بانک مرکزی خبر داد
تخصیص 5/2 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی به کالای اساسی در سال جاری
بانک مرکزی با اشاره به اینکه گرانی کالاهای اساسی ارتباطی به عدم تخصیص ارز 4200 تومانی ندارد؛ اعلام کرد: طی شش ماه سال جاری جمعاً بیش از 5267 میلیون دلار تأمین ارز کالاهای اساسی با دلار 4200 تومانی انجام شده است.
روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد: با توجه به برخی اظهار نظرها در برخی رسانهها درخصوص مسایل و مشکلات مربوط به تأمین نهادههای دامی و کالاهای اساسی با نرخ 4200 تومان، میزان ارز تأمینشده بابت واردات کالاهای یادشده بهمنظور تنویر افکار عمومی تشریح میشود: طی سال جاری بنا به مصوبه ستاد اقتصادی دولت، سقف هشت میلیارد دلار ارز با نرخ 4200 تومان بهمنظور تأمین کالاهای اساسی بهتفکیک 5.5 میلیارد دلار برای اقلام کالای اساسی و 1.5 میلیارد دلار برای دارو و یک میلیارد دلار برای تجهیزات پزشکی در نظر گرفته شد.
براساس اطلاعیه بانک مرکزی، مقرر شد در شش ماه اول سال، چهار میلیارد دلار بهمنظور واردات اقلام کالای اساسی و یک میلیارد دلار برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی تأمین ارز شود. بر اساس آخرین آمار، تأمین ارز انجامشده توسط بانک مرکزی بهنرخ 4200 تومان، از ابتدای سال تاکنون بابت واردات اقلاماشارهشده بهشرح زیر است: ذرت؛ 1446 میلیون دلار، دانههای روغنی؛ 714 میلیون دلار، جو؛ 202 میلیون دلار، روغن خام؛ 757 میلیون دلار، کنجاله؛ 509 میلیون دلار، گندم؛ 290 میلیون دلار، کود؛ 40 میلیون دلار، کاغذ؛ 15 میلیون دلار، تجهیزات و ملزومات پزشکی؛ 544 میلیون دلار و دارو و مواد اولیه دارو؛ 750 میلیون دلار.
همانگونه که ملاحظه میشود، علیرغم همه محدودیتها و تنگناهای ناشی از تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه مردم عزیز کشورمان، بانک مرکزی با هماهنگی وزارتخانههای صمت، جهاد کشاورزی و بهداشت، طی شش ماه سال جاری جمعاً بیش از 5267 میلیون دلار تأمین ارز انجام داده است و متأسفانه برخی سوءاستفادهها و زیادهخواهی در جهت کسب سود بیشتر که در فرآیند توزیع و فروش کالاهای مورداشاره وجود دارد مانع از آن شده است که کالاهای اساسی تأمینارزشده، بر مبنای قیمت تمامشده ارز آنها در اختیار مردم قرار گیرد.
معضلی به نام ارز 4200 تومانی!
بانک مرکزی در پایان اطلاعیه خود آورده: انتظار میرود کارشناسان محترم در برنامههای یادشده، به مردم این پاسخ را بدهند که چرا کالاهای مذکور، با قیمتهای متناسب با ارز 4200 تومانی به دست مصرفکنندگان نهایی نمیرسد.
همان طور که مشاهده شد، بانک مرکزی با ارائه این آمار، خواسته بگوید مشکل گرانیها ربطی به نبود ارز 4200 تومانی ندارد و مشکل در جایی غیر از تخصیص ارز است. از طرف دیگر، محمدرضا کلامی، سخنگوی ستاد تنظیم بازار اظهار داشت: وزارت جهاد سامانه بازارگاه را راهاندازی کرده و در حال تکمیل آن است که در این سامانه مرغدار به صورت مستقیم نهاده را دریافت میکند.
وی افزود: این سامانه در حال رفع ایرادات و تکمیل شدن است و میتواند همه انحرافات ارز ۴۲۰۰ تومانی در نهادهها را پوشش دهد و جلوی تخلفات گرفته شود. ستاد تنظیم بازار در اسفندماه سال گذشته مصوب کرد خروج همه نهادههای دامی از بنادر منوط به مجوز وزارت جهاد کشاورزی است.
مشکلات رسوب کالا در بنادر
از یک سال اخیر و حتی قبل از آن به واسطه تلاطم ارزی و محدودیتهای اعمال شده، ورود مواد اولیه تولید و واسطهای و مهمتر از آن کالاهای ضروری و اساسی به کشور با مشکل مواجه شد. به گزارش خبرگزاری فارس، وضع مقررات خاص ارزی باعث شد که بسیاری از کالاها به سد ضوابط برخورد کنند و در بنادر متوقف شوند که باعث شد حجم وسیعی از این اقلام در مبادی ورودی رسمی کشور دپو شود و از طرفی خطوط تولید و بنگاههای اقتصادی با مشکل مواجه شوند.
در این زمینه، مجید موافق قدیری در گفتوگو با خبرگزاری مهر اظهار داشت: تأمین ارز برای کنجاله سویا نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۴ درصد افزایش داشته همچنین برای جو تأمین ارز ۵۵ درصد کاهش و ذرت نیز پنج درصد کاهش یافته است. بانک مرکزی تأمین ارز را انجام داده و نسبت به سال قبل تغییری در این زمینه وجود نداشته اما مشکل مهم انتقال این وجه به حساب فروشندههای خارجی است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران با اشاره به رسوب دو میلیون تن نهاده دامی در گمرکات کشور گفت: این نهادهها متوسط چهار ماه است که در بنادر شمالی و جنوبی کشور رسوب کرده و بعضاً دموراژ خوردهاند که مهمترین دلیل آن نیز مشکل تأمین و انتقال ارز است و گمرک نیز مرتب اعلام میکند ترخیص آنها بزودی انجام میشود اما به دلیل عدم ارز مرغوب و البته انتقال ارز به حساب فروشنده خارجی این اتفاق نمیافتد.