عضو شورای راهبردی نظام مالیاتی:
دولت و مجلس ارادهای برای اخذ مالیات از ثروتمندان ندارند
عضو شورای راهبردی نظام مالیاتی گفت: در مصوبات مجلس هیچ ارادهای بر اخذ مالیات از ثروتمندان و جلوگیری از فرار مالیاتی نبوده است. یعنی نه دولت در این رابطه لایحهای تهیه کرده و نه مجلس طرحی داده است.
به گزارش فارس، محمدرضا یزدیزاده در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد در پاسخ به این سؤال که چرا در مورد تحقق درآمد مالیاتی در بودجه تردید وجود دارد گفت: درآمد مالیاتی که امسال محقق میشود حدود 130 هزار میلیارد تومان است که این رقم برای سال آینده رشد 25 تا 30 درصدی داشته است. به نظرم میرسد که بودجه 99 از طریق معادله مجهول جلو رفته است. یعنی گفتیم هزینهها اینقدر است، خب هزینهها را که کاری نمیتوانیم بکنیم، درآمد مالیاتی هم این رقم باشد. به نظرم بیشتر سعی بر این بوده که بودجه را متعادل نشان دهند. ولی مسلم است که بین 100 تا 150 هزار میلیارد تومان این بودجه با کسری مواجه خواهد بود.
وی تصریح کرد: گفته شده است این کسری را با درآمد مالیاتی جبران میکنند و سیستم اقتصادی کشور ظرفیت مالیاتی دارد. شاخص اندازهگیری سهم مالیات، شاخص مالیات به تولید ناخالص داخلی است که نشان میدهد که چه درصدی از تولید ناخالص داخلی تولید در هر کشوری را مالیات میگیرند. این شاخص در ایران زیر 8 است. در افغانستان 9/2 است. پاکستان 14/2 است. من به سایر کشورهای صنعتی کاری ندارم که مثلا فرانسه 45 درصد است. در واقع متوسط کشورهای صنعتی 35 درصد است و یا حتی ارمنستان 21 درصد، آذربایجان 13/5 درصد و ترکیه 25 درصد است. اگر سیستم مالیاتی ما حتی مثل پاکستان عمل کند، بودجه ما از نفت رها میشود.
کمپینهای انتخاباتی؛ چرایی عدم اخذ مالیات از سرمایهدارها را نشان میدهد
در ادامه محمد صادق شهبازی کارشناس اقتصادی با اشاره به عدم اراده برای ساماندهی معافیتهای مالیاتی گفت: مشکل اصلی ما این است که ارادهای در کشور برای این ماجرا از سوی دولت و مجلس نیست. البته منظورم این دولت و این مجلس نیست. کلاً دولتها و مجلسهای ما هیچ وقت انگیزهای برای این ماجراها ندارند. زیرا اخذ مالیات بر درآمد، مالیات بر ثروت، مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر ارزش زمین و سود سپرده اقشار ثروتمند را هدف قرار میدهد. اقشار ثروتمند چه کسانی هستند؟ کسانی هستند که موقع انتخابات پول میدهند و لیستها را شکل میدهند. اگر بنا باشد معافیت مناطق آزاد و مشوقهای مالیاتی را از وارداتچیها و خامفروشیها برداریم، آنها در زمان انتخابات از افراد حمایت نخواهند کرد.
وی افزود: وارداتچیها، خامفروشها، سلبریتیها، وکلا، پزشکها و انبوهی از کسانی که این شبکه ثروتمندان و سرمایهداری ایرانی را شکل دادهاند با مسئولین در رابطه هستند.کمپینهای انتخاباتی نشان میدهد که چرا دولت از سرمایهدارها مالیات نمیگیرد. کافی است بیانیههای انتخاباتی حمایت از کاندیداها را نگاه کنید. این قبیل افراد را مشاهده خواهید کرد. کدام آدم عاقلی منافع افرادی که از او حمایت کردهاند را محدود میکند؟! بنابراین در زمان اخذ مالیات هم سراغ مردم مستضعف، کارگر، کارمند و کاسب میروند.
شهبازی خاطر نشان کرد: قرار بود در مملکت از دلالی مالیات بگیرند، وزیر راه به مجلس نامه نوشت و اجازه داده نشد که بر این موضوع مالیات بسته شود. در نتیجه قیمت زمین و مسکن افزایش یافت. بنابراین باید این مسائل را در انتخابات و حمایتهای این مدلی جستوجو کرد. این سؤال مطرح است که مؤسسات کنکور چرا باید جزء هنرمندان حساب شوند و معافیت بگیرند؟ اینها چه تولید فرهنگی و هنریای دارند؟ برای جواب به این سؤال به کمپینهای انتخاباتی نگاه کنید که چه کسانی کنار کاندیداها دست تکان میدهند و عکس میگیرند.
وی بیان کرد: اگر ارادهای بر اخذ مالیات بود باید اثر آن را در بودجه شاهد بودیم. اما همه دولتها و مجلسهای ما به پول مفت نفت معتاد هستند. هیچ اصلاحی برای قضیه مالیاتی وجود ندارد. چنانکه وقتی یک عده سلبریتی کمپین سیاسی راه میاندازند ما عقبنشینی میکنیم و معافیتها را دست نخورده باقی میگذاریم.
در ادامه یزدی زاده خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری در سال 1393 بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح کرد و بر اخذ مالیات از ثروتمندان و جلوگیری از فرار مالیاتی تاکید کردند. الان بعد از 5 سال چیزی تغییر نکرده است. بنابراین باید دولت پاسخگو باشد. مشکل این است که در مصوبات مجلس هیچ ارادهای بر این موضوع نبوده است. یعنی نه دولت در این رابطه لایحهای تهیه کرده و نه مجلس طرحی ارائه داده است.
عضو شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور گفت: در حال حاضر ارزش اتومبیلهای لوکس در کشور 6 تا 7 برابر ارزش پالایشگاه ستاره خلیجفارس است که 370 هزار بشکه در روز خوراک مصرف میکند. یعنی اگر ما پول مالیات بر اتومبیلهای لوکس را در صنعت نفت سرمایهگذاری کرده بودیم و پالایشگاه میساختیم امروز یک بشکه هم لازم نبود نفت خام صادر کنیم و تمام نفت ما به فرآورده تبدیل میشد.
یزدیزاده با اشاره به بحث فرار مالیاتی بیان کرد: در اقتصاد شفاف ایران حدود 35 تا 40 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی وجود دارد. در اقتصاد زیرزمینی این رقم قطعاً نزدیک به 100 هزار میلیارد تومان است. بنابراین ما میتوانیم بدون فشار به تولید و اقشار متوسط و ضعیف، بودجه دولت را از مالیات بگیریم. بر این اساس اقتصاد ایران مستند خواهد شد. منوط به اینکه اجازه تراکنشهای غیرشفاف داده نشود.