همتی:
رشد منفی 6 درصدی اقتصاد در بدبینانهترین حالت هم رخ نمیدهد
رئیس کل بانک مرکزی با رد ادعای صندوق بینالمللی پول نوشت: پیشبینی رشد اقتصادی منفی شش درصد توسط صندوق بینالمللی پول برای سال ۱۳۹۹ ایران، در بدبینانهترین سناریوهای پیشبینی بانک مرکزی هم وجود ندارد.
عبدالناصر همتی در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: آخرین آمار نقدینگی علیرغم تکالیف قانونی تنخواه و هزینههای کرونا در ابتدای سال، حاکی از رشد 6/2 درصدی نقدینگی تا ۱۵ خرداد است. با توجه به اقدامات در دست اجرا پیشبینی میشود که رشد نقدینگی امسال به مراتب کمتر از رشد سال قبل باشد.
وی افزود: صاحبنظران اقتصادی میدانند که در چارچوب جدید سیاست پولی بانک مرکزی کانال انتقال سیاستها، دالان نرخ سود است و هیئت عامل بانک مرکزی سیاست تنظیم نرخها در دالان را به سمت تورم هدف انجام میدهد که مرحله اول آن از شنبه و با افزایش دو واحدی کف دالان انجام میشود.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: پیشبینی رشد اقتصادی منفی شش درصد توسط صندوق بینالمللی پول برای سال ۱۳۹۹ ایران، در بدبینانهترین سناریوهای پیشبینی بانک مرکزی هم وجود ندارد و صندوق همان اشتباه محاسباتی را که برای رشد سال گذشته مرتکب شده بود مجدد تکرار کرده است.
همتی با اشاره به اینکه اگر اشتباه پیشبینی سال قبل را اصلاح میکرد به عدد متفاوتتری از آنچه اعلام کرده، دست مییافت، توضیح داد: به نظرم این پیشبینی با فرض ادامه قرنطینه بوده که چنین چیزی اساساً برای ما در حال حاضر موضوعیت ندارد.
وی اضافه کرد: استفاده از منابع بانک مرکزی در عراق برای خرید کالاهای اساسی در چارچوب روابط دوستانه دو کشور و با تصمیم و نظر ایران انجام میگیرد و تنها بخشی از گشایشهایی است که به تدریج اتفاق خواهد افتاد. برنامهریزی و تلاش برای تامین بهموقع و کافی کالاهای اساسی مورد نیاز مردم را وظیفه ملی خود در بانک مرکزی میدانیم.
گفتنی است، رشد اقتصادی سال جاری از سوی صندوق بینالمللی پول منفی 9 درصد پیشبینی شده بود که براساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار، رشد اقتصادی سال جاری منفی هفت درصد بود. (یعنی پیشبینی صندوق بینالمللی پول با آنچه اتفاق افتاده تفاوت چندانی ندارد) البته اگر رشد بدون نفت را معیار قرار دهیم، رشد اقتصادی براساس آمار بانک مرکزی 1/1 درصد بوده و احتمالا بر همین اساس همتی اعلام کرد صندوق اشتباه محاسباتی داشته است.
با این حال، با توجه به اینکه بخش نفتی بیش از این منفی نمیشود (چراکه صادرات نفتی دیگر به کف خود رسیده) بعید است رشد منفی بخش نفت ادامه داشته باشد و بخشهای دیگر نیز توانستهاند تاثیرات رکود را کمابیش پشت سربگذرانند، برهمین اساس، به نظر میرسد دوره رشد منفی پس از دو سال (97 و 98) به پایان رسیده و به احتمال زیاد رشد سال جاری مثبت شود.