رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس:
خروج از سوئیفت تنها راه برونرفت از تحریم است
پورابراهیمیدر صحن علنی مجلس گفت: نظارت آمریکا بر سوئیفت باعث شده مبادلات ارزی کشورها دچار مشکلاتی شود و از اینرو ایران هم مانند روسیه با ایجاد یک پیامرسان مشترک با کشورهای همسایه از سوئیفت خارج شود که راه خروج از تحریمها همین مسئله است.
دیروز مجلس کار خود را با جلسه غیرعلنی آغاز کرد. امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در این بخش گزارشی درباره مسائل دفاعی و نظامی کشور به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.
محمدباقر قالیباف در ابتدای جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، گفت: جلسه غیرعلنی مجلس از ساعت ۸ صبح با حضور وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برگزار شد. امیر حاتمی در این جلسه، گزارشی درباره حوزه دفاعی و صنعت نظامی کشور به نمایندگان ارائه داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین برخی از نمایندگان نکاتی درباره مسائل حوزه دفاعی در این جلسه مطرح کردند.
در جلسه دیروز وزیرکشور نیز به ارائه گزارش از وزارتخانهای پرداخت که مسئولیت آن را عهدهدار است. پس از سخنان وزیرکشور نمایندگان نیز به ارائه نقطه نظرات خود پرداختند که عمده آنها به مدیریت بحران و آشوب؛ بیتدبیری دولت برای افزایش قیمت بنزین؛ توجه بیشتر وزیر به مدیران جهادی و... اختصاص داشت.
گزارش رئیس کمیسیون اقتصادی
«محمدرضا پورابراهیمی» در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت اقتصادی کشور،گفت: همزمان با تشکیل مجلس یازدهم و از همان ابتدا موضوعات اقتصادی با محوریت رئیس مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در آن جلسات مسائل بازار پول، بازار سرمایه و تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت بررسی شد. همچنین از روز یکشنبه کمیسیونها بهصورت رسمی تشکیل شد و ما جلساتی درباره مسائل ارزی برگزار کردیم و روز گذشته سه جلسه در این راستا تشکیل شد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یکی از جلسات روز گذشته با حضور معاونان اقتصادی وزارت خارجه و مدیران ارشد این وزارتخانه به دلیل ضرورت تقویت دیپلماسی اقتصادی و وظایفی که این معاونت دارد برگزار شد. جلسهای هم با حضور معاونان وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد و گزارشی از آخرین وضعیت تامین کالاهای اساسی ارائه کردند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: امروز بعدازظهر (دیروز سهشنبه) التهابات بازار ارز با حضور رئیس کل بانک مرکزی در کمیسیون اقتصادی بررسی میشود که از رئیس مجلس شورای اسلامی هم دعوت کردیم که در این جلسه حضور یابد.
پورابراهیمی با بیان اینکه دولت به توان داخلی در عرصه اقتصاد توجهی ندارد، اظهار داشت: نگاه دولت طی سالهای اخیر این بوده که حل مسائل اقتصادی به برجام، اینستکس و SPV گره خورده و بر این اساس از ظرفیتهای داخلی غفلت کرده است. این در حالی است که با تکیه بر توان داخلی و اقتصاد مقاومتی مشکلات ارزی قابل مدیریت است. کشور ما حتی اگر نفت هم صادر نکند، توان اقتصادی بسیار زیادی در حوزه غیرنفتی دارد که پاسخگوی نیازهای داخل کشور است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر ضرورت مدیریت منابع ارزی انباشته شده در خارج از کشور گفت: امروز بخش بسیار زیادی از منابع ارزی چه در بخش دولتی و چه در بخش مردمی، در خارج از کشور انباشته شده است که دولت باید سازوکار دسترسی به این منابع را تغییر دهد. دولت باید اجرای پیمانهای پولی دوجانبه و چندجانبه را در دستور کار خود قرار دهد چرا که استفاده از این ظرفیتها یکی از راهکارهای تقویت منابع ارزی کشور است. ما معتقدیم ارزهای دیجیتال باید در داخل تولید شود چرا که این مسئله باعث سرمایهگذاری میشود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره بازار متشکل ارزی گفت: مکانیزمی برای عرضه و تقاضا وجود ندارد و معمولا بانک مرکزی در این حوزه دخالت میکند که این مسئله مشکلاتی را بهوجود آورده است و همچنین عملکرد سامانه نیما نباید بهگونهای باشد که منجر به بیانگیزگی صادرکنندگان شود.
پورابراهیمی تصریح کرد: باید سازوکاری برای تشویق ورود منابع ارزی مردم به بازار ایجاد شود چرا که طبق برآورد ما این منابع حدود ۲۰ میلیارد دلار است. اما متأسفانه تاکنون سیاستهای غلط بانک مرکزی باعث شده است مردم حجم عظیم منابع ارزی در اختیار خود را وارد بازار نکنند.
وی همچنین درباره بورس انرژی گفت: باید مکانیزمی ایجاد شود که وزارت نفت در حوزه بورس انرژی صرفا در زمینه عرضه مداخله داشته باشد و در حوزه تصمیمگیری فعالیتی انجام ندهد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره اقدام روسیه در خروج از سوئیفت تصریح کرد: نظارت آمریکا بر سوئیفت باعث شده مبادلات ارزی کشورها دچار مشکلاتی شود و از این رو ایران هم مانند روسیه با ایجاد یک پیامرسان مشترک با کشورهای همسایه از سوئیفت خارج شود که راه خروج از تحریمها همین مسئله است.
پورابراهیمی تأکید کرد: اگر مشوقهای صادراتی ایجاد کنیم، به راحتی میتوانیم میزان منابع ارزی ناشی از صادرات غیرنفتی را به کوری چشم آمریکا افزایش دهیم چرا که آنان تصور میکنند میتوانند ارز را پاشنه آشیل کشور ما قرار دهند اما ما با حمایت از صادرکنندگان غیرنفتی، ارز را در حوزه نظام اقتصادی تقویت میکنیم.
اولویت مجلس مسایل اقتصادی است
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی دیروز پس از ارائه گزارش رئیس کمیسیون اقتصادی درباره مسائل حوزه اقتصادی کشور، گفت: مردم مطمئن باشند که اولویت اول مجلس یازدهم، حل مسائل اقتصادی و معیشتی مردم است.
وی با بیان اینکه اولویت ما آن است که از ابزارهای نظارتی خود نیز به خوبی استفاده کنیم، افزود: نظارت ما از حوزه اقتصادی آغاز خواهد شد، کاملاًً ملموس و شفاف عملکرد وزرای دولت و سازمانها مورد بررسی قرار میگیرد و مردم مطمئن باشند که به طور دقیق به آنان گزارش خواهیم داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حل مشکلات اقشار ضعیف جامعه برای ما اهمیت زیادی دارد، تصریح کرد: یکی از موضوعات اساسی که ما با آن گرفتار هستیم، مسئله ساختار بودجه است چرا که با این ساختاری که بودجه بسته میشود، چندین دهه است که کسری بودجه داریم و این مسئله مشکلاتی بهویژه نقدینگی لجامگسیخته را در پی داشته و بر این اساس حتماً اصلاح ساختار بودجه در دستور کار اول ما است.
قالیباف متذکر شد: در اولین جلسهای که رئیس سازمان برنامه و بودجه به مجلس آمد و گزارش داد، درباره ساختار بودجه صحبت شد و آنان اصلاح ساختار بودجه را فرستادند. همچنین مجلس جلسات متعددی با مسئولان سازمان برنامه و بودجه گذاشته و اصلاح ساختار بودجه هم جزو اولویتهای اساسی ما است.
وی درباره بازار بورس، اظهار داشت: حتماً دولت و همچنین کمیسیون اقتصادی مجلس باید به این مسئله توجه داشته باشند که باید بازار بورس عمقبخشی شود و بین عرضه و تقاضا، عرضه در اولویت قرار گیرد. باید شرایطی فراهم شود که نقدینگی جذب شده در بازار بورس به سمت تولید حرکت کند که اشتغال پایدار و کنترل تورم را داشته باشیم.
قالیباف بیان کرد: امروز در کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور رئیس کل بانک مرکزی موضوع ارز بررسی میشود و بنده هم در این جلسه شرکت میکنم.
بیانیه نمایندگان
روحالله متفکر آزاد عضو هیئترئیسه مجلس در جلسه علنی دیروز مجلس بیانیه ۲۰۲ نفر از نمایندگان مجلس در واکنش به موضوع ایجاد محدودیتها برای شبکههای برونمرزی صداوسیما را قرائت کرد. در این بیانیه آمده است: چرا به رغم ضرورتهای ناشی از گسترش اقتدار منطقهای و جهانی جمهوری اسلامی، توجهی به افزایش نیازهای زیرساختی و بنیه برنامهسازی رسانههای برونمرزی نشده است و بلکه به جای حمایت موظف از آنها رسانهها در تنگنا نیز قرار گرفتهاند.
امضاکنندگان این بیانیه معتقدند حمایت و پاسداری از رسانهها که به برکت خون شهدای انقلاب اسلامی پا گرفتهاند درخواست همگان بوده و هیچ مسئولی حق ندارد خاکریزهای دیپلماسی رسانهای جمهوری اسلامی ایران را تسلیم دشمن کند.
در بخشی از متن این بیانیه آمده است: «رسانههای برونمرزی کشور که در صف نخست رسانههای مقاومت قرار دارند و متناسب با پیام جهانی انقلاب اسلامی سالهاست در راستای مقابله با ایرانهراسی و اسلامهراسی و نیز معرفی ظرفیتها و واقعیتهای کشور و با تأمین مواضع جمهوری اسلامی فعالیت میکنند، اخیراً یک به یک در حال قطع شدن از ماهواره هستند. در هفتههای اخیر انباشت بدهی ارزی و عدم اقدام عاجل نهادهای مسئول گریبان شبکههای الکوثر، سحر اردو، پرستیوی، آیفیلم انگلیسی و رادیو دری برونمرزی گرفته و موجب قطع پخش آنها در مناطق هدف شده است.»
نامه نمایندگان به رهبرانقلاب
همچنین روحالله متفکر آزاد در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، نامه ۲۳۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مقام معظم رهبری را قرائت کرد.
در این نامه آمده است: اهتمام و حساسیت حضرتعالی در زمینه الگوهای توسعه و پیشرفت بر کسی پوشیده نیست و همواره بر هویت اسلامی- ایرانی و عدالت انقلابی بهعنوان ویژگیهای لاینفک، پیشرفت مطلوب تأکید کردهاید. در طرف مقابل بسیاری اهداف جریان نفوذ نه از طریق جاسوسیهای متعارف که با قالب کردن الگوهای توسعه وارداتی و لیبرال سرمایهداری محقق میشود.
نمایندگان در بخش دیگری از نامه خود آوردهاند: همین جریان خسارت ساز مصالح زیستمحیطی پایتخت معنوی کشور را نیز علیرغم هشدارها و نهی صریح حضرتعالی مورد تهدید قرار داده است. متأسفانه در ماههای اخیر همافزایی غافلانه یا متعمدانه برخی عناصر، مراکز و ایستادگی در برابر مصوبه قانونی شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نور امیدی را که برای اصلاح برخی کج رفتاریهای دو دهه گذشته روشن شده است، تهدید میکند.