بازار 200 میلیون نفری اوراسیا فرصت طلایی برای تجار ایرانی
موافقت نامه تجاری ایران و اوراسیا فرصت مناسبی برای توسعه صادرات و رقابت در بازارهای بینالمللی و منطقهای به شمار میرود، اما به گفته فعالان اقتصادی، ساختارهای معیوب مانع استفاده بازرگانان ایرانی از این فرصت شده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، موافقت نامه تجاری ایران و اوراسیا به سبب جمعیت ۲۰۰ میلیون نفری کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان و بلاروس، فرصت مناسبی برای کشور و توسعه بازارهای منطقهای و بینالمللی به شمار میرود. بنابر آمار از مجموع ۸۶۶ میلیارد دلار تجارت اوراسیا سهم ایران به کمتر از سه درصد میرسد که با امضای موافقت نامه اخیر میتوان سهم تجارت را به ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار افزایش داد.
علی اکبر مهرفرد، معاون امور بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در چند روز گذشته از آغاز ارائه تخفیفات به صادرکنندگان کشورهای عضو اوراسیا خبر داد و گفت: این در حالی است که درخصوص تخفیفاتی که پنج کشور اوراسیا به صادرکنندگان ایرانی میدهند، حرفهای ضد و نقیضی گفته میشود.
در همین رابطه، رئیساتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه صادرکنندگان نسبت به تعرفه بالای صادرات انتقاداتی دارند، اظهار کرد: امروز کشورهای اوراسیا از تعرفه پایین ایران استفاده میکنند، اما بسیاری از صادرکنندگان ما به دلایل مختلف اعم از به روز نبودن دفتر الکترونیک اتاق روسیه نتوانستند از این مزایا استفاده کنند.
رضا نورانی افزود: با وجود به روز نبودن دفتر الکترونیک اتاق روسیه، امکان پرینت رنگی و شفاف از تعرفهها وجود ندارد و در نتیجه همین امر موجب شده صادرکنندگان نتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
وی چالشهای متعدد زیرساخت نظیر کمبود و گرانی کانتینرهای یخچالی و حمل ونقل جادهای را از دیگر دلایل عدم حضور در بازار چند صد میلیونی دانست و گفت: با امضای موافقت نامه تجاری ایران و اوراسیا، صادرکنندگان روس از تعرفه ارزان قیمت ایران استفاده میکنند و در مقابل تجار ایرانی به بهانه نبود گواهی مبدا به صورت سیستماتیک نمیتوانند از این فرصت بهرهمند شوند.
رئیساتحادیه ملی محصولات کشاورزی با انتقاد از این مسئله که دولت بدون مشورت با بخش خصوصی قرارداد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را امضا کرده است، بیان کرد: در این تفاهم نامه به جای تناژ به تعداد محصولات توجه شده است، و با افتخار اعلام میکنند که امتیاز ۱۲۵ قلم را از روسیه گرفته ایم در حالی که ۸۵ قلم امتیاز واگذار شده است. اما مسئله این است که در این زمینه باید تناژ محصولاتی را که امتیاز آنها واگذار و یا اخذ میشود، مدنظر قرارداد.
نورانی با اشاره به اینکه این موافقت نامه میتواند تخفیفات گمرکی خوبی برای صادرات به روسیه داشته باشد، بیان کرد: کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به سبب آنکه شش تا هفت ماه از سال را در سرما و یخبندان به سر میبرند، از این رو ما میتوانیم از این شرایط برای صادرات محصولات استفاده کنیم.
وی درباره اینکه آیا امکان رساندن صادرات محصولات کشاورزی کشور به مرز دو میلیارد دلار به اوراسیا وجود دارد، گفت: با توجه به نبود زیرساختهای لازم اعم از کمبود کانتینرهای یخچالی و مشکلات در بحث حملونقل دریایی، دستیابی آمار صادرات به چنین ارقامی امکانپذیر نیست، اما در صورت حمایت همهجانبه مسئولان در بخش تامین زیرساختها و کاهش تعرفههای ترجیحی گمرک میتوان از فرصت پیش آمده در صادرات کالاهای
مزیت دار استفاده کرد.
رئیسنظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی هم با اشاره به اینکه موافقت نامه تجاری ایران و اوراسیا فرصت مناسبی برای بخش کشاورزی به شمار میرود، اظهار کرد: با توجه به آنکه شرایط فعلی تحریم و اقتصادی کشور، بازرگانی محصولات کشاورزی را تحت شعاع قرارداده، موافقت نامه تجاری ایران و اوراسیا فرصت مناسبی برای به حداقل رساندن مشکلات تهاتر واردات و صادرات کالا با یکدیگر است.
محمد شفیع ملک زاده با انتقاد از این مسئله که در کشور عزم کافی برای بهرهگیری از فرصت پیش آمده وجود ندارد، افزود: تعرفههای بالای ترجیحی، مشکلات متعدد برای دریافت مجوز و کاغذ بازیها ناشی از سو مدیریت حاکم بر کشور موجب شده روند کار به کندی در حال انجام باشد و به عبارت دیگر امر صادرات برای تجار مقرون به صرفه نباشد.