ربیعی:
باید رابطه بین نوسانات بازار ارز با قیمت کالاها را از بین ببریم
سخنگوی دولت گفت: کالاهایی که هیچ تأثیری در ارز ندارند هم باز متأثر از ارز روی آنها تصمیمگیری میشود. ما باید این رابطه را در کشور از بین ببریم.
«علی ربیعی» سخنگوی دولت دیروز (سهشنبه) در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار کیهان مبنی بر اقدامات دولت برای کنترل افسارگسیختگی بازار ارز گفت: افزایش قیمت ارز امروز فقط مسئله اقتصادی نیست و مسئله اجتماعی است که با زندگی و معیشت مردم گره خورده است. کالاهایی که هیچ تأثیری در ارز ندارند هم باز متأثر از ارز روی آنها تصمیمگیری میشود. ما باید این رابطه را در کشور از بین ببریم.
ربیعی همچین کاهش درآمدهای ارزی، فشار تحریم و فشارهای بینالمللی و همچنین شیوع کرونا را از جمله دلایل نوسانات شدید بازار ارز عنوان کرد و گفت: ما دو بحث داریم یکی تقاضا بوده که کاملاً کنترل شد و اتفاق دیگری هم بود که مردم میخواستند حفظ دارایی کنند. ما تقاضا را محدود کردیم. حدودا ۸ میلیارد دلار گفتند قاچاق میآید. به برخی افراد مرزی سهمیه میدادیم که تبدیل میشد به قاچاق و به وزیر کشور از سوی رئیسجمهور دستور داده شد موضوع بررسی شود. سیاستهایی را هم دنبال کردیم که برگشت صادرات و ارز حاصل از آن خوب صورت گرفت.
ربیعی عنوان کرد: تقریبا از چهل میلیارد دلاری که هدفگذاری کردیم اگر به نیمی از آن هم دسترسی پیدا کنیم برای ما مغتنم است و در حال دنبال کردن هستیم که بتوانیم به دست بیاوریم. آقای زنگنه هم هر روز در حال پیگیری صادرات نفت هستند. قطعا بازار ارز از این وضعیت خارج خواهد شد.
ربیعی در رابطه با اقدامات نظارتی دولت در مورد قیمت بسیاری از کالاها و نوسانات نامعقول آنها در بازار، گفت: وقتی قیمت ارز دچار تلاطم میشود، روی بقیه کالاها اثر میگذارد و بخشی از کالاها هم وابسته به قیمت ارز است. وزارت صمت تمام امکانات را بهکار گرفته است و اکیپهای بازرسی همه نسبت به اجرای طرحهای ویژه نظارتی توجیه شدند. اولویت هم بازرسی از انبارها است و اینها بهطور مداوم پیگیری میشود و امیدوار هستیم با کنترل بازار قیمت ارز تأثیر خود را روی اینها بگذارد. چالشی است که بعد از کرونا ایجاد شده و شامل سیاستهای پولی، مالی، تجاری و... هست که انشاءالله بتوانیم از این دوران پر مخاطره عبور کنیم.
ربیعی تأکید کرد: دولت یک لحظه بدون اندیشه و نگرانی در این روزها و ماهها زندگی نکرده است. دولت واقعاً با توجه به آن شرایط و پیچیدگیهایی که دارد با همه توان در کنار هم ایستادند و امیدواریم با کمک هم از این مرحله عبور کنیم.
اولویت همکاری
با کشورهای مخالف زورگویی آمریکا
ربیعی در رابطه با تفاهمنامه ایران و چین و آمادگی ایران برای انعقاد تفاهمنامه با کشورهای دیگر مانند روسیه بیان کرد: ما قبلاً اعلام کردیم جمهوری اسلامی ایران با همه کشورهایی که مصمم به توسعه روابط همهجانبه با ایران هستند وارد گفتوگوهایی برایترسیم نقشه راه همکاریهای بلندمدت بر اساس حسننیت و منافع متقابل، میشویم. روسیه هم حتما در این چارچوب و قاعده قرار دارد.
وی افزود: در میان کشورهای همسایه روسیه حتما برای ما اولویتدار است و ما هیچ سقفی برای گسترش روابط با همسایگان خود نداریم. کشورهایی هم که اراده خود را برای همکاریهای بلندمدت اعلام کردند و در مقابل زورگویی و قانونگریزی آمریکا هم ایستادند قطعا برای ما اولویت دارند.
از هر پیشنهادی با هدف حل اختلاف
در منطقه استقبال میکنیم
سخنگوی دولت در رابطه با سفر اخیر نخستوزیر عراق و احتمال میانجیگری و نقش عراق در کاهش تنش میان ایران و عربستان و ایران و آمریکا، عنوان کرد: سفر الکاظمی در جهت تقویت مناسبات ایران و عراق است. ما با عراق همبستگیهای فرهنگی زیادی داریم. حتی این واژه که عقبه استراتژیک عراق هم هستیم را بهکار میگیرم. ما با عراق مناسبات اقتصادی، همکاریهای منطقهای، داعشزدایی، مسایل زیستمحیطی مشترک داریم و هر دو کشور در معرض تهدیدات زیست محیطی مشترک هستیم. مرزنشینان دو طرف مرز و بهبود معیشتی و مبادلات مرزی موضوعات مهمی است.
ربیعی تأکید کرد: به هر حال در منطقه پر از تنشی که ما هستیم قطعا همکاریهای ما میتواند در صلح و امنیت منطقه اثربخش باشد. ما از هر ابتکار و پیشنهادی با هدف افزایش مودت و حل اختلاف در منطقه استقبال میکنیم و آمریکا در این زمینه استثناء است.