kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۶۹۱۰
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۲
کارشناس اقتصادی:

اظهارات مسئولان دولت موجب گرانی دلار شد

یک کارشناس اقتصادی گفت: بازار ارز از وقایع داخلی و خارجی تأثیر می‌پذیرد، بنابراین زمانی که دولتی‌ها اعلام می‌کنند « بدون نفت نمی‌توانیم اداره کنیم»، به بازار سیگنال منفی داده می‌شود.




سید بهاءالدین حسینی‌هاشمی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، درخصوص دلایل افزایش قیمت ارز در بازار آزاد، اظهار داشت: بازار ارز تابع عرضه و تقاضاست و هر زمان یکی از این متغیرها تغییر کند، قیمت ارز نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد، هرچند افزایش قیمت دلار در هفته‌های اخیر دلیل اقتصادی و علمی ندارد و بیشتر ریشه سیاسی دارد.
وی با تأکید بر مشخص بودن منابع ارزی ایران، افزود: بازیگران ارزی نیز در بازار شناخته‌شده‌اند؛ ضمن آنکه بازار ارز از وقایع داخلی و خارجی تأثیر می‌پذیرد، بنابراین زمانی که دولتی‌ها رسماً اعلام می‌کنند که «اداره کشور مشکل است و بدون نفت نمی‌توانیم اداره کنیم»، به بازار سیگنال منفی داده می‌شود.
این کارشناس اقتصادی ضمن اشاره به اینکه محدودیت‌ها برای نقل و انتقال ارز نیز در نوسان قیمتی دلار مهم است، گفت: بازار نیما در ماه‌های اخیر درحال تقویت بود ولی بعد از تغییر شرایط برای عرضه ارز در این بازار، استقبال کم و بعد از آن در مقطعی قیمت‌های بازار آزاد از نیما ارزانتر شد.
وی با بیان اینکه تقاضاهای نیمایی در هفته‌های اخیر به ‌سمت بازار آزاد رفت، تصریح کرد: همچنین مشخص شدن درآمدهای ارزی در بودجه 99، پایان سال میلادی، زمان واریز شهریه‌های دانشگاهی برای ترم جدید، مسافرت‌های نوروزی، دورنمای منابع ارزی، صادرات نفت و البته افزایش قیمت بنزین از دیگر دلایل افزایش قیمت دلار در هفته‌های
اخیر است.
حسینی‌هاشمی راجع به اهمیت افزایش قیمت بنزین در تشدید نوسانات ارزی گفت: افزایش قیمت بنزین تأثیر زیادی روی سایر قیمت‌ها دارد هرچند دولت تلاش دارد از طریق سرکوب قیمت‌ها مانع از افزایش قیمت کالا و خدمات
بعد از افزایش قیمت بنزین شود ولی در این زمینه چندان موفق نبوده است.
این فعال اقتصادی با تصریح به تورم 8- 9درصدی افزایش قیمت بنزین در سایر کالاها و خدمات، ادامه داد: اعلام شده،
بعد از افزایش قیمت بنزین، صرفه‌جویی 20- 30 میلیون لیتری در مصرف بنزین داشته ایم، بنابراین دولت می‌تواند تدابیری برای افزایش صادرات بنزین به کشورهای همسایه و ورود درآمدهای ارزی جدید به کشور داشته باشد تا از این طریق بازار ارز هم به آرامش برسد.
وی ضمن تأکید بر اینکه اقتصاد به‌شدت تحت تأثیر آرامش سیاسی است، افزود: چالش‌های داخلی تأثیر مستقیم در بازار ارز دارد، بنابراین اتفاقاتی که در هفته‌های اخیر رخ داد بی‌تأثیر در رفتار مردم و نگرانی‌ها درخصوص آینده قیمت‌ها نبوده است.
همچنین رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی نوسانات هفته‌های اخیر ارز را تاحدی طبیعی دانست و گفت: در طول چند ماه اخیر شاهد ثبات نسبی بودیم و نوسانات چند هفته اخیر نیز جزئی از همین نسبیت است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، طهماسب مظاهری ضمن علت یابی نوسانات ارز در هفته اخیر اظهار کرد: ثبات به معنای ساکن بودن و دارا بودن یک عدد ثابت نه در ایران و نه در هیچ کشوری نیست و هر کشوری متناسب با شاخص‌های پولی و بانکی و نیز تولید ناخالص، نرخ ارز را در نوسان می‌بیند.
وی با اشاره به اقدامات یک سال اخیر بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی اجازه داد نرخ ارز از پایه و مقررات اقتصادی تبعیت کند و سیاست غلط شش سال گذشته که بر اساس سرکوب نرخ ارز بود را پیش نگرفت.
وی سیاست‌های قبل از همتی را حراج ارز کشور خواند و افزود: این کار درستی از سوی بانک مرکزی بود که با تشویق صادرکننده‌ها تامین ارز بازار را بهبود بخشید.
مظاهری نقدینگی و بودجه دولت را دو شاخص مهم در نوسان نرخ ارز برشمرد و گفت: متاسفانه رشد نقدینگی بالای 25 درصد بود و وقتی چاپ پول صورت می‌گیرد، طبیعتا قیمت واحد ارز را بالا می‌برد.
وی ادامه داد: بانک مرکزی یک کار درست انجام و اجازه داد شاخص‌های اثرگذار از جمله نقدینگی در قیمت ارز با آرامش و نوسان نه چندان شدید که در ارز جهانگیری شاهد بودیم، اثر خود را بگذارد و از سیاست سرکوب نرخ ارز تبری جست و باید همتی را تشویق کرد که این کار را ادامه دهد.
مظاهری اضافه کرد: اگر دولت موفق شود در مسائل مالی و بودجه و هزینه‌ها صرفه‌جویی کرده و منابعی غیر از بانک مرکزی را برای خود تامین کند، رشد نرخ ارز با ثبات بیشتری روی می‌دهد.
وی دستور اداری و تزریق ذخایر ارزی را به فنری تشبیه کرد که روزی جهشی خطرناک خواهد داشت و خاطرنشان کرد: اگر دولت در چاپ پول ناپرهیزی کند، نرخ ارز نیز بالا خواهد رفت و باید از بانک مرکزی درخواست شود در این راستا
مراقبت نماید.