kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۷۸۳۹
تاریخ انتشار : ۱۸ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۰

بازگشـایی کـرونایی دانشگاه‎ها !



نیم سال اول تحصیلی 1399-1400 در حالی از ابتدای هفته جاری آغاز شد که به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور، دانشجویان برای دومین ترم متوالی برخلاف روند مرسوم سال‌های گذشته از حضور فیزیکی در فضای آموزش محروم بودند و با کمک ابزارهای الکترونیکی و از پشت قاب‌های مجازی و الکترونیکی در کلاس‌های درس حاضر شدند.
اواخر سال گذشته همزمان با شیوع ویروس کرونا به منظور جلوگیری از شیوع بیماری کووید19، فعالیت‌های آموزش حضوری تمامی سطوح در کشور تعطیل اعلام شد و در پی آن بسیاری از دانشگاه‌های کشور اعلام کردند که آموزش را متوقف نکرده و دانشجویانشان در خانه و به شیوه آموزش مجازی به تحصیل ادامه می‌دهند. بر این اساس دو وزارتخانه علوم و بهداشت با انعطاف کامل در قوانین و مقررات آموزشی خود بخشنامه‌های متعددی را به منظور تسهیل روند آموزش مجازی و همراهی با دانشجویان در شرایط فعلی صادر کرد و بر این اساس دانشگاه‌ها مختار شدند برحسب شرایط خود ترم گذشته را بدون وقفه به پایان برسانند و دانشجویان کمترین آسیب را از شرایط ناشی از شیوع کرونا ویروس متحمل شوند.
با ادامه دار شدن شیوع کرونا ویروس و در آستانه سال تحصیلی جدید، وزارت علوم اعلام کرد ترم تحصیلی 1399-1400 نیز همانند ترم گذشته و با همان قوانین و مقررات اعلام شده به شکل مجازی و در برخی موارد به صورت ترکیبی(مجازی/حضوری) برگزار می‌شود.
وزیر علوم در حاشیه بازدید از حوزه برگزاری کنکور در مصلای تهران تاکید کرد: همه ما دعا می‌کنیم که شرایط شیوع کرونا و روند کنترل آن بهبود پیدا کند و بتوانیم همه دانشجویان را در محیط دانشگاه مجددا ببینیم اما شروع ترم دانشگاه‌ها از ۱۵ شهریور قطعی است. چون آموزش دانشگاه‌ها به شکل مجازی است و ما تجربه نیمسال قبل را نیز داریم عملا کلاس‌های خود را از همان ۱۵ شهریور آغاز خواهیم کرد.
وزیر علوم همچنین درخصوص نحوه آموزش دانشجویان در ترم جاری نیز تصریح کرد: با توجه به شرایط فعلی شیوع کرونا ویروس و براساس اعلام وزارت بهداشت در این زمینه، بنابراین به احتمال قریب به یقین ترم پیش‌رو به صورت آموزش مجازی خواهد بود و با تنظیمی که روی تعداد واحدهای دانشجویان جدیدالورود خواهد گرفت این دانشجویان ترم اول خود را به شکل مجازی برگزار خواهند کرد البته یک طرحی را نیز داریم که اگر شرایط مناسب باشد چند هفته دانشجویان جدیدالورود در دانشگاه‌ها پذیرش شوند تا این دانشجویان با حضور در دانشگاه‌ها از فضای دانشگاه‌ها و گروه‌های دانشگاهی آشنا شوند. در این شرایط نیز کسانی که غیربومی باشند سیستم خوابگاهی برای آنها به صورت سرویس هتلینگ ارائه خواهد شد و تغذیه نیز با رعایت پروتکل‌های بهداشتی به این دانشجویان داده
خواهد شد.
در همین زمینه، معاون آموزشی وزارت علوم در تشریح نحوه و جزئیات برگزاری سال تحصیلی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی اظهار کرد: دانشگاه‌ها طی شش ماه گذشته مجموعه‌ای از فعالیت‌های آموزشی به شکل مجازی را به شکل کاملا فشرده انجام دادند و زیرساخت یادگیری الکترونیکی در این مراکز بسیار افزایش یافته است. بنابراین امیدوار هستیم با کسب تجربه از فعالیت‌های چند ماه گذشته بتوانیم ترم آینده را با آمادگی بیشتری شروع کنیم..
وی در ادامه تصریح کرد: در ماه‌های گذشته به منظور آموزش، ترویج و فرهنگ‌سازی در حوزه آموزش الکترونیکی در دانشگاه‌ها صدها سند، جزوه آموزشی و فیلم آموزشی در دسترس علاقمندان، استادان و دانشجویان قرار گرفته است. ضمن اینکه چندین نشست تخصصی و همایش‌های علمی، فنی و کاربردی در این زمینه برگزار نمودیم که مجموعه این فعالیت‌ها فضا را برای برگزاری آموزش مجازی در ترم آینده فراهم می‌کند تا دانشگاه‌ها با آمادگی بیشتری وارد ترم آینده شوند.
معاون آموزشی وزارت علوم همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع کرونا ویروس و پیش‌بینی‌هایی که در وزارت بهداشت و متخصصین این حوزه انجام داده‌اند به نظر می‌رسد آموزش حضوری در دانشگاه‌ها همانند ترم قبل منتفی است لذا از شنبه ۱۵ شهریور ماه که ترم جدید شروع می‌شود، همه دانشگاه‌ها آمادگی داشته باشند که دروس خود را با محوریت آموزش الکترونیکی آغاز کنند.
همچنین رئیس ‌سازمان امور دانشجویان به برنامه وزارت علوم درخصوص نحوه اسکان دانشجویان در خوابگاه‌های دانشجویی همزمان با آغاز سال تحصیلی‌اشاره کرد و افزود: همان‌طور که اعلام شده در ترم جدید آموزش به شکل ترکیبی یعنی حضوری و مجازی خواهد بود و برای بخش‌هایی نظیر واحدهای عملی، پایان‌نامه‌ها و امور مربوط به آزمایشگاه‌ها طبیعتا باید پیش‌بینی حضور دانشجویان در دانشگاه‌ها صورت بگیرد. در این میان مسئله اصلی ظرفیت پذیرش دانشجویان خوابگاهی است که باید به شکل مطمئن این اسکان در خوابگاه‌ها انجام گیرد تا دانشجویان دچار مشکل
نشوند.
به نقل از ایسنا، به دنبال اعلام مسئولان وزارت علوم و مشخص شدن تکلیف دانشگاه‌ها برای نیمسال کرونایی پیش رو، برخی دانشگاه‌های بزرگ کشور برنامه‌های خود را برای سال تحصیلی جدید اعلام کردند که جزئیات آن به این شرح است:
دانشگاه صنعتی امیرکبیر
مسئولان دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعلام کردند ثبت‌نام دانشجویان تحصیلات تکمیلی این دانشگاه برای نیمسال اول 1399-1400 در روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۲۵ و ۲۶ شهریور ماه انجام می‌شود.
براساس اعلام دانشگاه شروع کلاس‌ها نیز از شنبه ۲۹ شهریور ماه خواهد بود و حذف و اضافه در روزهای یکشنبه و دوشنبه ۶ و ۷ مهرماه انجام می‌شود.
هفته پایانی کلاس‌ها از شنبه ۱۳ دی ماه الی چهارشنبه ۱۷ دی ماه اعلام شده و امتحانات پایان ترم قرار است شنبه ۲۰ دی ماه الی ۲ بهمن برگزار شود.
همچنین براساس تقویم آموزشی دوره کارشناسی، ثبت‌نام دانشجویان در روزهای شنبه و یکشنبه ۲۲ و ۲۳ شهریور ماه انجام می‌پذیرد و پس از آن کلاس‌ها ۲۹ شهریور ماه آغاز خواهد شد.فرایند حذف و اضافه نیز در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه ۱ و ۲ مهرماه انجام می‌شود.
دانشگاه خوارزمی
بر اساس تقویم آموزشی نیمسال جدید دانشگاه خوارزمی انتخاب واحد دانشجویان برای ترم تحصیلی مهر ماه از ۱۵ شهریور ماه آغاز می‌شود و این مهلت تا ۱۹ ماه ادامه دارد. همچنین ۱۹ تا ۲۰ شهریورماه نیز به عنوان مهلت زمانی مجدد برای انتخاب واحد با تأخیر در نظر گرفته شده است. بنابراین کلاس‌های آموزشی مهرماه دانشجویان دانشگاه خوارزمی از ۲۲ شهریور ماه سال ۹۹ آغاز
خواهد شد.
امکان حذف و اضافه دو درس دانشجویان ویژه کارشناسی دانشگاه خوارزمی از ۲۹ شهریورماه آغاز می‌شود و تا بیست و دوم مهر ادامه دارد. همچنین دانشجویان دوره کارشناسی نیز ۸ تا ۱۲ آذر ماه سال ۹۹ می‌توانند نسبت به حذف اضطراری یک درس اقدام کنند.
دانشگاه صنعتی شریف
معاونت آموزشی دانشگاه صنعتی شریف نیز اعلام کرد که ثبت‌نام دانشجویان کارشناسی شامل دانشجویان ورودی ۹۸ و قبل از آن، از روز ۱۵ شهریور آغاز می‌شود.
همچنین ثبت‌نام دانشجویان تحصیلات تکمیلی یعنی ورودی ۹۸ و ماقبل نیز از روز چهارشنبه ۱۹ شهریور آغاز می‌شود و تا روز شنبه ۲۲ شهریور ماه ادامه خواهد داشت.
دانشگاه صنعتی شریف به دانشجویان خود تاکید کرده است که آخرین مهلت تقاضای مرخصی تحصیلی نیمه شهریور اعلام شده و کلاس‌ها در این نیمسال تحصیلی از ۲۹ شهریور آغاز می‌شود و تا ۱۴ دی ماه ادامه دارد.
دانشگاه تهران
براساس تقویم آموزشی نیم سال اول تحصیلی 1399-1400 دانشگاه تهران ثبت‌نام نیم سال مهر دانشجویان این دانشگاه برای کلیه مقاطع تحصیلی از هشتم شهریور ماه آغاز و این مهلت به مدت یک هفته یعنی تا ۱۵ شهریور ماه ادامه دارد.
همچنین کلاس‌های آموزشی دانشجویان دانشگاه تهران برای نیم سال آینده از ۲۹ شهریور ماه آغاز می‌شود و دانشجویان از ۱۲ تا ۱۴ مهر به مدت سه روز می‌توانند نسبت به حذف و اضافه خود اقدام کنند.
براساس اعلام دانشگاه تهران امتحانات میان‌ترم دانشجویان دانشگاه تهران در ترم آینده از ۱۷ آبان آغاز و ۲۸ پایان می‌یابد و ۲۴ دی پایان کلاس‌های نیم سال اول دانشجویان اعلام شده است. به طوری که امتحانات نهایی ترم نیز از ۲۵ دی ماه آغاز می‌شود و این مهلت تا ۹ بهمن ادامه دارد.
دانشگاه شهید بهشتی
همچنین دانشگاه شهید بهشتی نیز اعلام کرد که ثبت‌نام دانشجویان برای ترم جدید از ۱۵ شهریور آغاز می‌شود و کلاس‌ها براساس تقویم آموزشی دانشگاه دایر خواهند شد. براساس پیش‌بینی‌ها، دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد ورودی جدید اواخر مهر یا اوایل آبان از سوی سازمان سنجش به دانشگاه معرفی خواهند شد و بر این اساس این دانشجویان ترم خود را با شش هفته تاخیر آغاز خواهند کرد.
کلاس‌های دانشجویان کارشناسی و کارشناسی‌ارشد در نیم سال اول به صورت فشرده خواهد بود به این صورت که دانشجویان، نیمسال تحصیلی را به جای ۱۶ هفته در ۱۰ هفته طی خواهند کرد؛ در دوره کارشناسی نیز ۱۲ واحد درسی به دانشجو ارائه می‌شود و دانشجویان به‌ازای هر واحد درسی یک ساعت و نیم در کلاس غیرحضوری شرکت
خواهند کرد.
دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس زمان انتخاب واحد و آغاز نیمسال اول سال تحصیلی۱۴۰۰-۱۳۹۹ برای دانشجویان ورودی ۹۹-۹۸ و قبل از آن، از ۱۵ تا ۱۹ شهریور ماه اعلام و تاکید کرد کلاس‌های این گروه دانشجویان از ۲۹ شهریور شروع می‌شود.
طبق تقویم دانشگاه مذکور، حذف و تعویض دروس ۱۳ و ۱۴ مهرماه و پایان کلاس‌های این دسته از دانشجویان ۱۷ دی برنامه‌ریزی شده است. پذیرش و آغاز کلاس‌های دانشجویان نوورود به دلیل تعویق آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها در همه مقاطع تحصیلی منوط به زمان اعلام نتایج نهائی پذیرفته شدگان بوده و متعاقبا اعلام خواهد شد.
دانشگاه‌های علوم پزشکی
همزمان با شروع سال تحصیلی دانشگاه‌های علوم بزشکی کشور نیز آموزش رسمی دانشجویان را از نیمه شهریور آغاز کردند. معاون آموزشی وزارت بهداشت درخصوص شیوه برگزاری کلاس‌های آموزشی دانشجویان علوم پزشکی در ترم جدید گفت: تصمیم داریم دانشگاه‌ها کلاس‌های آموزشی خود را به صورت تلفیقی یعنی مجازی و حضوری برگزار کنند. دانشگاه‌هایی که از نظر شیوع ویروس کرونا وضعیت ثابت‌تری داشته باشند می‌توانند کلاس‌های عملی را به شکل حضوری برگزار کنند. وی با بیان اینکه خط و مشی دانشگاه‌های علوم پزشکی برای ترم جاری مشخص شده است، گفت: حتی ممکن است برخی دانشگاه‌ها به خصوص در رشته‌های پزشکی سال تحصیلی خود را به شکل حضوری آغاز کنند.
گفتنی است؛ اگر چه بنا بر تاکید دولت و ابلاغ وزارتخانه‌های علوم و بهداشت ترم جدید دانشگاه‌ها باید از نیمه شهریور به صورت رسمی شروع شد اما با وجود این تاکیدات، بسیاری از دانشگاه‌ها به دلایلی از جمله طولانی شدن ترم تابستانی آمادگی لازم برای شروع آموزش ترم جدید را ندارند و تقویم آموزشی خود را طبق روند مرسوم ترم‌های قبل تدوین کرده‌اند که باید منتظر عواقب این نوع برنامه‌ریزی
در آینده بود!