نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
اشتباه بزرگ است اگر فکر کنیم دموکراتها برای ایران از جمهوریخواهان بهترند
روزنامه سازندگی در گزارش تیتر 1 خود با عنوان «کدام ترکمنچای؟» به نقل از سعید لیلاز، اقتصاددان نوشت «آمریکا به دلیل فاصله جغرافیایی با ایران و اینکه به طور دائم از سلاح تحریم، حتی علیه نزدیکترین متحدانش استفاده میکند، شریک اقتصادی قابل اعتمادی برای ایران نیست. اروپا هم در منطقه خود هنوز به اتحاد و استقلال نرسیده و متاثر از آمریکاست و بنابراین روابط تجاری بلندمدت با آن شکننده است.» لیلاز گفت: «توافق با چین باعث میشود آمریکا از سیاستهای یکجانبه خود دست بردارد و به گفتوگوی عادلانه و شرافتمندانه با ایران تن دهد.»
سرویس سیاسی-
وی افزود: «توافق همکاری با چین نشان میدهد ایران بنا ندارد در هیئت حاکم در آمریکا بین دموکرات و جمهوریخواه تفاوتی قائل شود. این یکاشتباه بزرگ است اگر فکر کنیم دموکراتها برای ایران از جمهوری خواهان بهترند.» لیلاز گفت: «دوستانی که توافق همکاری ایران و چین را به ترکمنچای تشبیه میکنند و من احتمال میدهم که تاکنون ترکمنچای را خواندهاند میگویم که این توافق از تکرار ترکمنچای جلوگیری میکند.»
لازم به ذکر است مدعیان اصلاحات وقتی میخواستند جنازه برجام را بزک کنند، میگفتند دموکراتها از جمهوری خواهان بهترند و برای احیای برجام باید منتظر روی کار آمدن آنها در آمریکا بود.
تا با دنیا گفتوگو نکنیم،مشکلات اقتصادی مرتفع نمیشود!
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «مسائل اقتصادي ما ناشي از مسائل سياسي و مسائل سياسي هم منبعث از رويکردهاي کلان سياسي ديپلماسي است. تا با دنيا گفتوگو نکنيم، مشکل سياسي ما کامل حل نميشود و به تبع آن مشکل اقتصادي مرتفع نميشود. بر فرض اينکه چين در ايران سرمايهگذاري کند که سرمايهگذاري يک کشور خارجي خوب است اما موقعي در ايران بهخوبي کار ميکند که شرکتهاي رقيب از کشورهاي فرانسه و آلمان و انگليس و... هم در ايران فعال باشند».
کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی تاکید دارند که 70 الی 80 درصد ریشه مشکلات، سوءمدیریت در دولت است و حداکثر 20 الی 30 درصد مشکلات ناشی از تحریم هاست. با اینحال طیف مدعی اصلاحات با کمرنگ کردن نقش دولت در ایجاد وضع موجود، قصور و تقصیرهای خود در قوه مجریه را به گردن دیگران میاندازد. با اینکه تجربه پرهزینه و خسارت بار برجام- از جمله افزایش قیمت دلار تا 25 هزارتومان- در مقابل دیدگان افکارعمومی قرار دارد، با اینحال مدعیان اصلاحات همچنان معیشت مردم را به نشست و برخاست با مقامات آمریکایی و تروئیکای اروپایی گره میزنند.
در سالهای گذشته شرکتهای اروپایی از جمله توتال، رنو و پژو در ایران بدعهدی کرده و با بجای گذاشتن خسارت، قرارداد را یکطرفه فسخ کردهاند. حالا مدعیان اصلاحات در شرایطی که سند همکاری 25 ساله ایران و چین در حال تنظیم است، باز هم پیشنهاد خسارت بار حضور شرکتهای بدعهد اروپایی را مطرح میکنند.
قبلا ریشه مشکلات سوءمدیریت اکنون؛ تحریم!
روزنامه ایران دیروز گفتوگویی را با اکبر ترکان، دبیر پیشین شورای هماهنگی مناطق آزاد منتشر کرد. وی مدعی است: «اگر مسئله تحریمها را در معادله مشکلات امروز نادیده بگیریم، ارزیابی صد درصد غلطی از وضع موجود خواهیم داشت. گواه آن هم وضعیت سه سال ۹۴، ۹۵ و ۹۶ است که آمریکا زیر برجام نزده بود. وقتی نمیتوانیم نفت بفروشیم، وقتی پول کالای فروخته شده خودمان را نمیتوانیم بگیریم؛، وقتی نمیتوانیم بسیاری از کالاها، مواد اولیه و خدمات را بخریم یا اگر به صورت محدود میخریم باید درصد زیادی بیشتر از بقیه پول بدهیم، مشخص است که روی اقتصاد تاثیر میگذارد.... اینها باز خودش باعث کاهش درآمد دولت میشود. اینکه اینها را نادیده بگیریم و بگوییم هر چه مشکل هست به تصمیمات داخلی دولت بر میگردد، شناخت غلط از مسائل است.»
وقتی که در دولت پیش از روحانی و بدون برجام، روزانه 1/5 میلیون بشکه نفت به فروش میرفت، مدعیان اصلاحات و اعتدال، ریشه مشکلات را در سوءمدیریت اعلام میکردند اما در شرایط فعلی که با وجود تداوم انجام برخی تعهدات برجامی، فروش نفت به شدت کاهش یافته است، نظر همین طیف 180 درجه میچرخد و علت اصلی معضلات، تحریم جا زده میشود. این در حالی است که تحریم تنها منحصر در دوره روحانی نیست و پیش از روی کار آمدن دولت روحانی هم وجود داشت اما در همان شرایط به گواه آمارهای رسمی، اقتصاد کشور، وضعیت بهتری داشته است. مصاحبه شونده در شرایطی علت کسری بودجه را تحریم میداند که دولت طی سالهای اخیر میتوانست بخش مسکن و به تبع آن، 200 شاخه شغلی و صنعتی مرتبط با آن را فعال کند، فرآیندهای مربوط به اخذ مالیات بر واحدهای مسکونی خالی را زودتر راهاندازی کند، با قطع امید از آمریکا و اروپا ظرفیتهای داخلی را شکوفا و تولید را رونق دهد و نقدینگی 5 برابر شده را به بخشهای مولد اقتصادی هدایت کند.
توان این دولت همین قدر است
روزنامه شرق در شماره دیروز خود مصاحبهای را با معاون سابق وزیرصمت انجام داده است. وی در بخشی از این مصاحبه مدعی شده: «برجام اثرات خوب کوتاهمدتی در حوزه اقتصاد كشور و همچنین در حوزه صنعت داشت. در مدتی كه برجام اجرا شد و اروپا رابطهاش را با ایران و بخش اقتصاد فعال كرد، مزایای خوبی بردیم. از مزایای برجام یكی اینكه توانستیم طرحهای نیمهتمام را که منتظر ماشینآلات بودند، تکمیل كنیم. ماشینآلات سرمایهای باکیفیت در واحدهای صنعتی به کار گرفته و به ایران وارد شد که پیش از این توافق آنها را به كشور نمیدادند. جابهجایی ارز بهبود یافت و قیمت تمامشده پول، كاهش جدی یافت.»
باید گفت که یا این مقام پیشین وزارت صمت درست میگوید یا مقامات دولتی در همین دوره تدبیر و امید که گفتند «دستاورد ما از برجام نزدیک به صفر بوده است» یا اینکه «دستاورد ایران از برجام تقریبا هیچ بوده است» کسانی که اینها را گفتهاند عبارتند از ولی اله سیف، رئیسپیشین بانک مرکزی؛ صالحی رئیسسازمان انرژی اتمی؛ عراقچی عضو تیم مذاکرهکننده و...