تحولات فوقالعاده حوزه تولید تجهیزات پزشکی کشور در سایه مقابله با کرونا
محققان ایرانی محصولی را که در انحصار آمریکا بود تولید کردند
در حال حاضر به همت متخصصان کشور، در حوزه تولید تجهیزات پزشکی مقابله با کرونا شاهد تحولات فوقالعادهای هستیم، از ونتیلاتورهای بومی که نصف قیمت نمونه خارجی تولید میشوند گرفته تا تولید محصول انحصاری آمریکا توسط محققان ایرانی.
به گزارش خبرگزاری فارس، از اوایل اسفندماه ۹۸ نه تنها ایران بلکه تمام دنیا میزبان ویروسی مرموز و کشنده به نام کرونا شدند که سرعت انتشار بالایی دارد و منجر به بیماری و فوت میلیونها انسان در سراسر جهان شد، در این بین تلاشها برای یافتن درمان و مقابله با این ویروس شروع شد.
در ایران با اینکه جامعه پزشکی، کادر درمان و وزارت بهداشت به سرعت حضور پیدا کردند و جزو جهادگران عرصه مبارزه با این ویروس بودند ولی در این بین شاهد تلاش و پشتکار نخبگان کشور نیز در عرصه علم و دانش بودیم، شرکتهای دانشبنیان به خوبی پا به عرصه جهاد گذاشتند، در خط مقدم جبهه حضور پیدا کردند و موفق به ساخت و تولید تجهیزات پزشکی از جمله مواد ضدعفونیکننده، تولید ماسکهای N95 و N99، تولید دستگاه ونتیلاتور (تنفس مصنوعی)، تولید انواع کیتهای تشخیصی و دوربینهای حرارتی شدند و در عرصههای مختلف علمی و پژوهشی خوش درخشیدند به طوری که با اتکا و تلاش این تلاشگران روز به روز شاهد رشد و تعالی این غیورمردان عرصه جهش تولید هستیم تا بتوانیم در عرصههای بینالمللی به خوبی ظاهر شویم.
در حال حاضر به همت متخصصان کشور ما در حوزه تولید تجهیزات پزشکی معتبر نظیر ونتیلاتور و دستگاههای مختلف اتاق عمل شاهد تحولات فوقالعادهای در کشور هستیم به طوری که شرکتهای تولیدکننده اکنون تاییدیههای لازم را دارند و میتوانند محصولات خود را حتی به اروپا صادر کنند. با تولید انبوه شرکتهای دانشبنیان در زمینه ماسک و مواد ضدعفونی نیز در حال حاضر همه بخشهای تولید را در داخل کشور در اختیار داریم و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
سورنا ستاری معاون علمی ریاستجمهوری تاکید دارد که نتیجه همت محققان باعث شده که امروز نسبت به بیماری کرونا و راههای درمان آن به شناخت خوبی دست یابیم و علاوهبر آن، همه تجهیزات پزشکی لازم را نیز توسط شرکتهای دانشبنیان در داخل کشور تولید کنیم.
تولید ماسکهای N95 و N99 با استاندارد آمریکایی
نادر نادری مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان درباره فعالیت این شرکت در مواجهه با بحران کرونا و محصولات تولیدی، میگوید: یکسری از ماسکها با استاندارد اروپایی هستند و ماسکهای N95 و N99 با استانداردهای آمریکایی تولید میشوند که در بحث بیماری کرونا بسیار مهم هستند. در حال حاضر دستگاه الکتروریسی تولید میکنیم که این دستگاه قابلیت تولید N95 را دارد به طوری که یک لایه نانو الیاف روی پارچههای معمولی که ۳۰-۴۰ درصد کارایی دارند را پوشش میدهد و تبدیل به مدیای N95 یا N99 درصد میکند.
ورود ارز به کشور
وی ادامه داد: به نظر من در بحث ماسک مشکل ارز نداشتیم بلکه مشکل اصلی درباره دستگاه الکتروریسی بود که موفق شدیم این دستگاه را تولید کنیم که مشتریان خارجی زیادی دارد. اگر این دستگاه را نداشتیم باید ارز زیادی برای وارد کردن این دستگاه از کشور خارج میکردیم که با شرایط فعلی قیمت این دستگاه چیزی حدود یک میلیون دلار است. در حال حاضر ۶ دستگاه در مجموعه ما فعال هستند که بالغ بر ۶ میلیون دلار است که نه تنها ارز وارد نمیکنیم بلکه صادرات هم داریم و باعث ورود ارز به کشور شدهایم.
تولید هر ۴۵ دقیقه یک دستگاه ونتیلاتور
احمد بهفر مقدم، مدیرعامل شرکت دانشبنیانی است که ونتیلاتور (دستگاه تنفس مصنوعی) تولید میکند و در پارک علم و فناوری خراسان مستقر است، وی درباره دستگاه تنفسی مصنوعی که در بحران کرونا بیش از هر دستگاهی مورد استفاده قرار میگیرد، اظهار داشت: آی سی یو یعنی ونتیلاتور؛ برخی بیماران که بیماریهای زمینهای دارند یا گروههای سنی آسیبپذیر که به آی سی یو احتیاج پیدا میکنند نیاز به دستگاههای ونتیلاتور دارند. در واقع تنفس بیماران توسط این دستگاه تأمین میشود.
وی با تاکید بر اینکه تولیدات ونتیلاتور این شرکت در حال حاضر ۶ برابر قبل از شیوع کرونا شده است، ادامه داد: اقدامات از ۱۵ اسفند ماه موجب شد که از دوم فروردین ماه به خروجی ۳۰ دستگاه در روز برسیم و عزم تولید ۶ برابری از همان روز آغاز شد. در حال حاضر به صورت میانگین، هر ۴۵ دقیقه یک دستگاه ونتیلاتور در این شرکت به تولید میرسد.
کشورهای متقاضی ونتیلاتور ایرانی
بهفر مقدم با بیان اینکه این شرکت برای تولید دستگاهها تاییدیههای داخلی و اروپایی را دریافت کرده است، گفت: ما بر اساس این تاییدیهها، پیش از کرونا، صادرات به کشورهایی همچون عراق، افغانستان، سوریه، یمن، باکو، آذربایجان، گرجستان و بلژیک داشتهایم.
وی با بیان اینکه اکنون که کرونا در کشور شیوع پیدا کرده شرایط صادرات وجود ندارد و اولویت تأمین نیاز کشور است، ادامه داد: اما از کشورهایی مانند روسیه، ایتالیا، اسپانیا تقاضاهایی برای دریافت ونتیلاتور ایرانی به شرکت ما شده است.
بهفر مقدم با تاکید بر اینکه این دستگاه از نظر کیفیت و قابلیت سر سوزنی با نمونههای خارجی تفاوتی ندارد، افزود: بنابراین، این دستگاه بر اساس استانداردهای روز دنیا تولید میشود.
ونتیلاتور ایرانی نصف قیمت نمونه خارجی
وی با تاکید بر اینکه این دستگاه با قیمتی رقابتی به تولید میرسد، خاطرنشان کرد: قیمت هر ونتیلاتور ایرانی ۲۰۰ میلیون تومان است یعنی برابر با یک دوم قیمت نمونه خارجی؛ به عبارتی با خرید نمونه داخلی ۵۰ درصد صرفهجویی ارزی داریم.
ظرفیت تولید دستگاه تصویربرداری حرارتی برای تمام نیاز کشور
محسن کارگر مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان درباره تولید دوربین حرارتی توسط جوانان فعال و پویا در این شرکت گفت: با حضور یک تیم ۶-۵ نفره موفق به تولید دستگاه تصویربرداری حرارتی شدیم. نخستین دوربین در زمان شروع بیماری کرونا ساخته شد به طوری که این دستگاه حرارت بدن را اندازهگیری میکند و افرادی را که دچار تب باشند را در زمان عبور شناسایی و از بقیه افراد جدا میکند.
به گفته وی، این حرارت سنج در مکانهای پرتردد و شلوغ همچون فرودگاهها، ایستگاههای مترو و سامانههای مسافربری مورد استفاده قرار میگیرد و به دلیل ازدحام جمعیت نمیتوان دمای بدن افراد را به صورت تک به تک اندازه گرفت و در واقع یک اندازه گیری سریع حرارت بدن است.
کارگر با بیان اینکه محدودیتی در تولید دوربین حرارتی وجود ندارد، افزود: عمده قطعات ساخت این دستگاه داخلی است و به هر میزان که کشور نیاز داشته باشد، میتوانیم تولید داشته باشیم.
تولید محصول انحصاری آمریکا توسط محققان ایرانی
اردوان اسداللهی نیز مدیرعامل شرکت دانشبنیان دیگری است که تولیدکننده کیتهای تشخیص کرونا هستند.
وی در مورد قیمت این کیتها گفت: نمونه خارجی کیتهای وایرال توسط شرکت معتبر آلمانی تولید میشود که قیمت آن حدود پنج میلیون تومان است اما کیتهای تولیدی این شرکت دانشبنیان یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است به طوری که کیفیت کیتهای ما با کیتهای خارجی برابری میکند.
به گفته اسداللهی، مادهای به نام پلیای که انحصاری است و فقط شرکت سیگمای آمریکا آن را تولید میکند. این شرکت آمریکایی اعلام کرده است در هیچ کدام از شعبات خود در کل دنیا تا پایان ماه می حتی یک میلیگرم از این مواد را تحویل نمیدهد و این مادهای است که در کیتها استفاده میشود و در کیفیت کیتها بسیار تاثیرگذار است و جوابدهی آزمایشات را تا دو برابر بهتر میکند.
وی اظهار داشت: شرکت ما موفق شد پلیای را تولید کند و کیفیت کیتهای تولیدی ما نسبت به کیتهای چینی و خارجی بهتر است. شرکت ما موفق شد با مواد اولیه ایرانی که در دسترس است کیتی را تولید کند که بهترین کیفیت در حد بهترین برندهای جهانی را داشته باشد و در حال حاضر با قرار دادن RNA کریر در کیتها محصول با کیفیت در حد بازارهای جهانی را تولید میکند و برای صادرات پیشنهاداتی داشتهایم.
خودکفایی ایران در تولید تجهیزات مقابله با کرونا
در همین حال، رئیسسازمان غذا و دارو با تاکید براینکه امروز در زمینه مبارزه با کرونا در حوزه تامین دارو، ماسک، کیتهای تشخیص، مواد ضد عفونی و الکل خودکفا هستیم، گفت: با تولید انبوه شرکتهای دانشبنیان و کارخانجات داروسازی، در شرایط صادرات بسیاری از این محصولات قرار داریم.
به گزارش وبدا، محمدرضا شانهساز، افزود: پیشرفت دانش پزشکی و داروسازی در کشور به مرحلهای رسیده است که هر دارویی در دنیا تولید میشود، ظرف کمتر از دو سال در ایران به مرحله بومیسازی و تولید انبوه میرسد.