 50 میلادی قوت گرفته بر استقلال خود و پکن بر اصل «چین واحد» و اینکه تایوان جزئی از خاک چین است تأکید دارند. آمریکا نیز بنا بر سیاست خود از این اختلافات بهره میبرد.
کاخ سفید در روزهای گذشته از کنگره خواسته تا با فروش سه بسته نظامی جداگانه به تایوان موافقت کند. به گزارش فارس، وزارت خارجه آمریکا در زمینه فروش حسگرهای جنگنده «اف-۱۶»، موشکهای پیشرفته «اسلمر» ویژه حمله به اهداف دریایی و راکتهای «هیمراس» مکاتباتی با کنگره انجام داده است. پیشتر نیز چهار مقام مطلع فاش کرده بودند که آمریکا قصد دارد هفت نوع سلاح و سامانههای نظامی از جمله مین، موشک کروز و رادار به تایوان بفروشد.
به دنبال انتشار این اخبار سفارت چین در «واشنگتن دی سی» خواستار توقف عرضه سلاح به تایوان و هرگونه روابط نظامی با این منطقه شد. بنابر گزارش خبرگزاری روسی «تاس»، سفارت چین در واشنگتن دی سی در بیانیهای اعلام کرد: «چین همواره و به صورت قاطعانه مخالف فروش تسلیحات آمریکا به تایوان است و عزم محکمی برای حفظ حاکمیت و امنیت خود دارد».
پکن در ادامه این بیانیه ضمن تأکید چندباره بر سیاست «چین واحد»، از آمریکا خواسته به این سیاست پایبند بوده و «کاملاً ماهیت بسیار مضر فروش سلاح به تایوان را تصدیق کند و فروش سلاح به تایوان و روابط نظامی با آن را متوقف کند، زیرا در غیر اینطورت به روابط چین و آمریکا لطمه وارد میکند و به ضرر جهان است و ثبات هر دو طرف تنگه تایوان را مورد آسیب قرار میدهد».
گفتنی است، دولتهای آمریکایی از سال ۱۹۷۹ روابط خود با تایوان را قطع کرده و اعلام میکردند که به اصل چین واحد پایبندند. اما دولت اخیر آمریکا مشی دیگری را پی گرفته است. آمریکا که در یک جنگِ «اقتصادی، سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی و رسانهای» با چین است، با حمایت از حکمرانانِ استقلالطلبِ تایوان میخواهد فشارها بر چین را افزایش دهد.
چین: آمریکا دیگر ابرقدرت نیست
خبر دیگر از چین اینکه «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است، آمریکا متحدان مهم را از خود دور کرده و مواضع واشنگتن در موضوعاتی مانند کووید-۱۹، تغییرات اقلیمی، مسئله هستهای ایران و شبهجزیره (کُره) در حال تضعیف و منزوی کردن آمریکاست. نه تنها در آمریکا، بلکه در سراسر جهان از جمله بین شرکا و متحدان آمریکا، این باور گسترده وجود دارد که «امروز آمریکا به هیچ وجه یک ابرقدرت به نظر نمیرسد».