آبشار «ویکتوریا» در حال خشک شدن
در سال ۲۰۱۹ حجم آب آبشار ویکتوریا یکی از جاذبههای گردشگری دنیا به نصف کاهش پیدا کرده است.
رئیسجمهوری زامبیا هشدار داد که آبشار ویکتوریا، از عجایب طبیعی جهان، ممکن است روزی خشک شود، مگر آنکه برای مقابله با بحران تغییرات اقلیمی اقدام فوری انجام گیرد.
به گزارش ایندیپندنت، ادگار لونگو گفت: خشکسالی باعث کاهش سطح آب این آبشار (که در مرز کشورهای زامبیا و زیمبابوه قرار دارد) به کمترین میزان خود در ۲۵ سال اخیر شده است.
هر دو کشور برای تأمین برق به انرژی برقابی نیروگاههای «سدکاریبا» وابستهاند که بر روی رودخانه «زامبزی» در بالادست این آبشار احداث شده است و هر دو کشور همواره با مشکل قطعی برق مواجه بودهاند.
این آبشار در فصل خشک معمولا بیآب میشود، اما مسئولان میگویند که امسال کاهش سطح آب آبشار بیسابقه بوده است.
وزارت محیط زیست، اقلیم و گردشگری زیمبابوه اعلام کرده است که متوسط حجم آب آبشار در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است.
آقای لونگو در مصاحبه با شبکه اسکارنیوز در لوساکا، پایتخت زامبیا، گفت: «آیا میخواهیم رود زامبزی را بدون آبشار عظیم ویکتوریا به دست آیندگان بسپاریم؟ آیا میخواهیم آفریقا و نسل بعد دیگر اثری از این آبشار عظیم نبینند؟ این را میخواهیم؟ میتوانیم همین الان سعیمان را بکنیم و دست به اقداماتی بزنیم.» در ماه اکتبر، رئیسجمهوری زامبیا عکسی از این آبشار در توییتر منتشر کرد که در آن، از نمای صخرهای آبشار، فقط باریکهای آب به پایین میریخت. این آبشار معروف، دیوارهای لایهلایه به عرض یک کیلومتر است که آب از آن به پایین میریزد و سالانه صدها هزار گردشگر به دیدنش میروند. الیشا مویو، پژوهشگر ارشد تغییرات اقلیمی در وزارت محیط زیست زامبیا، گفت:«احتمال جدی» از بین رفتن کامل این آبشار در میان است. او ماه گذشته در مصاحبه با بیبیسی گفت: «این نگرانی جدی است. ممکن است تا یک سال دیگر اثری از آبشار باقی نماند و دیگر آبی نداشته باشد.» او افزود، خشک شدن این آبشار به معنی از بین رفتن «برگ برنده گردشگری» زیمبابوه است و بر زندگی حیواناتی که حیاتشان به آب رود زامبزی وابسته است، نیز اثر میگذارد.
خشکسالی در جنوب آفریقا بر کشت غلات نیز اثر گذاشته است و میلیونها نفر را با مشکل کمبود غذا مواجه کرده است.
مِتولی نِکوبه، وزیر اقتصاد زیمباوه، گفت که در ماه اکتبر آب پشت سد کاریبا بسیار کم بود، «آنقدر کم که ممکن است مجبور شویم تولید برق را کاملاً متوقف کنیم.» او افزود، امسال اقتصاد کشور به علت کمبود آب و برق تا 6/5 درصد افت کرده است.