سازمان غذا و دارو:
سموم 19 درصد محصولات کشاورزی بالاتر از حد مجاز است
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو جزییات نتایج پایش آلایندهها و سموم را در محصولات کشاورزی اعلام کرد.
محمد حسین عزیزی با اشاره به وضعیت پایش آلایندهها در محصولات کشاورزی، به ایسنا گفت: به دنبال بحثهایی که درباره آلایندهها، سموم شیمیایی، سموم دفع آفات، آلودگی خاک و فلزات سنگین و... مطرح شده بود، در سال ۱۳۹۷ برنامهریزی بسیار خوبی برای پایش این عناصر در محصولات کشاورزی انجام و بودجه خوبی هم در وزارت بهداشت برایش در نظر گرفته شد.
عزیزی افزود: بر اساس این برنامه محصولاتی که به میادین عرضه میشد اعم از سبزیجات، میوهجات و... باید مورد پایش قرار میگرفتند. این محصولات در پنج گروه تقسیمبندی شدند که هر گروه بین ۱۵ تا ۳۰ محصول مختلف را شامل میشد.
وی ادامه داد: بر اساس این پایشها در سال گذشته ۱۲ هزار و ۵۶۰ نمونه از ۲۹ محصول در حوزه باقیمانده سموم مورد ارزیابی قرار گرفت که از این میزان در 19/7 درصد موارد میزان سموم بالاتر از حد مجاز بوده است و به عبارت دیگر با استانداردها منطبق نبوده است. همچنین ۵۹۶۹ نمونه از ۱۵ نوع محصول در حوزه باقیمانده نیترات مورد ارزیابی قرار گرفت که نتیجه این پایش نشان داد که 28/3 درصد محصولات ارزیابی شده نیتراتشان بالاتر از حد مجاز بوده است. در عین حال در حوزه باقیمانده فلزات سنگین ۷۴۴۹ نمونه از ۱۵ نوع محصول مورد پایش قرار گرفته و 11/5 درصد عدم انطباق با استانداردها را نشان داد.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه این پایشها در سال ۱۳۹۸ نیز از ابتدای تیر ماه در حال انجام است، گفت: طبق نتایجی که از این پایشها در سال گذشته به دست آمده، خوشبختانه وضعیت آلایندهها در محصولاتمان خیلی بد نبود. منتها مشکلی که در حال حاضر وجود دارد، این است که محصولات مزرعهای و باغی ما، یعنی محصولات کشاورزی و حتی محصولات دامی شناسنامهدار نیستند و در نتیجه قابل ردیابی و پیگیری هم نخواهند بود.
گفتنی است، صرف بیان میزان آلودگی محصولات به سموم و فلزات سنگین که باعث نگرانی مردم میشود، کافی نیست و وظیفه سازمانهایی همچون سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان استاندارد و... است که با حضور پررنگتر و انجام دقیق وظایف خود مانع وارد آمدن آسیب به سلامت مردم شوند.