kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۰۳۰۵
تاریخ انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۲۰:۲۷
کارشناس مسائل بین‌الملل:

اجرای دستورات FATF باعث افزایش قیمت دلار می‌شود

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اجرای دستورات FATF منجر به دشوارتر شدن ورود ارز به کشور و بالاتر رفتن قیمت دلار می‌شود.





به گزارش خبرگزاری تسنیم، حسین حاجیلو با‌اشاره به بعضی گزارش‌های رسانه‌ای منتشر شده در روزهای اخیر که افزایش قیمت دلار به 30 هزار تومان را نتیجه بازگشت ایران به لیست FATF می‌دانند اظهارداشت: اتفاقاً اجرای کامل دستورات FATF منجر به کاهش دسترسی دولت به منابع ارزی در کشور خواهد شد.
وی در این خصوص گفت: ما سال 95 توافقی 41 بندی با FATF داشتیم که بخش مهمی از آن راجع به انتقال اطلاعات مالی کشور به خارج از کشور است. در شرایط جنگ اقتصادی، انتقال اطلاعات می‌تواند باعث لو رفتن مبادی ورود ارز به کشور شود.
این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: زمستان 96 با یک‌اشتباه، اطلاعات چند صرافی توسط دولت ما لو رفت و بهار 97 شاهد تحریم صرافی‌ها بودیم. بخشی از مقررات FATF به سخت‌گیری در ورود ارز نقد به داخل کشور به اسم مبارزه با پول‌شویی مربوط است که این مقررات در ایران اجرا هم شده و بخشی از اتفاقات ارزی سال 97 ناشی از این مسئله بود؛ بنابراین اجرای دستورات FATF منجر به دشوارتر شدن ورود ارز به کشور و بالاتر رفتن قیمت دلار می‌شود.
حاجیلو اظهارات اسفند 98 آقای همتی رئیس‌کل بانک مرکزی مبنی عدم بروز مشکل در پی بازگشت ایران به لیست FATF  را نیز نشانه دیگری دانست که بی‌ارتباط بودن افزایش قیمت دلار با مسئله FATF را نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: طبق اظهارات همتی، ایران از روش‌هایی برای تأمین ارز استفاده می‌کند که ارتباطی با FATF   ندارد؛ لذا این ادعا که عدم همکاری با FATF موجب رشد قیمت ارز شده در تناقض کامل با سخنان رئیس‌کل بانک مرکزی است.
 این کارشناس مسائل بین‌الملل با‌اشاره به اظهارات محمدجواد ظریف که گفته بود پیوستن ایران به دو کنوانسیون باقی مانده در FATF اجرای قرارداد 25 ساله با چین را امکان‌پذیر می‌کند نیز گفت: FATF به هیچ وجه مانع روابط اقتصادی ایران و چین نیست.
حاجیلو افزود: چین این را می‌داند که همکاری بیشتر ایران با FATF منجر به لو رفتن اطلاعات می‌شود. هیچ سند متقنی نداریم که نشان دهد چین از ما خواسته به کنوانسیون‌های مرتبط با FATF بپیوندیم. اما از آن طرف اسناد زیادی وجود دارند که نشان می‌دهند پمپئو و منوخین و اروپایی‌ها بارها خواسته‌اند ما دستورات FATF را اجرا کنیم.
وی ادامه داد: نباید تصور کنیم همه کشورها FATF را بدون بروز مشکلی پذیرفته‌اند و متحمل تبعات اقتصادی نشده‌اند. تقریباً هیچ کشوری دستورات FATF را به طور کامل اجرا نمی‌کند و بسیاری کشورها نیز نسبت به آن بی‌اعتماد هستند.
این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: زمستان سال 97 اروپایی‌ها برخلاف استاندارد FATF لیست جداگانه‌ای از کشورهای پرریسک ارائه کردند که مورد اعتراض آمریکایی‌ها قرار گرفت. وزارت خزانه‌داری آمریکا بیانیه صادر کرد و گفت ملاک تشخیص پول‌شویی در جهان FATF  است. این نشان می‌دهد که اروپایی‌ها FATF را قبول ندارند و به دنبال استاندارد بومی خودشان هستند.
حاجیلو خاطرنشان کرد: حتی آمریکا که مدافع FATF است نیز استانداردهای آن را به طور کامل اجرا نمی‌کند. سال گذشته مدیر بخش جرائم مالی FBI گفت عدم شفافیت مالی و عدم اجرای استانداردهای FATF موجب جذب جنایتکاران به سیستم مالی آمریکا برای سوءاستفاده می‌شود. این هم نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها همه استانداردهای FATF را اجرا نمی‌کنند؛ بنابراین اینکه بگوییم همه کشورهای دنیا همه استانداردهای FATF را اجرا می‌کنند غیرعلمی است.