خسارتهای اقتصادی کرونا از خسارتهای یک جنگ جهانی فراتر میرود!
بر اساس جدیدترین تحقیقات صورت گرفته، خسارتهای گسترده وارد شده به اقتصاد جهانی به دنبال همه گیری کرونا، از خسارتهای یک جنگ جهانی فراتر میرود.
شیوع جهانی ویروس کرونا با سرعت ادامه دارد و بر اساس گزارشها، تعداد مبتلایان از 20 میلیون و 300 هزار نفر عبور کرده و شمار فوتیها نیز به 740 هزار نفر رسیده است. بسیاری از دولتهای چهار گوشه جهان در مبارزه با کرونا، خسارات اقتصادی بسیار سنگینی را متحمل شدهاند. آمریکا گرفتار شدیدترین رکود اقتصادی خود طی 90 سال گذشته شده است. اقتصاد آلمان به عنوان بزرگترین و قدرتمندترین اقتصاد اروپا، گرفتار خسارات سنگین شده است. سران اروپا بستههای اقتصادی متعددی برای نجات اقتصاد قاره سبز تصویب کردهاند. در ژاپن دیگر اقتصاد قدرتمند جهان، نیز صدها شرکت ورشکست شدهاند. جدیدترین تحقیقات موسسه پژوهشی مکنزی گلوبال نیز نشان میدهد اختلال در تولید در نتیجه همه گیری ویروس کرونا، دو برابر بیشتر از یک جنگ نظامی در جهان به اقتصاد آسیب میرساند.
تحلیلگران این موسسه پژوهشی در گزارشی با عنوان
« خطر، تاب آوری و تعادل دوباره زنجیرههای ارزش جهانی»، خطرات مختلف توقف 100 روزه تولید را بررسی کردهاند. شوکهای اقتصادی که در این گزارش به آنها اشاره شده، وقایع مختلفی را از حملههای سایبری و جنگهای تجاری گرفته تا درگیریهای نظامی و همه گیری در بر میگیرند و از نظر تناوب، زمان و طبیعت تاثیرشان متفاوت هستند. بر اساس تحقیقات این موسسه،خسارت وارد شده از یک جنگ جهانی احتمالی حدود 15 تریلیون دلار خواهد بود، در حالی که همه گیری ویروس کرونا حدود 30 تریلیون دلار به اقتصاد جهان آسیب میرساند. این رقم سه برابر بیشتر از 10 تریلیون دلار خسارتی است که رکود بزرگ سالهای 2007 تا 2009 به بار آوردهاند و 30 برابر بیشتر از خسارات ناشی از یک حمله سایبری گسترده است.
طبق تحقیقات موسسه مکنزی از 325 شرکت در 13 صنعت مختلف، اختلال در زنجیره ارزش میتواند به راحتی بیش از 40 درصد از سوددهی سالانه در هر دهه را از بین ببرد ولی یک رویداد شدید که صد روز تولید را مختل میکند، درآمد یک سال را در برخی صنایع نابود میکند. طبق این گزارش، زنجیرههای ارزش که وابسته به نیروی کار هستند، بیشتر در معرض همه گیریها قرار میگیرند. همه گیری ویروس کرونا بیش از همه، به صنعت پوشاک آسیب رسانده است، که بیشترین سهم اشتغال را دارد و سالانه 25 میلیون شغل تولید میکند. پس از آن، صنعت هوافضا، مبلمان و محصولات نفتی بیشترین آسیب را دیدهاند.
گاف کرونایی ترامپ
رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه طی یک کنفرانس خبری، در یک گاف آشکار مدعی شد، بیماری همهگیر آنفلوآنزای اسپانیایی که در سالهای۱۹۲ - ۱۹۱۸ بروز کرده بود، نقش مهمی در پایان دادن به جنگ جهانی دوم، که در سال ۱۹۳۹ آغاز شد، داشته است! به گزارش ایسنا، در جریان کنفرانس خبری روز دوشنبه، از ترامپ پرسیده شد در صورتی که سلف او «باراک اوباما»، مسئولیت کنترل بیماری کووید۱۹ را در آمریکا بر عهده داشت، ترامپ چه واکنشی نشان میداد؟ او از ترامپ پرسید: «اگر ۱۶۰ هزار نفر تحت نظارت رئیسجمهور اوباما مرده بودند، فکر میکنید آیا شما خواستار استعفای او نشده بودید؟». ترامپ گفت: نه، من چنین کاری نمیکردم. من فکر میکنم آنچه ما قادر به انجام بودهایم، فوقالعاده بوده است. اگر کشورمان را تعطیل نکرده بودیم، شما در حال حاضر با یک و نیم یا دو میلیون مرگ ناشی از کووید۱۹ مواجه بودید. ما کار درستی انجام دادیم و حالا مجبور به تعطیلی کشور نیستیم. ما بیماری را درک میکنیم، هیچکس آن را درک نکرده چرا که هیچکس تاکنون چنین چیزی ندیده است!
وی ادامه داد: میگویند نزدیکترین تجربه به چنین چیزی در سال ۱۹۱۷ بوده، درست است؟ همهگیری بزرگ. مسلماً چیز فجیعی بود که طی آن، بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون در همهجا از بین رفتهاند. احتمالاً همین هم بود که به جنگ جهانی «دوم» پایان داد، همه سربازان بیمار بودند. شرایط افتضاحی بود.همهگیری بزرگ آنفلوآنزا که ترامپ به آن اشاره میکند، در واقع تا سال ۱۹۱۸ اتفاق نیفتاده بود. در حالی که بیماریهای گستردهای در بین افرادی که در خط مقدم بودند وجود داشت، ویروس (آنطور که ترامپ ادعا میکند)، نقش عمدهای در پایان دادن به جنگ جهانی اول نداشته است. چنانکه بدترین اوج ابتلا و مرگ و میر ناشی از آن نیز، بعد از آتشبس نوامبر ۱۹۱۸ اتفاق افتاد. بیماری آنفلوآنزا تا پایان سال ۱۹۲۰ فروکش کرد.