kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۵۸۸
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۳ - ۲۰:۲۹

سیب‌زمینی صادراتی کیلویی 1200، بازار داخل 2500 تومان

سیب‌زمینی در بازار داخلی کیلویی 2500 تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد، این در حالی است که هر کیلوگرم از این محصول به قیمت 1200 تومان صادر می‌شود.
از سوی دیگر در حالی که سیب‌زمینی تولیدی، کفاف مصرف داخلی را نمی‌دهد صادر می‌شود که بازار را با نوسان قیمت همراه می‌کند. همچنین سیب‌زمینی محصولی آب‌بر است و با توجه به بحران آب در کشور، صادرات سیب‌زمینی یعنی صادر آب.
به گزارش ایسنا در شرایطی که تولید‌کنندگان معتقدند صادرات سیب‌زمینی سال گذشته علی‌رغم کمبود یک میلیون تنی آن عامل گرانی و رسیدن قیمتش به کیلویی 4500 تومان بود، امسال هم این روند ادامه پیدا کرده به گونه‌ای که بر اساس آمار رسمی گمرک طی دو ماهه نخست امسال 15 هزار تن سیب‌زمینی به ارزش 6 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شده است.
گرچه صادرات سیب‌زمینی در دو ماهه نخست سال جاری نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته کاهش76 درصدی از نظر وزنی و کاهش 57 درصدی از نظر ارزشی داشته اما آنچه بیش از همه ذهن را به خود مشغول می‌کند این است که قیمت متوسط صادرات هر کیلوگرم سیب‌زمینی در فروردین و اردیبهشت امسال 0/4 دلار ثبت شده که با احتساب ارزش 3000 تومانی دلار به طور متوسط سیب‌زمینی کیلویی 1200 تومان به کشورهای مختلف صادر شده که این قیمت 52 درصد کمتر از قیمت این محصول در بازار داخلی است.
البته پیش از این صادرات سیب‌زمینی به قیمت پایین‌تر از بازار داخلی سابقه داشته است، چرا که طی دو ماهه نخست سال گذشته حدود 62 هزار تن سیب‌زمینی به ارزش 14 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شده بود که بر اساس آمار رسمی گمرک، قیمت متوسط صادرات هر کیلوگرم سیب‌زمینی در این بازه زمانی 0/2 دلار بوده که با در نظر گرفتن نرخ متوسط حدود 3500 تومانی دلار در بهار سال گذشته، ارزش صادراتی هر کیلوگرم از این محصول به حدود 700 تومان می‌رسد.
جالب‌تر این که کمبود و افزایش بی‌رویه قیمت سیب‌زمینی در بازار داخلی یکی از مشکلات بهار سال گذشته بود و رئيس انجمن سیب‌زمینی در همان مقطع اعلام کرده بود، نبود الگوی کشت مناسب و کمبود یک میلیون تنی سیب‌زمینی علت افزایش قیمت این محصول است.
همچنین مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در این مقطع اعلام کردند، برای تعادل در بازار سیب‌زمینی باید جلوی صادرات بی‌رویه آن گرفته شود.
وزارت جهاد کشاورزی که از ابتدی امسال با اجرای قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی، تنظیم بازار داخلی و خارجی محصولات کشاورزی را نیز برعهده گرفته باید در این زمینه پاسخگو باشد که چرا محصولی که در داخل به دلیل کمبود نسبی، همواره دچار نوسان قیمت است با قیمتی بسیار کمتر از نرخ بازار داخلی صادر می‌شود؟