اندیشکده انگلیسی:
درباره کارکرد FATF تردید وجود دارد
در حالی موافقان تصویب لوایح درخواستی FATF خواستار اجرای برنامه اقدام این نهاد بین الدولی در ایران هستند که یکاندیشکده انگلیسی درباره فعالیتهای این نهاد ابراز تردید کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، ادعاها در رابطه با مرجعیت FATF در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در حالی مطرح شده است کهاندیشکدهها و کانون فکریهای کشورهای غربی نیز نسبت به ماموریت واقعی FATF در مبارزه با پولشویی ابراز تردید میکنند. به عنوان نمونه، میتوان به اظهارت کارشناساندیشکده با سابقه RUSI اشاره نمود. اخیرا «متیو ردهد»؛ کارشناس حوزه جرم مالی و امنیت ملیاندیشکده انگلیسی RUSI در گفتوگو با تامسون رویترز با انتقاد از عملکرد FATF گفت: «ما باید در مورد سطح بیاعتمادی نسبت به ماهیت کاری که استانداردهای FATF اساسا در حوزه خدمات مالی انجام میدهند، صادق باشیم. کلی پول است، کلی نیروی انسانی است، و ما سؤال میکنیم نتیجهی [این همه ظرفیتهای FATF ] چیست؟. این وظیفه FATF است نشان دهد که چکار دارد میکند وگرنه FATF با شکاف اعتباری مواجه میشود». کارشناس حوزه جرم مالیاندیشکده RUSI تصریح میکند که اقدامات و استانداردهای FATF در حوزه مبارزه با پولشویی عملا منجر به کاهش جرم در فضای مالی نشده است و معلوم نیست هدف این استانداردها و کارکرد واقعی این استانداردها چه چیزی است.
همچنین در رابطه با کارکرد واقعی FATF مارشال بلینگزلی؛ دستیار معاونت تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانهداری در نشست اندیشکده شورای آتلانتیک که در ۲۲ شهریورماه ۹۸ برگزار شد، طی یک بیانیهای اذعان داشت: « در زمانی که من ریاست گروه ویژه اقدام مالی را برعهده داشتم، اینکار یک فرصت دیگری در اختیار ما قرارداد تا جامعه جهانی را همراه کنیم. در مجمع عمومی ماه ژوئن FATF در شهر اورلاندو،FATF برای اولین بار علیه ایران اقدام مقابلهای انجام داد و از تمام قلمروها درخواست کرد که ارزیابیهای نظارتی خود را برای زیرمجموعهها و شعب بانکی ایران بالا ببرند».
بیلینگزلی قبلا هم در جلسه کنگره آمریکا در تاریخ ۳۰ نوامبر ۲۰۱۷ (۹ آذر ۱۳۹۶) یعنی دقیقا یک روز
بعد از اعلام وصول لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم CFT در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سؤال سناتور راجر ویلیامز که پرسیده بود: «چگونه فشار را بر روی رهبران ایران و موسسات مالی حفظ کنیم تا مطمئن شویم سپاه و موسسات مالی مرتبط با آن در تحریمها رخنه ایجاد نکنند و آن را دور نزنند.»، پاسخ داد: «در رابطه با حفظ فشارها بر روی حکومت ایران، یکی از کارهایی که آنها (ایرانیها) باید انجام دهند این است که باید یک چارچوب قانونی ایجاد کنند و برای توقف تامین مالی تروریسم پاسخگو باشند. آنها بهاندازه کافی قانون ندارند و من هم نمیدانم که آن قوانین را اگر داشتند رعایت میکردند یا نه؟ اما آنها این چارچوب قانونی را ندارند و ما آنقدر اصرار میکنیم تا قوانین مقابله با پولشویی را تصویب و اجرا کنند. باید علیه بخش مالی آنها اقدامات مقابلهای انجام دهیم».
این اظهارات بیلینگزلی به خوبی نشان میدهد FATF به عنوان ابزاری برای جلوگیری از دور زدن تحریمها عمل مینماید و اجرای خواستههای FATF نتیجهای جز خودتحریمی ندارد.