ماه رمضان در شیراز
مردم استان فارس ماه مبارک رمضان را با آداب و رسوم خاصی مثل «کلوکاندازون»، «روزوالون» و «جمعه الوداعی» آغاز و به پایان میبرند، آدابی که از جمعه آخر ماه شعبان آغاز و تا جمعه آخر ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
در استان فارس و بهویژه شهر شیراز رسم بر این است که آخرین جمعه ماه شعبان که به کلوکاندازون معروف است مردم به دامان طبیعت، گردشگاهها، کوه و باغها رفته و به تفریح و شادی میپردازند.
اگر در بین افراد فامیل کدورتی وجود دارد در مراسم کلوکاندازون و پیش از آغاز ماه مبارک رمضان این کدورت را برطرف میکنند. عموما مردم استان فارس و شیراز روزه خود را با انواع عرقیات گرم مثل گاوزبان، طارونه، نسترن، بهارنارنج، گلاب و یا شیر و خرما باز میکنند، علاوه بر این بانوان شیرازی انواع ترشی، مربا و نانهای مختلف را برای رمضان آماده میکنند.
غذاهای معروفی که در ماه رمضان در شیراز تهیه میشود قنبرپلو، کلمپلو و کوفتههلو است و نان گتک، یوخه، نان چایی، ترحلوا، رنگینک و زولبیا بامیه شیرازی نیز بر سر سفره افطاری گذاشته میشود.در استان فارس و شهر شیراز در قدیم رسم بر این بود که با یک ساز مخصوص مردم برای سحر بیدار میشدند این رسم هنوز هم در برخی شهرستانها وجود دارد.افطاری دادن در ماه رمضان بهویژه در محافل خانوادگی و به صورت دستهجمعی در شیراز بسیار مرسوم است.
میهمان شدن بر سر سفره افطار و افطار کردن دستهجمعی حتی در فصل تابستان در فضاهای سبز و پارکها از دیگر رسوم مردم شیراز است.
روزوالون رسم زیبای شیرازیهاست که براساس این رسم خانواده تازه داماد در سینیهای مخصوص انواع شیرینی، نبات، نقل و افطاری برای خانواده عروس میفرستند.یکی از نکات جالب در آداب و رسوم ماه رمضان این است که در بعضی از مساجد شیراز شب زندهداری در همه شبهای ماه مبارک رمضان برگزار میشود و این رسمی که از قدیم باب بوده و با اینکه تعداد این مساجد زیاد نیست، اما با این حال سالهای سال است که جمعی از مؤمنان در این اماکن هر شب احیا گرفته و مشغول تلاوت قرآن، دعای شریف ابوحمزه ثمالی و جوشنکبیر می شوند. رسم جمعه الوداعی رسم جالبی است که تنها در شیراز برگزار میشود بانوان شیرازی در جمعه پایانی ماه رمضان پس از راهپیمایی روز قدس به مسجد فتح و مسجد جامع عتیق شیراز رفته و دعا کرده و قرآن میخوانند و حاجات خود را از خداوند میطلبند. در عید سعید فطر نیز مردم شیراز پس از برگزاری نماز مخصوص عید فطر و دعای وحدت به منزل بزرگترها رفته و صلهرحم به جای میآورند.
اگر در بین افراد فامیل کدورتی وجود دارد در مراسم کلوکاندازون و پیش از آغاز ماه مبارک رمضان این کدورت را برطرف میکنند. عموما مردم استان فارس و شیراز روزه خود را با انواع عرقیات گرم مثل گاوزبان، طارونه، نسترن، بهارنارنج، گلاب و یا شیر و خرما باز میکنند، علاوه بر این بانوان شیرازی انواع ترشی، مربا و نانهای مختلف را برای رمضان آماده میکنند.
غذاهای معروفی که در ماه رمضان در شیراز تهیه میشود قنبرپلو، کلمپلو و کوفتههلو است و نان گتک، یوخه، نان چایی، ترحلوا، رنگینک و زولبیا بامیه شیرازی نیز بر سر سفره افطاری گذاشته میشود.در استان فارس و شهر شیراز در قدیم رسم بر این بود که با یک ساز مخصوص مردم برای سحر بیدار میشدند این رسم هنوز هم در برخی شهرستانها وجود دارد.افطاری دادن در ماه رمضان بهویژه در محافل خانوادگی و به صورت دستهجمعی در شیراز بسیار مرسوم است.
میهمان شدن بر سر سفره افطار و افطار کردن دستهجمعی حتی در فصل تابستان در فضاهای سبز و پارکها از دیگر رسوم مردم شیراز است.
روزوالون رسم زیبای شیرازیهاست که براساس این رسم خانواده تازه داماد در سینیهای مخصوص انواع شیرینی، نبات، نقل و افطاری برای خانواده عروس میفرستند.یکی از نکات جالب در آداب و رسوم ماه رمضان این است که در بعضی از مساجد شیراز شب زندهداری در همه شبهای ماه مبارک رمضان برگزار میشود و این رسمی که از قدیم باب بوده و با اینکه تعداد این مساجد زیاد نیست، اما با این حال سالهای سال است که جمعی از مؤمنان در این اماکن هر شب احیا گرفته و مشغول تلاوت قرآن، دعای شریف ابوحمزه ثمالی و جوشنکبیر می شوند. رسم جمعه الوداعی رسم جالبی است که تنها در شیراز برگزار میشود بانوان شیرازی در جمعه پایانی ماه رمضان پس از راهپیمایی روز قدس به مسجد فتح و مسجد جامع عتیق شیراز رفته و دعا کرده و قرآن میخوانند و حاجات خود را از خداوند میطلبند. در عید سعید فطر نیز مردم شیراز پس از برگزاری نماز مخصوص عید فطر و دعای وحدت به منزل بزرگترها رفته و صلهرحم به جای میآورند.