kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۷۹۹۲
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۱

فضای مجازی؛ فرصتی برای تبلیغ دین و حل شبهات جوانان (زلال بصیرت)

نظام‌هاي مختلف حكومتي دنيا، با وجود اختلافاتي كه بين آنهاست، در برخي امور ‌اشتراکاتی دارند،‌ تأمين رفاه، سلامت و امنیت جامعه از جمله امور مشتركي است که در تمام کشورها مد نظر دولتمردان قرار دارد.



راهبردها و روش‌هاي نظام‌هاي مختلف براي رسیدن به اهداف، متفاوت است، با وجود تفاوت روش‌ها، كشوري موفق‌تر تلقي مي‌شود كه توانسته باشد اهداف نظام خود را بهتر در جامعه پیاده کرده و سلامت، رفاه و امنيت مردم را تأمین کند.
در برخی از کشورها علاوه ‌بر امور مادي از قبيل سلامت، امنیت و رفاه،‌ اهمیت دادن به دین و پیاده کردن آموزه‌های دینی نیز از اهداف و راهبردها به‌شمار می‌آید و حتي يك عنوان دیني جزئي از نام آن کشورهاست؛ جمهوری اسلامی ایران يكي از اين کشورهاست، که عنوان «اسلام» جزو نام آن است.
تفاوت پلورالیسم با سکولاریسم
در میان کشورهایی که دین در آنها اهمیت دارد، ‌اشتراکات و اختلافاتی وجود دارد، عمدتاً دو نوع اختلاف میان کشورهايي که گرایش دینی دارند، وجود دارد؛‌ اول این‌که آیا باید به دین خاصی رسمیت داد، یا صرف اعتقاد به خدا و ارزش‌های فوق مادی کافی است و تفاوتی بین اسلام، مسیحیت،‌ یهوديت و اديان ديگر نيست؟ از این گرایش به پلورالیسم ياد می‌شود.
اختلاف دوم بین کشورهای دیندار در مشخص کردن محدوده دین است؛ سردمداران بسیاری از اين كشورها معتقدند که دايره دین محدود به امور شخصی و رابطه بین انسان و خداست و به بخش‌های دیگر تسری پیدا نمی‌کند. اين ديدگاه اصطلاحاً «سکولاریسم» ناميده مي‌شود.
در گذشته جدایی دین از سیاست بخشی از تفکرات جامعه ما هم بود؛ تا جايي كه بسياري از متدينين، عالم بزرگی مثل مرحوم آیت‌الله کاشانی كه در حد مراجع تقليد زمان خود بود را به دليل سخنان سیاسی‌اش در حد آیت‌الله نيز قبول نداشتند.
این جریان تا قبل از نهضت حضرت امام(ره) وجود داشت و دین دخالتی در اداره جامعه و سیاست نداشت؛‌ اما با نهضت امام راحل(ره) این تفکر از محافل حوزوی و علمی کنار زده شد و تدريجاً ضرورت حضور دین در اداره جامعه پررنگ شد؛ تا جايي كه با پیروزی انقلاب و شکل‌گیری نظام اسلامی نهادی به نام شورای نگهبان تأسیس شد که يكي از وظایف آن كنترل مطابقت قوانین مصوب مراجع قانون‌گذاري با احكام دین است و به این ترتیب دین در اداره جامعه نقش بیشتری یافت.
امروز پس از گذشت 40 سال از پيروزي انقلاب، هنوز تفکر جدایی دین از سیاست در كشور ما طرفداران خودش را دارد و برخي افراد، كه تعدادي از ايشان در جایگاه‌ها و مناصب مهم حكومتي هستند، می‌گویند امام(ره) آخوندي بود كه سیاست نمی‌دانست و رفتار ‌اشتباه او موجب کینه‌توزی آمریکا و در نتيجه، ايجاد فشارها و مشكلات فراوان براي كشور شد!
با گسترش فضای مجازی و حجم انبوه تبلیغات در اين فضا علیه دین، امروز کمابیش با گرایشی تندتر از جدایی دین از سیاست مواجه می‌شویم، كه‌ اصل مسلمان بودن را مورد خدشه قرار می‌دهد؛ البته در همين فضا پاسخ‌های درخور و قابل فهمي به اين شبهات نيز داده شده است.
وجود چنين شبهاتي در اذهان بسياري از افراد جامعه، به‌ويژه جوانان، كه عقايد و احكام و حتي ضروريات دين را مورد هجمه قرار داده، اين وظيفه را بر عهده ما مي‌گذارد كه راهکاري براي رفع شبهات و جلوگيري از گسترش آنها و نيز تقويت پايه‌هاي ايمان و اعتقاد نسل‌هاي آينده بینديشيم.
ضرورت استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای حل شبهات جوانان
خطر مبتلا شدن به شبهاتي كه تدريجاً پايه‌هاي ايمان را تضعيف مي‌كند، براي يكايك ما وجود دارد و ممكن است كار به جايي برسد كه ما نيز رفتاري همچون عمر سعد در برابر امام حسين(ع) داشته باشيم.
بايد براي اين مسائل اهميت قائل شويم و با افزايش معلومات ديني خود، در جهت تحكيم باورها و به دنبال آن ارزش‌هاي ديني و يافتن پاسخ مناسب براي شبهات تلاش كنيم، تا هم خودمان از افتادن در چنين دام‌هايي مصون بمانيم، هم نسل جوان بعد از ما گرفتار شبهات نشوند.
همان‌طور که این فضا علیه دین مورد استفاده قرار می‌گیرد، ما نیز باید از این فضا برای تبلیغ ضروریات دین، اصول اعتقادی و حل شبهات جوانان استفاده کنیم و این فرصت عظيم تبلیغی را از دست ندهیم.
يكايك ما نسبت به تقويت معلومات ديني و اعتقادات خود و نسل آینده مسئول هستیم و بايد از سهل‌انگاری در این امر بپرهیزیم.
وظیفه ديگر ما علاوه‌بر تقويت شناخت ديني، اين است كه دلبستگی‌های خود نسبت به دنیا را نيز كاهش دهيم؛ زیرا آنچه موجب شد عده‌اي از مسلمانان در حادثه عاشورا امام زمان خود را به شهادت برساند، همین دلبستگی به مال و مقام بود.
 سخنرانی آيت‌الله مصباح يزدي (دام ظله) در ديدار با جمعي از رؤسای کلانتری‌های ناجا و گروهي از کارکنان بنياد حفظ و نشر
 آثار دفاع مقدس؛ قم؛ 13/5/97
زلال بصیرت روزهای پنج شنبه منتشر می‌شود.