kayhan.ir

کد خبر: ۱۸۱۴۷
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۷

ظریف: دنبال توافق هستیم اما نه به هر قیمتی

مذاکرات وین 6 در هشتمین روز این گفت‌و‌گو‌‌ها با دیدارهای فشرده عراقچی و اشمید به منظور نگارش پیش نویس توافقنامه جامع هسته‌ای پیگیری شد.


 دیروز (چهارشنبه) و در ادامه رایزنی‌های انجام شده در وین در ششمین دور مذاکرات ایران و 1+5، رایزنی سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و هلگا اشمید معاون کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به منظور نگارش متن پیش نویس توافقنامه جامع هسته‌ای انجام شد. برخی گزارش‌های تائید نشده نیز حاکی از آن است که کلیات متن  توافق نهایی نوشته شده و اکنون دو طرف در حال نهایی کردن یک یک موضوعات مندرج در آن هستند.
با این حال، گزارش‌های موجود نشان می‌دهد هیچ یک از دو طرف هنوز در موقعیتی نیست که بتواند به روشنی بگوید در روز 31 تیر چه اتفاقی رخ خواهد داد.اختلافات اساسی درباره ظرفیت غنی سازی، فردو، اراک، نحوه لغو تحریم‌‌ها و طول زمان گام نهایی هنوز حل و فصل نشده است.
اصلی‌ترین شکاف میان دو طرف درباره مسئله غنی سازی رخ داده است که ایران اصرار دارد ظرفیت فعلی خود را حفظ کند و آن را در سال‌های آینده طبق یک توافق به تدریج تا اندازه 190 هزار سو توسعه دهد، اما غربی‌‌ها عددی بین 3-10 هزار ماشین را مدنظر دارند.
ظریف: نزدیک به 50 درصد توافق کرده‌ایم
ظریف بعد از دیدار شامگاه سه‌شنبه خود با اشتون گفت: الان می‌توانیم بگوییم که شاید نزدیک به 50 درصد متن مورد توافق باشد که البته این به آن معنا نیست که ما روی نقاط اختلافی به نتیجه رسیده‌ایم.
وی در خصوص بیانات مقام معظم رهبری در حمایت و اعتماد به تیم هسته‌ای کشورمان گفت: ما همواره قدردان حمایت‌های مقام معظم رهبری هستیم  و اگر حمایت‌های مقام معظم رهبری نبود هیچ توفیقی در مذاکرات هسته‌ای امکان‌پذیر نبود و رهنمودهایی که ایشان هم به صورت خصوصی به اعضای تیم ارائه فرمودند و هم نکاتی که در بیانات دیروزشان و در بیانات قبلی شان هم مطرح کردند حتما چراغ راه ما برای رسیدن به راه‌حل خواهد بود و لازم است این بیانات و این دیدگاه‌هایی که از طرف ایشان مطرح شد مبنای کار همه دست اندرکاران قرار بگیرد.
ظریف  با بیان اینکه تیم مذاکره کننده اجازه نخواهد داد به حقوق مردم ایران دست اندازی شود، گفت: بحث در مورد همه موضوعات ادامه دارد و همانطور که مقام معظم رهبری با محبت و لطف همیشگی شان مطرح کردند تیم مذاکره کننده با عنایت به حقوق مردم اجازه نخواهد داد که در مورد حقوق مردم ایران دست اندازی صورت بگیرد.
ظریف که با واحد مرکزی خبری در وین گفت‌وگو می‌کرد، گفت: امیدواریم که در صورتی که طرف مقابل آمادگی داشته باشد این واقعیات را ببیند، حرف‌های ما را جدی توجه بکند و بپذیرد که مردم ایران هیچگاه در مقابل فشار، عقب‌نشینی نکردند، بهترین راه برای گفت‌وگو با مردم ایران راه تکریم و احترام و تلاش برای رسیدن به فهم متقابل است، اگر به این نتیجه برسند که ما امیدواریم اینکار در همین چند روزه تبلور پیدا بکند، رسیدن به راه‌حل ممکن است .
ظریف گفت: البته ما برای ر سیدن به راه‌حل به هر قیمتی آمادگی نداریم، ما روی حقوق‌مان ایستادگی می‌کنیم، اما واقعا تلاش هم می‌کنیم که یک راه‌حل قابل قبول و متین، منطقی و دراز مدت و پایدار پبدا بکنیم، به خاطر اینکه دنیا به این واقعیت برسد که راه‌حلی که تحمیلی باشد راه‌حل نیست و اگر برای یک مدت کوتاهی هم بتوانند از یک راه‌حل تحمیلی استفاده کنند این راه‌حل هیچ گاه پایدار نخواهد بود.
ظریف افزود: شاید روی موضوعات مهم هنوز فاصله‌‌ها زیاد باشد، اما دوستان ما لااقل توانسته‌اند متن‌‌ها را بهم نزدیک کنند تا تصمیم‌گیران سیاسی بدانند چند موضوع باقی مانده است تا روی آن موضوعات باید به نتیجه برسند.
ظریف در پاسخ به این سؤال که 12 روز به پایان ضرب الاجل باقی مانده است، فکر می‌کنید در این مدت بتوان به نتیجه رسید و همچنین اخبار حاکی از آن است که وزرای ۱+۵ اواخر همین هفته در وین حاضر خواهند شد، افزود: من احساس می‌کنم که اگر وزرای خارجه تصمیم بگیرند به وین بیایند برای رسیدگی به موضوعات نهایی نیست، بلکه برای این است که از آخرین تحولات اطلاع حاصل کنند.
مایکل مان: تصمیمی برای حضور وزرا در وین گرفته نشده است
در حالی که طی روزهای اخیر اخبار جسته و گریخته‌ای مبنی بر حضور وزرای خارجه کشورهای گروه1+ 5  در وین در رسانه‌های غربی منتشر شده و اظهارات ظریف نیز موئید این خبر بود اما مایکل مان سخنگوی اشتون اعلام کرد هنوز تصمیمی برای حضور وزرای خارجه در وین گرفته نشده است.
به گزارش تسنیم ؛ مایکل مان به خبرگزاری فرانسه گفت: هنوز تصمیمی برای حضور وزرا در وین گرفته نشده است.
به گفته وی کاترین اشتون در حال بررسی است تا از وزرای خارجه برای حضور در مذاکرات وین دعوت کند اما هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده است.
مان افزود: اشتون  زمان حضور وزرای خارجه با موازات پیشرفت گفتگو‌ها را بررسی می‌کند اما تاکنون هیچ تصمیمی گرفته نشده است.
خبرگزاری‌های رویترز و شینهوا در روزهای گذشته به نقل از منابع مطلع دیپلماتیک اعلام کرده بودند که احتمالا وزیر خارجه آمریکا و سایر کشورهای عضور گروه ۱+۵ در روزهای آتی به مذاکرات هسته‌ای ایران در وین خواهند پیوست.
جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز با اشاره به گزارش‌های خبری روزهای اخیر درباره احتمال حضور جان کری وزیر خارجه این کشور در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ اعلام کرد که هنوز تصمیمی برای سفرکری به وین اتخاذ نشده است.
یک مقام بلندپایه کاخ سفید نیز روز سه‌شنبه در کنفرانس روزنامه صهیونیستی هاآرتص موسوم به «اسرائیل، برای صلح» بار دیگر بر تعهد واشنگتن نسبت به حفظ امنیت اسرائیل تأکید کرد و ضمن تکرار ادعا‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت کشورش از تمامی ابزارهایی که در اختیار دارد برای جلوگیری از برنامه هسته‌ای ایران استفاده خواهد کرد.
فیلیپ گوردون، مسئول هماهنگی امور مربوط به خاورمیانه، شمال آفریقا و منطقه خلیج فارس در کاخ سفید، در همین راستا جلوگیری از برنامه هسته‌ای ایران را از جمله مهم‌ترین تعهدات آمریکا به رژیم صهیونیستی دانست و گفت: در فاصله دو هفته مانده به اتمام موعد طرح اقدام مشترک، نمی‌توانیم از حصول توافق مطمئن باشیم، اما می‌توانیم تضمین کنیم که کف مطالبات ما تغییری نکرده است: هر گونه توافق، بایستی ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز دارد و ایالات متحده از تمامی ابزارهای اختیارات ملی‌اش برای نیل به این هدف استفاده خواهد کرد.
پایگاه خبری کنگره«هیل» نیز  در تحلیلی نوشت: اختلافات آمریکا و ایران فراتر از موضوع هسته‌ای است.
بر اساس گزارش این پایگاه تحلیلی  مشکلات ما با ایران فراتر از توافق هسته‌ای است. حتی اگر ما عصایی جادویی داشتیم و همه پروژه هسته‌ای را ناپدید کنیم باز هم باید با نظامی اسلامی که به ما اعلام جنگ کرده  رقابت کنیم که از خاورمیانه تا آمریکای جنوبی حضور دارد.
بر اساس گزارش این پایگاه تحلیلی یک راهبرد جدی پس از توافق هسته‌ای باید حمایت از اپوزیسیون داخلی باشد. رهبران ما باید موضوعات مهمی را در نظر داشته باشند؛ نه اینکه توافقی محدود را به عنوان پیروزی سیاست خارجی به ما ارائه کنند.
فرانسه: بین روسیه و غرب
 در وین اختلاف وجود دارد
یک دیپلمات فرانسوی نیز  در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز از وجود اختلاف نظر میان کشورهای غربی و روسیه در نحوه پیشبرد مذاکرات هسته‌ای خبر داده، اما گفته است که این اختلاف در حال برطرف شدن است.
خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه به نقل از منابع دیپلماتیک فرانسوی از اختلاف میان کشورهای غربی و روسیه در مورد نحوه پیشبرد مذاکرات هسته‌ای با ایران خبر داد.اظهارات این دیپلمات فرانسوی پس از آن بیان شد که «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه از وجود اختلاف در مذاکرات خبر داد و گفت مسائل اصلی همچنان بین طرفین حل‌نشده باقی مانده است.