معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور:
درج آگهی اینترنتی در حوزه خودرو و مسکن از اول مهر نیازمند احراز هویت است
معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور گفت: گمنامی در فضای مجازی ارتباط مستقیم با جرم در این فضا دارد.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، اخیرا معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور به منظور پیشگیری از وقوع جرایم اینترنتی و قیمتسازیها در فضای مجازی و در بستر پلتفرمهای آگهی آنلاین، ابلاغیهای برای این پلتفرمها داشته است؛ بهطوری که در قدم اول، پلتفرمهای یادشده از ابتدای مهرماه ملزم به احراز هویت کاربران و کالاهای ارائهشده در دو حوزه خودرو و مسکن هستند.
معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی درخصوص ضرورت و نحوه انجام احراز هویت کاربران و کالاهای ارائه شده در دو حوزه یاد شده گفت: با بررسی که در روند رسیدگی به جرایم فضای مجازی داشتیم با چالشی مواجه شدیم که ناشی از گمنامی در فضای مجازی بود و باعث میشد تا بزهکار در اثر احساس امنیتی که به واسطه این گمنامی به دست آورده به رفتار مجرمانه خود ادامه دهد و بهصورت مرتب و مکرر این رفتار را در فضای مجازی داشته باشد.
جواد بابایی خاطرنشان کرد: در واقع رابطه معنادار و مستقیمی بین گمنامی و جرایمی که در حوزه فضای مجازی اتفاق میافتد وجود دارد و طبیعی است که وقتی مجرم و بزهکار متوجه میشود که پیگرد وی با مشکل مواجه میشود جرات و جسارت بیشتری برای ارتکاب جرم پیدا میکند.
بابایی افزود: در این راستا همکاران قضایی ما در سراسر کشور و ضابطین از عدم وصول نتیجه و شناسایی مرتکب اصلی گلایه داشتند؛ چرا که با شخصی موهوم و در خیلی از مواقع حتی با کالایی موهوم مواجه بودند و موجب میشد تا شاکی و زیاندیده به حق و حقوق خود نرسند، لذا بهعنوان راهکار بر آن شدیم تا مانند سایر کشورها اقداماتی برای کاهش و از بین بردن گمنامی در این فضا داشته باشیم؛ چرا که کاهش گمنامی در این فضا موجب امنیت فضای کاربران متعارف شده و از بزهکاری در این فضا کاسته
میشود.
وی با بیان اینکه در مرحله اول فقط به سراغ سکوهایی رفتیم که در حوزه آگهیهای خودرو و مسکن فعال بوده اند؛ گفت: در این حوزه با چالشهای بسیار زیادی از حیث جرایم و سوداگری مواجه بودهایم. سوداگری به این معنا که بهطور مثال کاربری با هویت موهوم اقدام به عرضه و فروش یک خودرو و یک مسکن موهوم میکند و این آگهی را ممکن است در جاهای مختلف در کشور با هماهنگی که با اشخاص دارند، تکرار کرده تا از این طریق قیمتسازی کنند و موجب افزایش قیمت در بازار و باعث سوءاستفاده از بستر این پلتفرمها سکوها شوند.
معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی ادامه داد: از طرفی ممکن بود تا این موضوع سبب ایجاد کلاهبرداری شود و پیجویی آن نیز با چالش مواجه بود. در بدو امر با توجه به وضعیت امروز بازار در حوزه مسکن، خصوصاً خودرو ما به سراغ این دو حوزه رفتیم و تصمیم گرفتیم تا در ابتدای امر در این دو حوزه این اقدام انجام شود؛ لذا با مطالعات و هماهنگیهای انجام شده، اعلام شد تا این اتفاق از اول مهرماه در حوزه خودرو و مسکن برای این سکوها رخ دهد.
بابایی گفت: زمانی که ابراز هویت کاربر به همراه احراز هویت کالا در کنار هم و توام با یکدیگر انجام شود جلوی آگهیها موهوم و قیمتساز و دلالبازی گرفته خواهد شد که این امر اتفاقا به نفع سکوها هم میباشد؛ چرا که از این اقدام که بستری برای سوداگری و کلاهبرداری میباشند دور خواهند شد. وقتی که با احراز هویت بستر برای مجرمان ناامن شود بزهکاری در این بستر کمتر میشود و کسبوکار نیز با خیالی آسودهتر به ارائه خدمت میپردازد.
وی تأکید کرد: این کار برای خود پلتفرمها نتیجه خوبی خواهد داشت و باعث میشود به جای اینکه بخواهند پاسخگوی رفتار عدهای بزهکار و مجرم با استفاده از بستر پلتفرمیخود باشند، تمرکز بیشتری در کسبوکارهای خود داشته باشند.