در صحن علنی مجلس
وزیرعلوم: برخوردی که با بورسیهها شد درست نبود
وزیرعلوم که برای پاسخ به سؤال نمایندگان به مجلس آمده بود در مورد بورسیهها گفت کمیتهای برای بررسی بورسیهها در دورههای قبل و حل و فصل این موضوع تشکیل شد، تعداد زیادی از بورسیهها مشکل خاصی نداشتند لذا برخورد یکی دو ساله با آنها صحیح نبوده است.
جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی به ریاست مسعود پزشکیان آغاز شد. اصلیترین دستور کارهای این جلسه عبارت بود از: ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده و همچنین سؤالات زهرا سعیدی، شهباز حسن پور و محمود صادقی از منصور غلامیوزیر علوم تحقیقات و فناوری.
ماجرای بورسیهها، حکایت دانشجویانی است که قربانی سیاسیکاری و خواستههای حزبی یک جریان سیاسی در کشور شدند. این ماجرا از سال 1392 هم زمان با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید کلید خورد و هم زمان روزنامهها و سایتهای طیف موسوم به اصلاحطلب و همچنین فعالان سیاسی این جریان فضاسازی گستردهای را علیه بورسیهها شروع کردند.
با آنکه در مقاطع مختلف دعوی نادرست اصلاحطلبان اعلام شده اما آنها کماکان میخواهند از این نمد کلاهی برای خود ببافند.
بورسیهها قربانی سیاسیکاری
در جلسه علنی روز سهشنبه مجلس بررسی سؤال محمود صادقی نماینده تهران و عضو فراکسیون امید مجلس از «منصور غلامی» وزیر علوم تحقیقات و فناوری در دستور کار مجلس قرار گرفت.
خلاصه این سؤال به این شرح است: «مبنای صدور احکام بورسیه تحصیلی و تعداد احکام بورسیهها پس از انقلاب و ایرادهای قانونی صدور احکام بورسیهها و نحوه عمل و مبنای قانونی تصمیمات کمیته رسیدگی به پروندههای بورسیهها در وزارت علوم چه بوده است؟»
در پایان محمود صادقی گفت که به رأی گذاشتن این سؤال محلی از اعراب ندارد! به اینترتیب سؤال از وزیر علوم به رأی نمایندگان گذاشته نشد.
غلامیدر پاسخ به سؤال محمود صادقی عضو فراکسیون امید از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مورد پرونده بورسیهها گفت: «موضوع بورسیهها سال ۹۲ توسط دیوان محاسبات مورد بررسی قرار گرفت و وزارت علوم موظف به بررسی اسناد و مدارک بورسیهها شد. این بررسیها تا سال ۹۶ انجام شد و در سال ۹۶ و ۹۷ مباحث مربوط به بورسیهها و فارغالتحصیلان اجرایی شد.»
وزیر علوم اظهار داشت: «اعزام دانشجو بهصورت بورس به خارج از کشور قبل از تصویب قانون اعزام بورسیهها بهصورت محدود و خاص بود اما پس از تصویب قانون اعزام در سال ۹۸، قبولی در آزمون اعزام بهعنوان مسیر اصلی کسب بورسیه خارج از کشور تعیین شد.»
وی با بیان اینکه از سال ۷۰ تا ۸۳ هر سال آزمونی به این منظور برگزار میشد، یادآور شد: «علاوه بر این اساتید هم میتوانستند با شرایطی برای ادامه تحصیل معرفی شوند. در سال ۸۵ شورای مرکزی بورس تصمیم به عدم برگزاری آزمون گرفت و برگزاری آزمون بورس متوقف شد تا انتخاب دانشجویان بورس از میان دانشجویان نخبه انجام شود. شرط معدل ۱۴ و ۱۶ نیز تعیین شد.»
غلامیافزود: «از سال ۸۹ تا ۹۲ معاونت فرهنگی وزارت علوم ۷۳۶ نفر، یک تشکل دانشجویی ۵۶۵ نفر و یک مسئول دانشگاه ۱۵۱ نفر را برای بورس معرفی کرد. در ادامه روش تبدیل بورس خارج به داخل ایجاد شد. از سال ۸۹ تا ۹۲ بخشنامهای نیز برای ادامه تحصیل دانشجویان شاهد و ایثارگر صادر شد که از این طریق هم تعدادی از بورسیهها استفاده کردند.»
اکثر بورسیهها مشکلی نداشتند
وزیر علوم یادآور شد: «از ابتدای انقلاب تا امروز سه هزار و ۵۰۰ نفر در مقطع کارشناسی، ۱۰ هزار و ۷۰۰ نفر در مقطع دکترا بورس خارج از کشور دریافت کردند و با شیوه تبدیل بورس خارج به داخل، سه هزار نفر در مقطع کارشناسی ارشد و ۱۶ هزار و ۴۰۰ نفر در مقطع دکترا تحصیل نمودند. به دلیل عدم رعایت قانون اعزام، نداشتن مصوبه وزیر وقت، عدم توجه به شرایط معدل و سن این پروندهها مورد بازنگری قرار گرفت. این موارد تخلف را سازمان بازرسی کل کشور نیز اعلام کرده است.»
وی در تشریح آمار بورسیهها از سال ۸۵ تا ۹۲، گفت: «۷۱۰ نفر بورس خارج از کشور، هزار و ۸۷۴ نفر تبدیل بورس به خارج به داخل، ۱۶۰ نفر بورس از طریق بخشنامه ایثارگران و ۸۹۰ مربی دانشگاه بورسیه دریافت کردهاند که در مجموع سه هزار و ۶۴۴ نفر بورسیه شدند.»
وزیر علوم تصریح کرد: «کمیتهای برای بررسی بورسیهها در دورههای قبل و حل و فصل این موضوع تشکیل شد. بر اساس بررسیهای این کمیته از سه هزار و ۶۴۴ نفر بورسیه از سال ۸۵ تا ۹۲، ۸۴۱ نفر فاقد یک شرط یا چند شرط برای دریافت بورسیه تشخیص داده شدند که از این میان ۳۴۵ نفر ملزم شدند با هزینههای شخصی تحصیل کنند. ۲۱ نفر به دلیل تصمیم واحد آموزش دانشگاه لغو تحصیل شدند و ۱۷ نفر بهخاطر عدم توان ادامه تحصیل، اخراج شدند.»
وی افزود: «تعداد زیادی از بورسیهها مشکل خاصی نداشتند که برخورد یکی دو ساله با آنها صحیح نبوده است و بسیاری از آنها امروز در دانشگاهها جذب شدهاند. آماری از ارتباط افرادی که بورس دریافت کردهاند با افراد خاص نداریم.»
ارجاع لایحه مالیات بر ارزش افزوده
به کمیسیون
در ادامه جلسه علنی دیروز و در جریان بررسی لایحه مالیات بر ارزش افزوده، بررسی ماده ۲۷ این لایحه در مورد تحول در نظام دادرسی مالیاتی در دستور کار مجلس قرار گرفت.
در ابتدای جلسه مسعود پزشکیان نایبرئیس مجلس اعلام کرد که برای بررسی این لایحه نمایندگان باید روزهای چهارشنبه و پنجشنبه نیز در صحن علنی مجلس حضور یابند.
در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی بر صندلی ریاست تکیه زد و گفت: آقای حضرتی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نامهای به هیئترئیسه نوشته و خواستار ارجاع لایحه مالیات بر ارزش افزوده به کمیسیون اقتصادی مجلس شده است.
وی ادامه داد: لایحه پایانههای فروشگاهی نیز مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته بود که ایراد آن رفع شده است. لایحه مالیات بر ارزش افزوده نیز به کمیسیون ارجاع خواهد شد تا ایرادات آن رفع شود.
لاریجانی در ادامه ارجاع کل این لایحه به کمیسیون اقتصادی مجلس را به رأی نمایندگان گذاشت. در نهایت وکلای ملت با اکثریت آرا با ارجاع این لایحه به کمیسیون اقتصادی موافقت کردند.
این لایحه ۵۷ ماده داشت که تا این لحظه ۲۶ ماده آن به تصویب رسیده بود.
حاشیهای در صحن علنی
در جلسه علنی دیروز مجلس و در جریان بررسی ماده ۲۷ فصل ساختار سازمانی مالیات بر ارزش افزوده، علی ادیانی نماینده قائمشهر نسبت به این ماده تذکر آئین نامه داشت اما پزشکیان تذکر آئین نامهای وی را وارد ندانست و میکروفن وی را خاموش کرد.
در ادامه ادیانی در اعتراض به جایگاه هیئترئیسه رفت و با صدای بلند به بیان اعتراض خود پرداخت. تعدادی از نمایندگان و اعضای هیئترئیسه وی را به صندلیاش راهنمایی کردند.
محمد وکیلی و احمد امیرآبادی با وی صحبت میکردند و کوهکن نماینده لنجان نیز به جمع آنها پیوست و نسبت به رفتار هیئترئیسه اعتراض کرد. اعتراض کوهکن موجب مشاجره لفظی وی با وکیلی عضو هیئترئیسه شد. تعداد زیادی از نمایندگان اطراف ادیانی و کوهکن جمع شده بودند. بالاخره در جریان بررسی پیشنهاد محجوب نماینده تهران مبنی بر حذف ماده ۲۷ نوبت به اظهارنظر ادیانی در مورد حذف این ماده رسید.
ادیانی گفت: من به واسطه مجلس و حق شهروندی ملت ایران و حق نمایندگی در اعتراض به رفتار خلاف آئین نامه رئیس مجلس آقای پزشکیان سخن نمیگویم. وقتی میکروفن باید روشن شود، قطع میکنیم. بهعنوان اعتراض به رفتار جلسه آقای پزشکیان که حق نمایندگان را تقطیع میکنند صحبت نمیکنم.
در ادامه مسعود پزشکیان نایبرئیس مجلس که ریاست جلسه را برعهده داشت گفت: من میکروفن هیچکس را قطع نمیکنم و حرف شما تهمت است. بهنظر من ایراد آئین نامهای شما وارد نبود.