kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۲۳۳۴
تاریخ انتشار : ۱۵ تير ۱۳۹۹ - ۲۱:۳۰

ایران با وجود انحصار در تولید زعفران تعیین‌کننده قیمت آن نیست

رئیس ‌شورای ملی زعفران گفت: ایران به رغم داشتن مزیت و انحصار در تولید و تامین زعفران برای بازارهای بین‌المللی، تعیین‌کننده قیمت آن در این بازارها نیست و در این زمینه از قافله عقب مانده است.



محسن احتشام، در دومین جلسه هم‌اندیشی «ساماندهی اقتصاد زعفران» گزارش داد: جامعه هدف کسب و کار زعفران، کشاورزان، صادرکنندگان، مسئولان دولتی و محلی هستند که همه آنان و حتی مصرف کنندگان نیز به نوعی از شرایط موجود در این بخش ناراضی هستند.
وی افزود: عمده دلیل این نارضایتی، نبود ظرفیت و توان لازم برای ثابت نگه داشتن نرخ پایه صادراتی این محصول است به طوری که با روند تغییر نرخ ارز سودی عاید کشاورز زعفران‌کار ایرانی نمی‌شود و تنها دلالان از این بازار نفع می‌برند.
رئیس‌شورای ملی زعفران، کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای را نیز از مشکلات اصلی در حوزه صادرات برشمرد و ادامه داد: گروهی تلاش برای مهار سوداگری در این بخش را انحصارگرایی جلوه می‌دهند این در حالی است که هدف ما، مدیریت فرآیند صادرات زعفران، سازماندهی، ساماندهی و کنترل این بخش است.
وی گفت: صادرکننده زعفران باید عضو اتحادیه صادرکنندگان زعفران باشد و از تمامی قوانین و سیاست‌های تعیین شده توسط تشکل خود در جهت برندسازی، جلوگیری از خام‌ فروشی، جایگاه‌ یابی، کسب ارزش ‌افزوده و‌اشتغالزایی پیروی کند، در غیر این صورت صادرکننده محسوب نمی‌شود.
احتشام افزود: امروز به ثبت جهانی برند زعفران، مدیریت در حوزه صادرات زعفران، استراتژی‌های بازار و بازاریابی آن و سازمان ناظر بر اجرای صحیح این برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات نیاز داریم تا دست دلالان از این بازار کوتاه و ظرفیت‌های این محصول برای کشور بالفعل شود.
دبیر شورای ملی زعفران نیز در این نشست گفت: هزینه برداشت زعفران و جداسازی کلاله از گل با دست برای کشاورزان بسیار زیاد است و این هزینه سنگین توان رقابت را از کشاورز می‌گیرد.
فرشید منوچهری افزود: شورای ملی زعفران نیز بارها درخواست کمک برای تامین تجهیزات و ماشین‌آلات لازم را مطرح کرده اما تاکنون بودجه‌ای برای این منظور اختصاص نیافته است.
دبیر شورای ملی زعفران گفت: نبود دستگاه برای جداسازی پیاز زعفران نیز سبب می‌شود کشاورز به ناچار مازاد پیاز زعفران خود را به قاچاقچیان بفروشد و در ادامه نیز پیاز زعفران ایران به کشورهایی مثل افغانستان راه پیدا می‌کند و بعد از گذشت مدتی این کشور را به رقیب ما در همین حوزه تبدیل می‌نماید.
غلامرضا میری نایب رئیس‌شورای ملی زعفران نیز در این نشست گفت:
یکی از مشکلات صادرکنندگان این است که کشاورزان زعفران را به قیمت ۷۰۰ دلار صادر می‌کنند اما در بازگشت ارز، باید به بانک مرکزی هزار و ۳۰۰ دلار بپردازند، این مشکل از پایه صادراتی نشات می‌گیرد و باید توسط قانونگذار حل و فصل شود.
وی ادامه داد:  لغو عوارض واردات از چین و هندوستان می‌تواند راهکار مناسبی در این حوزه باشد.