kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۳۰۰۸
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۱

کرونا دولت مستعجل نیست(نگاه)



سید محمد امین آبادی
ویروس کرونا برای اولین بار در اواخر دسامبر 2019 (دی 1398) در« ووهان» چین شناسایی شد. مقامات چینی اعلام کردند پیش از این تاریخ، در 17 نوامبر 2019 (26 آبان 98) فردی به این بیماری مبتلا شده و درگذشته است. در مورد منشاء اولیه انتشار این ویروس مطالعات دیگری نیز صورت گرفته که نشان می‌دهد احتمالاً برای اولین بار در اسپانیا و یک سال پیش‌تر از اعلام رسمی شیوع آن در چین، ویروس در اروپا فعال بوده است. در مورد منشاء اولیه انتشار کرونا و این‌که این ویروس هوشمند چگونه خود را با شرایط تطبیق می‌دهد، چگونه تغییر شکل یا ماهیت می‌دهد، چگونه تقویت یا تضعیف می‌شود و چگونه از بین می‌رود مطالعات فراوانی صورت گرفته بسیاری از پژوهشگران علم پزشکی نیز در چهار گوشه دنیا و از جمله کشور عزیزمان با تمام توان به‌دنبال یافتن واکسن کرونا هستند.
اما آنچه که تاکنون مسلّم به نظر می‌رسد این است که کرونا دولت مستعجل نبوده و قرار نیست به این زودی‌ها صحنه را ترک کند. تاکنون نزدیک به 13 میلیون در سراسر جهان به این ویروس آلوده شده و 567 هزار نفر نیز متاسفانه فوت کرده‌اند. به نظر می‌رسد بسیاری از تلاش‌های دولت‌ها برای مهار کرونا تاکنون موفقیت‌آمیز نبوده چرا که در طول 6 هفته گذشته تعداد مبتلایان به این ویروس به 2 برابر افزایش پیدا کرده و این روند تصاعدی همچنان با سرعت ادامه دارد. روز جمعه «مایکل رایان»، مدیر اجرایی برنامه فوریت‌های بهداشتی سازمان جهانی بهداشت هشدار داد «ممکن است بسیاری از کشور‌ها به حالت قرنطینه کامل بازگردند» وی صراحتاً اعتراف کرد «با توجه به شرایط فعلی بعید است که بتوانیم به‌طور کامل این ویروس را نابود و ریشه‌کن کنیم».
کرونا خسارت‌های هنگفتی نیز به اقتصاد کشورهای جهان تحمیل کرده است. در آمریکا اقتصاد این کشور وارد رکود شده بیش از 50 میلیون نفر بیکار شده‌اند و شمار گرسنگان در شهرهای بزرگ این کشور روز به روز در حال افزایش است. در اروپا به گفته مرکل قاره سبز با بزرگ‌ترین بحران بعد از جنگ جهانی دوم درگیر شده است. در آلمان طبق تحقیقاتی که وزارت اقتصاد و انرژی این کشور انجام داده از هر چهار شرکت سه شرکت درگیر تاثیر منفی بحران کرونا شده‌اند و تقریباً نیمی از شرکت‌ها به دلیل کرونا برخی یا تمام مشاغل خود را به‌طور موقت متوقف کرده‌اند. صندوق بین‌المللی پول نیز میلیاردها دلار برای مقابله با پیامدهای این بیماری در نظر گرفته است. در ژاپن دیگر اقتصاد صنعتی دنیا، کرونا بیش از780 شرکت این کشور را ورشکسته و هزاران نفر را بیکار کرده است. در اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، کره جنوبی و کم‌و‌بیش سایر کشورهای توسعه‌یافته نیز دولت‌ها میلیاردها دلار در قالب بسته‌های کمک اقتصادی برای مقابله با تبعات اقتصادی بحران اختصاص داده‌اند. چندی پیش بالاترین مقام بهداشتی آمریکا صراحتاً اعلام کرد که «ما هر کاری که لازم بود و می‌توانستیم انجام دادیم اما کرونا کشور را به زانو درآورده است». بنابراین تنها این ما در ایران نیستیم که درگیر تبعات شدید بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی این بحران هستیم مضاف بر این باید به کسانی که در صف اول مبارزه با کرونا در کشور هستند دست‌مریزاد گفت و دست آنها را بوسید چرا که مدیریت بحران کرونا در ایران در شرایط تحریم‌های بسیار شدید آمریکا صورت می‌گیرد و ما با سایر کشورها در شرایط برابری قرار نداریم که بخواهیم وضعیت خود را با سایر دولت‌ها مقایسه کنیم. تبعات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی کرونا هر روز در تمام جهان وسیع‌تر و وسیع‌تر می‌شود و در این میان تا کشف واکسن این ویروس، همکاری ملت‌ها با دولت‌های خود به‌عنوان تنها راه قطعی مقابله با کرونا شناخته می‌شود. در کشورهایی نیز که تاکنون در مهار این بحران موفق بوده‌اند این فاکتور عامل اساسی بوده است. شیوع موج دوم کرونا نشان می‌دهد که در کشورهایی که در مهار موج اول موفق بوده‌اند تنها با بی‌مبالاتی بخشی از جامعه یا رها کردن پروتکل‌های بهداشتی و لغو محدودیت‌ها شرایط با سرعت هرچه تمام به وضعیت شیوع فراگیر برگشته و تمام زحمات کشیده‌شده بر باد رفته است. لذا با اذعان به این‌که کرونا دولت مستعجل نبوده و ظاهراً قرار نیست به این زودی‌ها عرصه را ترک کند تنها راه مانده، همکاری دولت و ملت و تمامی نهاد‌ها و ارگان‌های مسئول و غیرمسئول برای مهار تبعات بحران است.