بررسی افول تاریخی آمریکا _ بخش دوم
فعال شدن ماشه انزوای آمریکا توسـط ترامـپ
سرانجام پس از ماهها جنجال آمریکاییها بر سر بازگشت قطعنامههای قبلی یا همان مکانیسم ماشه ادعایی آنها، بامداد ۲۰ سپتامبر هم رسید و همان طور که پیشبینی میشد، در یکی از بیاعتبارترین نمایشهای واشنگتن، دنیا یکی از عادیترین تعطیلات آخر هفته خود را گذراند، در حالی که پمپئو و دوستانش در کاخ سفید همه سعی خود را کردند تا آرامش این تعطیلات را به هم بریزند، گرچه با اعلام ابتلای ترامپ و همسرش این التهاب در فضای سیاسی آمریکا به وجود آمد و شاخصهای بورس این کشور ناگهان سقوط چشمگیری را شاهد بود.
تمام اقداماتی که این روزها توسط ایالات متحده رقم میخورد به دلیل افراطگرایی و خوی قلدر مآبانه آمریکاییها است که به هیچ کدام از قواعد بینالمللی که خودشان همواره برای فشار بر کشورهای غیر همسو از آنها استفاده میکردند اعتقادی ندارند.
حالا دنیا به یک حرف مشترک رسیده است و از روسیه، چین و سه کشور اروپایی تا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دبیرکل سازمان ملل یک حرف میزنند، همان حرفی که مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز میگویند، یعنی سیاست قلدرمابانه و بیمنطق آمریکا که تصمیماتی غیرعقلانی و به دور از انسانیت میگیرند.
تاجری که سقوط آمریکا را رقم زد
ترامپ فردی غیر منطقی و غیر معقول است که حداقل مهارتهای دیپلماتیک را هم ندارد و کماکان یک تاجر است که فکر میکند میتواند با پول و فشار یکجانبهگرایی را در دنیا به پیش ببرد، در طرف دیگر نیز صبر استراتژیک ایران در رابطه با برجام و عمل به تعهداتش، حرکت در چارچوب قوانین بینالمللی و اغنای جامعه بینالمللی و ندادن بهانه به دست حتی شرکای اروپایی ایالات متحده مانند انگلیس، آلمان و فرانسه بسیار در شکست آمریکا و انزوای امروز این کشور تاثیرگذار بوده و باعث شده تا تنها کشوری مانند دومنیکن از ایالات متحده حمایت کند.
حتی دوستان قدیمی و متحدان سنتی ایالات متحده نیز هیچ منطقی برای همراهی با آمریکا پیدا نکردند کما اینکه فرانسه، انگلیس و آلمان هیچگونه نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران ندارند اما شاهد آن هستیم که آنها از نظر قوانین و منطق بینالمللی نتوانستند کاری از پیش ببرند.
دیدیم که تحریم تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران ۲۷ مهر به پایان میرسد و این نهاد بینالمللی با خواسته آمریکا برای تمدید آن مخالفت کرده است.
به همین منظور تحریمهای جدید در راستای اعلام اجرایی شدن مکانیسم ماشه از سوی آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت علیه ایران صورت گرفت که این اقدام آمریکا با مخالفت دیگر اعضای برجام همراه شده است.
رویترز مینویسد: آمریکا با اعلام تحریمهای جدید به چین، روسیه و کشورهای اروپایی هشدار داد که به رغم مخالفت آنها با اجرای مکانیسم ماشه، همکاری موسسات و شرکتهای این کشورها با ایران به قیمت اقدامات تنبیهی ایالات متحده علیه آنها تمام خواهد شد.
این تهدید آمریکا به دلیل عصبانیت این کشور از عدم همراهی کشورهای عضو شورای امنیت با خواست کاخ سفید برای فعال کردن مکانیسم ماشه بود.
اما همه فعالیتهای کاخ سفید برمی گردد به همان جمله تاریخی حضرت امام راحل که فرمودند: « آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند!»
ترامپ ماشه انزوای آمریکا را کشید
ماجرا از این قرار بود که ایالات متحده ماه گذشته با طرح شکایتی به شورای امنیت، جمهوری اسلامی را به نقض برجام متهم کرد و خواستار فعال شدن سازوکاری شد که در نهایت به بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه تهران میانجامد. در همین ارتباط وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی گفتند که به کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه ایران نمیپیوندند، کارزاری که دولت دونالد ترامپ پس از خروج از توافق هستهای با ایران به راهانداخت.
ایران در نامهای به دبیرکل سازمان ملل و رئیسشورای امنیت این سازمان، اعلام کرد که در واکنش به اقدام آمریکا، نه تنها هیچیک از اعضای این شورا صلاحیت آن کشور برای فعال کردن روند بازگشت تحریمهای گذشته را نپذیرفتند، بلکه از طریق نامههای انفرادی یا مشترک به رئیسشورای امنیت، ۱۳ عضو این نهاد، اعتبار حقوقی و مقبولیت نامه آمریکا را قاطعانه رد کردند.
محمدصالح جوکار نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس،
میگوید:« باید اجماع جهانی ضد آمریکا در ماجرای تلاش این کشور برای فعال سازی مکانیسم ماشه علیه ایران شکل بگیرد. البته این اجماع جهانی نیازمند یک دیپلماسی فعال از سوی وزارت خارجه است و در سایه این دیپلماسی میتوان چنین اجماعی را علیه آمریکا شکل داد.»
وی یادآور میشود: «این زیادهخواهی و قلدریهای آمریکا نتیجه ضعف عملکرد نهادها و سازمانهای بینالمللی است که امروزه این کشور را جریتر از قبل کرده است. جهانیان باید بدانند که آمریکا تنها مشکلش با ایران نیست و پس از ایران به سراغ دیگر کشورهایی که میخواهند مستقل باشند خواهد رفت. جهان نباید اجازه دهد که این بدعت آمریکا تبدیل به یک رویه شود؛ چراکه اگر این امر اتفاق بیفتد، این مسئله دامان دیگر کشورها را خواهد گرفت و همه کشورهای جهان امروز باید برای حفظ استقلال خود جلوی آمریکا بایستند وگرنه همان طور که گفتم این بدعت تبدیل به یک رویه خواهد شد.»
ناگفته نماند که در انزوای آمریکا و گذر جهان از تک قطبی بودن در قدرت به جهان چند قطبی بر کسی پوشیده نیست که مقاومت ایران طی 40 سال گذشته در برابر شیطان بزرگ باعث شده تا تهدید و تحریم دیگر اثر نداشته باشد و این موضوعی است که اروپا آن را به خوبی متوجه شده است.
بنابراین عدم همراهی اروپا به معنی حسن نیت آنها نیست چرا که آنها هم هرکجا عرصه را مناسب دیدند برای ضربه به جمهوری اسلامی و مرتفع کردن منافع خود از هیچ اقدامی چشم پوشی نکردند به عبارتی باز هم تکرار میکنیم که اروپا در آزمون اجرای تعهدات برجامی و لغو تحریمها، مردود شد؛ به همین خاطر همراهی یا عدم همراهی در چکاندن ماشه اسلحهای که همه خشاب آن قبلا شلیک شده، ملاک همراهی با ایران نیست بنابراین ذوق زدگی از همراهی اروپا دقیقا به مثابه ذوق زدگی کورکورانه از آمریکا است.
دلایل شکست و انزوای آمریکا
در شورای امنیت
اکنون این سؤال مطرح میشود که چرا ترامپ علیرغم مخالفت کشورهای مختلف حتی متحدان اروپایی آمریکا، بر مسئله ایران در شورای امنیت پافشاری کرد؟
قطعا این یک اقدام سیاسی برای جلب رضایت طرفداران وی است که اکثراً ضد ایران و طرفدار رژیم صهیونیستی هستند. حتی در صورت اجرای مکانیسم ماشه، تحریم تسلیحاتی ایران بر اساس شورای امنیت ممکن است از قدرت اجرای کامل برخوردار نباشد زیرا بسیاری از کشورها با این تصمیم موافق نیستند. اما دولت آمریکا اهمیتی به موفقیت و کارایی آن نمیدهد. این نشان دهنده این موضوع است که دولت ترامپ برخلاف تمام مخالفتها هر کاری را برای جلب نظر طرفداران خود انجام میدهد.
عدم مشروعیت و نتیجه اقدامات یکجانبه یکی از دلایل اصلی شکست آمریکا میباشد. شورای امنیت٬ تمام قدرت خود را از تمایلات و رضایت جامعه جهانی به عنوان یک مجموعه کلی میگیرد. قوانین بینالمللی مانند قوانین داخلی نیستند و باید با رضایت و تعهد جامعه بینالمللی پشتیبانی شوند. لذا اقدامات یکجانبه روشی برای ایجاد اجماع بینالمللی نیست و ترامپ بدون توجه به این موارد گامهای خود را در سیاست خارجی بر میدارد.
جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق آمریکا هفته گذشته در پیامی توئیتری به شکست خفتبار دولت ترامپ در بهکاراندازی مکانیسم ماشه واکنش نشان داد.
مشاور امنیت ملی سابق آمریکا در این خصوص نوشت: ناکامی تلاشهای ترامپ در تحریمهای اسنپبک (بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران) به صورت طنزآمیز و تاسفباری تلاشهای آمریکا برای از بین بردن برنامه تسلیحات هستهای ایران را تضعیف میکند.
دولت ترامپ با تهدید به تحریم بانکها و شرکتهایی که معاملات تسلیحاتی با ایران را تسهیل و یا از تولید هستهای یا موشکی ایران حمایت میکنند، تلاش میکند تا بقیه جهان را وادار به مطابقت با نسخه خود از واقعیت نماید. ادامه اتکای سامانه مالی بینالملل، اراده آمریکا برای ادامه این سیاست را تقویت میکند.
به عقیده نظریه پردازان غربی آمریکا این کار را بیتوجه به خطری که ممکن است در آینده متوجه حمایت بینالمللی از دلار به عنوان ارز ذخیره گردد انجام میدهد و نتیجه نهایی این است: دولت ترامپ اتحاد جهانی که تهران را مجبور میکرد تا فعالیتهای هستهای را محدود کند، نابود کرده است. ساز و کار فشار حداکثری، هم در گرفتن امتیاز از تهران ناموفق بوده و هم در تغییر رفتار این کشور. ایران حالا فعالیتهای هستهای را افزایش داده و پنج برابر دو سال قبل اورانیوم غنی شده دارد.
به نوشته واشنگتن پست، دولت ترامپ ادعا میکند که هر یک از امضاکنندگان برجام حق بازگرداندن یک طرفه تحریمهای سازمان ملل را دارند. با این حال، متحدان ایالات متحده همگام با دیگر اعضای شورای امنیت دریافتند که آمریکا هنگام خروج از توافق، حقِ خود را سلب کرد. اینجا اختلاف صرفاً تکنیکی نیست. اروپاییها میخواهند توافق را حفظ کنند، چرا که این توافق به بازرسان سازمان ملل اجازه نظارت و گزارش عملکرد هستهای ایران را میدهد.
همچنین این روزنامه با اشاره به اینکه سیاستهای دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا علیه جمهوری اسلامی، موجب طرد ایالات متحده شده است و نه ایران نوشت: یک دهه پیش این ایران بود که به خاطر تحریمهای گسترده سازمان ملل از جامعه جهانی طرد شده بود. امروز به لطف سیاستهای اشتباه دولت ترامپ، ایالات متحده به شکلی عجیب و بیسابقه منزوی شده است.
همان شورای امنیتی که آمریکا به واسطه آن ایران را تحریم کرد اکنون اعلام کرده که اقدام اخیر ایالات متحده قانونی نیست، بنابراین نمیتوان یک روز شورای امنیت را قبول داشت و روز دیگر آن را بیاعتبار دانست. البته سابقه آمریکاییها در خروج از سازمانهایی که به نفع آنها رای نداده یا فعالیت نکرده مانند پیمان آب و هوایی پاریس، یونسکو، سازمان بهداشت جهانی و دیوان داوری لاهه نشان میدهد که این سازمانها برای ایالات متحده آچار فرانسه تلقی میشوند، امروزه دیگر جامعه جهانی پذیرش این نوع تفکرات را ندارد و در خود ایالات متحده بسیاری از حرکت رئیسجمهورشان شرمسار هستند.
استراتژی سرباز مفت در منطقه
انزوای امروز آمریکا برآیند سیاستهای ترامپ و تیم اوست که اکنون میخواهد از موضوع ایران و منطقه غرب آسیا برای خود رای انتخاباتی جمع کند.
همان طور که پیش از این نیز اشاره شد ترامپ سیاستهای جنگ حضوری اوباما را به چالش
می کشد اما در اصل سیاست اصلی یک چیز است و آن ماهیت شیطانی آمریکا برای استعمار کشورهاست، و برای رسیدن به این هدف از تحریم، تهدید جنگ نیابتی و غیره استفاده میکنند.
جنگ رو در رو، جنگ نیابتی و تحریم همگی با شکست مواجه شده است، به همین دلیل آنها به ترور و نفوذ روی آوردهاند.
محمود احمدی بیغش نماینده مردم شازند و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با گزارشگر کیهان میگوید:« پس از پیروزی انقلابی اسلامی با آگاهی بخشی به ملتهای مستضعف بسیاری از کشورهای دنیا دریافتند که باید مقابل منافع آمریکاییها بایستند، بنابراین آمریکاییها هر کجا پا گذاشتند با شکست و ضرر مواجه شدند.»
وی ادامه میدهد:« این اعداد و ارقامی که ترامپ ارائه میدهد مبنی بر متحمل شدن هزینههای گزاف در منطقه غرب آسیا دور از ذهن نیست، چراکه آنها خیلی در این منطقه هزینه کردند. به طور مثال نگاه کنید در عراق چقدر هزینه کردند اما چه به دست آوردند یا در لبنان و سوریه نیز به همین ترتیب است.»
احمدی تاکید میکند:« تمام ضررهای آمریکا به خاطر آگاهی مردم دنیاست و آگاهی مردم دنیا نیز ناشی از انقلاب اسلامی است، بنابراین من اعتقاد دارم آمریکاییها بسیار بسیار از جنگ حضوری در غرب آسیا ضرر کردند، به همین دلیل هم هست که آنها شیوه شیطنتشان را عوض کرده و به دنبال سرباز مفت در منطقه هستند، یعنی از عامل نفوذ استفاده میکنند.»
وی در ادامه تصریح میکند:«رهبر معظم انقلاب نیز بارها تاکید کردند که مراقب نفوذیها باشید یعنی کسانی که آب به آسیاب دشمن میریزند و مفت برای آمریکا میجنگند، سیاستهای اخیر آمریکا به این سمت و سو رفته است که عواملی را در کشورها
پرورش میدهند تا این عوامل به جای آنها و جنگیدن اهدافشان را به پیش ببرد.»
اما فعلا تمام دغدغه شیطان بزرگ مداوای رئیسجمهور و همسرش از کووید19 است و معلوم نیست آیا ترامپ و همسرش از این بیماری جان سالم به در میبرند یا خیر؟